Ziua internațională pentru nonviolență în școli este sărbătorită în fiecare an pe 30 ianurie, în școlile din întreaga lume, la aniversarea lui Mahatma Ghandi, simbolul nonviolenței în lume. Ziua pledează pentru o educație permanentă în armonie, toleranță, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolență și pace, relatează Agerpres.
Cu toate astea, UNICEF arată că mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 și 15 ani se confruntă cu bullying-ul și sunt implicați în lupte fizice. Mai mult decât atât, juridice.ro arăta în 2022 cum violența în școli, de la intimidare la hărțuire sexuală și pedepse corporale – este destul de comună pentru a fi considerată un lucru inevitabil.
„Este nevoie să identificăm cauzele manifestărilor violente și să privim educația nu doar ca pe o formă de transmitere a cunoștințelor academice, ci și ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor. De aceea, din rolul de Ministru al Educației, am transformat combaterea violenței într-un obiectiv fundamental și am implementat măsuri care să aducă în atenția noastră, a tuturor, necesitatea de a spune nu violenței!”, a scris Ligia Deca, ministrul Educației, cu ocazia acestei zi.
Printre măsurile despre care Ligia Deca vorbește se numără alocarea a peste 280.000 de euro pentru activități cu scopul combaterii violenței în școli, pentru cel puțin 250 de școli, estimând 20.000 de elevi și 10.000 de părinți beneficiari; derularea mai multor campanii împotriva violenței în școli, printre care și „Împreună prindem curaj!”, dar și cadre legislative de combatere a fenomenului.
În Călărași, cu ocazia Zilei internaționale a nonviolenței în școli, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară vor organiza sesiuni de informare a copiilor, având ca obiectiv conștientizarea urmărilor unui comportament violent, fie că este vorba de violență psihică sau fizică.
Mai mult decât atât, va avea loc concursul național de creație cu tema „Siguranța școlară”, ce se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 25 martie, în cinci școli din județul Călărași. Concursul constă în realizarea unui material care va cuprinde un logo și un slogan de însoțire pe tema siguranței școlare.