Connect with us

Știri

VIDEO. Vasile Iliuță, liderul PSD Călărași prezintă obiective politice atinse de guvernarea PSD

Published

on

La Consiliul Politic Național de luni, ora 9:00, președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a relatat că în cadrul ședinței, președintele partidului Marcel Ciolacu și prim-ministrul României au solicitat mandat pentru adoptarea bugetului de stat, cu accent pe creșterile alocate domeniilor sănătate și muncă. El a subliniat că bugetul va fi majorat în zonele pe care PSD le consideră prioritare la nivel național, bazându-se pe promisiunile electorale anterioare. Printre subiectele abordate s-a aflat și legea pensiilor.

Potrivit lui Vasile Iliuță, prin adoptarea noii legi a pensiilor, PSD a atins două obiective semnificative: reforma pensiilor pentru eliminarea inechităților și asigurarea unei creșteri continue și sustenabile, precum și eliminarea pragului de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la înghețarea pensiilor până în 2070, o prevedere introdusă de PNL și USR în contextul Proiectului de Reziliență al României. A subliniat că noul act normativ nu afectează doar pensionarii, ci aduce beneficii și tinerilor salariați.

„Beneficiile pentru pensionari sunt cele două majorări de la 1 ianuarie – toate pensiile vor crește de la 1785 la 2032. A doua majorare, de la 1 septembrie 2024, pentru eliminarea inechităților. Cei mai mulți vor câștiga, nimeni nu va pierde” precizează Vasile Iliuță.

Conform declarației sale, legea propusă asigură creșterea pensiilor pe termen lung, eliminând inechitățile între categoriile de pensionari și oferind o creștere anuală de 100% din rata medie a inflației, plus 50% din creșterea reală a salariului mediu. Iliuță a menționat că recalculările vor varia, dar că toți pensionarii vor primi creșteri, iar cei care au contribuit mai mult și au stagii mai lungi vor beneficia de creșteri consistente.

„Vor crește pensiile celor care au muncit mai mult, care au stagii mai lungi de cotizare. Se elimină inechități între femei și bărbați și între pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite. Noua lege asigură creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor. Niciun guvern nu mai poate îngheța pensiile, așa cum s-a întâmplat în 2021 cu Guvernarea PNL – USR. În lege e prevăzut un mecanism de creștere anuală a pensiilor, astfel încât niciun Guvern să nu mai poată îngheța pensiile după bunul plac. Pensiile vor crește anual 100% din rata medie a inflației, plus 50% din creșterea reală a salariului mediu. Prin creșterea reală se înțelege creșterea nominală a salariului mediu din care se scade rata inflației” – a mai explicat liderul PSD Călărași, Vasile Iliuță.

Advertisement

În privința tinerilor, președintele PSD Călărași a subliniat că aceștia vor fi recompensați pentru munca lor prin puncte suplimentare, crescând astfel valoarea pensiei. El a adăugat că se încurajează continuarea studiilor universitare și natalitatea, asigurându-le tinerilor că vârsta de pensionare nu va crește la discreția partidelor de dreapta.

Sunt si beneficii pentru tineri. Este răsplată prin muncă. Cei care lucrează vor mai fi recompensați cu puncte suplimentare care vor mări valoarea pensiei. Tinerii sunt stimulați să continue studiile la nivel universitar, este stimulată natalitatea, garanția că vârsta de pensionare nu va crește după bunul plac al partidelor de dreapta a mai punctat Iliuță.

Referitor la sursele de finanțare, Vasile Iliuță a menționat că acestea rămân aceleași, respectiv bugetul de stat și bugetul de pensii. El a insistat că, potrivit Comisiei Europene și Băncii Mondiale, noua lege a pensiilor este sustenabilă financiar pe termen lung, respingând argumentele de nesustenabilitate aduse de unele partide din opoziție.

„Sursele de finanțare sunt aceleași care au fost mereu: bugetul de stat, bugetul de pensii și orice partid politic care guvernează trebuie să găsească alternative de a putea să susține toate programele cu care intră în campanie electorală și le promite cetățenilor” precizează liderul social-democrat din Călărași.

Concluzionând, președintele PSD Călărași a afirmat că partidul va sprijini creșterea graduală a pensiilor anual, în scopul asigurării unei trai decente pentru pensionari.

„Așa cum PSD a făcut de fiecare dată, a promis și a dus la îndeplinire în momentul în care a intrat la guvernare. Decizia politică a partidului este să susțină această eliminare a inechității dintre pensionari. Importantă aici este decizia politică, susținută nu din punct de vedere financiar, iar Comisia Europeană și Banca Mondială consideră că noua lege poate fi susținută financiar pe termen lung. Într-un cuvânt, cele două organisme internaționale spun că legea este sustenabilă. Deci, o mai bună parte din majorarea pensiilor se întoarce la bugetul de stat prin consum. Așa că bugetul de stat se autofinanțează, chiar dacă unii din opoziție spun că nu este sustenabilă. Noi susținem că este sustenabilă. PSD va susține mărirea pensiilor gradual anual, ca pensionarii să trăiască decent și să-și ducă existența” a conchis liderul PSD Călărași, Vasile Iliuță în ultima conferință de presă.

Advertisement

Advertisement

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate