Connect with us

Știri

VIDEO. Sportul din Fundeni renaște. Primarul Gheorghiță Cărtușanu înființează un club sportiv

Weekend-ul care tocmai ce s-a sfârșit, în comuna Fundeni din județul Călărași, au avut loc preselecții pentru grupele de fotbal destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, iar săptămâna viitoare vor fi testați cei cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Stadionul local a fost cu tineri atrași care s-au prezentat în număr mare pentru a-și demonstra aptitudinile și a intra în selecția pentru una dintre echipe. 

“Toată lumea se îngrijorează de faptul ca tinerii, copiii noștri s-au îngrășat, nu mai fac sport. Din punctul meu de vedere – nu aș mai face atâtea ore de nu știu ce, aș mai pune două ore pe săptămână de sport. Aici este îngrijorarea noastră – toată lumea e îngrijorată că copiii noștri stau pe telefoane, pe jocuri. În evenimentul de astăzi se întâmplă minuni. În săptămâna următoare avem selecție pentru copiii de 14-19 ani. Vrem să formăm două grupe de copii care vor activa la clubul Gloria Fundeni.” spune Cărtușanu într-un interiviu acordat CălărașiPRESS.ro.

Această inițiativă face parte din eforturile administrației locale de a sprijini sportul și educația tinerilor din comunitatea Fundeni. Primarul Cărtușanu Gheorghiță a subliniat că investițiile în acest domeniu vor continua în mod constant în viitor, prin implementarea mai multor proiecte, cum ar fi construirea unei săli de sport cu o capacitate de 180 de locuri, o pistă de atletism și un teren de baschet, precum și dotarea terenului de fotbal existent cu mobilier nou.

“Scopul nostru este să formăm o grupă de copii, atât pentru cei de 10-14 ani. Pe cei de 14-19 ani vreau să-i cresc pentru echipa de seniori. Încă nu știu dacă există la nivel județean și alte cluburi care să facă. Scopul nostru este să formăm o grupă de 15-20 de copii, să-i formeze antrenorul, automat clubul sportiv îi va înscrie într-o altă competiție, că sunt din Ilfov sau de oriunde. Noi, prin selecția de astăzi, vom forma o grupă de copii. Formând o grupă de copii ne putem baza pe ceva. Următorul pas – să-i înscriem într-o competiție cu alte grupe de copii, alte cluburi. Facem lucrul ăsta pentru că noi ne angrenăm, discutăm. Vorbim de condițiile care se cer într-un club – de la autocar, echipamentul sportiv, cantonament. Cu siguranță se va forma.” a mai spus edilul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu.

Advertisement

Câți copii au venit la preselecții?

“Au venit mai mulți decât s-au înscris într-un termen foarte scurt, iar săptămână viitoare numărul va fi dublu. Mai mult de atât, unii dintre ei sunt deja legitimați în altă parte. Scopul nostru în cadrul grupului Gloria Fundeni este ca prioritate să aibă copiii din Fundeni, dar noi nu putem să ne opunem având în vedere că există copii din alte comune. Competiția sportivă cred că asta vrea să spună, este un club care vreau să crească și nu mă opresc aici în ceea ce privesc investițiile. Investesc în educație, investesc în sport.” spune primarul Cărtușanu.

GLORIA FUNDENI A LUAT-O DE LA CAPĂT ÎN 2022

Ce buget aveți la Gloria Fundeni?

“Am alocat în primă fază 200.000 de lei. Chiar acum am făcut o rectificare de încă 300.000 de lei. Am luat-o de la zero. Echipa nu a mai activat de 10-15 ani. Am înscris-o anul trecut și suntem pe primul loc în Liga 5. Am alocat sume importante pentru schimbare – împrejmuirea cu gard, săptămâna viitoare am comandat porțile de aluminiu, porți de antrenament, plase noi. Cred că tot săptămâna viitoare o să mai vină bănci de rezervă cu scaune. Este o investiție pe lucrul ăsta și avem de gând să o luăm ușor-ușor pe fiecare etapă. Dorim să investim. În clubul sportiv nu neapărat că investesc numai în fotbal. Gândiți-vă că în luna mai voi avea o selecție pentru box. Primăria Fundeni a angajat un antrenor, fost campion național la box. În clubul sportiv nu ne oprim doar la fotbal. În CS Gloria Fundeni noi venim să investim în sport. Nu ne rezumăm doar la fotbal. Doresc să sprijin dotarea unei săli destul de mari de sport de la Școala 1 cu mobilier adecvat, saci de box, gimnastică, saltele. O sală absolut de sport.” precizează edilul din localiatea călărășeană.

Sunteți interesat să dezvoltați sporturi juvenile și pe ceea ce înseamnă handbal, baschet, volei?

Advertisement

“Vă spuneam despre amenajarea zonei, în afară de sala de sport, primăria este în lucru pentru amenajarea unui proiect multifuncțional de handbal, fotbal și lângă, un teren de tenis. Încurajăm sportul. Dacă lucrurile funcționează eu chiar vreau să investesc. Nu am pus un buget – urmează să primim încă un rând de echipament – tricou și short, și câte un rând de trening. Jucătorii mari vin fără nicio pretenție financiară, pentru că sunt de aici, au jucat la cluburi bune și spunem că este destul de ok. La echipa mare jucătorii joacă de plăcere. Avem grijă ca la fiecare sfârșit de meci, eu în calitate de susținător, să-i sprijin cu o masă, un suc – protocol.

Sper ca oamenii și părinții să înțeleagă, până și conducerea județului sau națională, să aloce bani cu adevărat. Sunt comune care au înființat un club sportiv, iar acel club sportiv are nevoie și de bani. Dacă tot ne îngrijorăm că copiii nu mai fac mișcare, ar trebui să ne gândim – este normal să se aloce o sumă de bani pentru un club care a fost înființat și vrea.

Mi-am propus de când am venit la conducerea comunei să facem ceva, să dezvoltăm infrastructura rutieră de jos în sus, lucrurile bune la care ne gândim. De după ‘90 nicio conducere nu a văzut cu ochi buni zona noastră. Tot timpul, toată conducerea era concentrată pe zona Borcea. Eu nu am văzut să fie preocupată să aloce. Îmi aduc aminte când am venit, când era vreo iarnă grea deszăpezitul nici nu trecea. Alocarea de fonduri iarăși era cum era.

Putem să spunem că suntem norocoși, Fundeni este aproape de București. M-am întrebat când am venit cum e posibil ca o comună atât de aproape să nu aibă investitori. Am întrebat pe cei dinaintea noastră. Acum, noi avem proiecte de ordinul milioanelor de euro. Indiferent că sunt naționale, că sunt europene, eu unul împreună cu echipa mea am fost preocupați să facem. Din taxele pe care le plătim, alocăm și către sport. Când am zis că investesc în sănătate, se vede dispensarul uman. Avem medic stomatolog, doi medici de familie, farmacist – e lucru mare la o comună să ai așa ceva. Dacă nu găseam, eram dispus să și creez locuințe. Acum a venit și rândul sportului, fiecare avem grija copiilor.

Sunt și alți colegi primari care au bani, dar nu alocă sportului. Sunt și primari care investesc în sport. Nu-mi canalizez toate fondurile numai către fotbal. În luna mai vom avea selecții pentru copii care vor să facă box. Tot în luna mai – am găsit un instructor de arte marțiale centura neagră. Consiliu local a găsit temeiul legal pentru a-l plăti. Pentru început fiecare își va asigura echipamentul. Am pus la dispoziție să fac o achiziție pentru a dota sala de la școală, sala mare de sport, cu tot ce înseamnă gimnastică, saltele de arte marțiale și ring, cu vestiare. De pomană ai bani dacă nu ai sănătate. Sincer am spus, dacă nu ești sănătos, ce faci cu banii?” a precizat Gheorghiță Cărtușanu, primarul din Fundeni, pentru CălărașiPRESS.ro.

Advertisement

Știri

Discuții despre reorganizarea circulației în zona Liceului Agricol: consilierii semnalează probleme de proiectare

În ședința Consiliului Local Călărași din 26 iunie 2026, consilierul local AUR, Iulian Neagu, a adus în discuție dificultățile de circulație generate de proiectarea rutieră în zona liceului agricol. Acesta a descris o situație concretă: un șofer care încearcă să iasă din parcarea liceului și să vireze stânga către strada Garajului nu ar avea această opțiune directă, din cauza configurației benzii unice și a semnalizării din intersecție.

Reacția administrației locale

Primarul Marius Dulce a explicat că soluția este ca șoferii să folosească banda dedicată transportului public, deoarece „nu li se spune nimic” celor care fac acest lucru în prezent. Totuși, a admis că nu este o soluție ideală, ci una de compromis în contextul actual al proiectului.

În continuare, edilul a precizat că actuala proiectare a fost realizată în colaborare cu Poliția Rutieră și Comisia de Siguranță a Circulației, respectând toate standardele în vigoare. A admis că, în anumite puncte, traseele sunt mai complicate, dar acestea sunt rezultatul unor cerințe tehnice impuse în cadrul proiectului.

Poziția consilierului

Consilierul Neagu a exprimat nemulțumirea față de modul în care a fost gândită circulația, sugerând că soluțiile actuale creează dificultăți pentru șoferi și că proiectul putea fi adaptat mai bine la realitățile din teren: „Este o problemă clară,” a spus el, adăugând că reorganizarea traficului a generat confuzie.

Advertisement

Discuția a reflectat tensiunea dintre cerințele tehnice ale proiectelor finanțate european și așteptările utilizatorilor finali — în acest caz, conducătorii auto. Nu s-au formulat concluzii oficiale privind o eventuală modificare a traseului sau revizuirea intersecției, dar subiectul rămâne deschis în contextul mai larg al reorganizării traficului în municipiul Călărași.

Continue Reading

Știri

„Plătim apă ca la Paris, dar bem din țevi de pe vremea lui Ceaușescu!” – Proiectul EcoAqua a încins spiritele în Consiliul Local

320 de milioane de euro și o întrebare simplă: cine plătește nota?

Într-o ședință care a explodat în tensiune, consilierul USR Costin Mirescu a lansat acuzații grele privind proiectul gigant cu EcoAqua: „Ne obligă să plătim tarife din ce în ce mai mari pentru apă! E cea mai scumpă utilitate din Călărași!”

Proiectul despre care vorbim valorează peste 320 de milioane de euro și are ca scop modernizarea rețelelor de apă și canalizare din municipiu. Dar întrebarea care a aprins scânteia este simplă: Merită să scumpești apa pentru un oraș care abia își permite să plătească facturile de acum?

Primarul Dulce: „E o șansă unică. Nu mai vedem banii ăștia în 150 de ani!”

Edilul a încercat să calmeze spiritele, dar a turnat și el gaz pe foc cu cifre dure: „Bugetul de investiții al primăriei e cam 2 milioane pe an. Cu banii ăștia, ce faceți în 150 de ani? Niciodată nu mai vedem 320 de milioane!”

În opinia primarului, dacă municipiul Călărași nu profită de această finanțare masivă, orașul va rămâne cu țevi ruginite și cartiere fără apă și canalizare.

Advertisement

Mirescu nu se lasă: „Apa e mai scumpă decât curentul!”

Consilierul USR a fost necruțător: „La mine în casă, apa e mai scumpă decât electricitatea. Plătim cât pentru un abonament premium și bem apă care vine prin rețele din anii ’80!”

Mai mult, a citat chiar declarații ale conducerii EcoAqua, care ar fi recunoscut că există obligații contractuale de majorare a tarifelor, impuse prin finanțarea europeană.

Primarul: „Nu sunt avocatul lor, dar avem rețele de schimbat!”

Primarul a admis că nu cunoaște toate detaliile contractuale, dar a apărat investiția: „Avem 40-50 de kilometri de rețele vechi. Sunt cartiere întregi care n-au apă cum trebuie. Dacă nu facem acum, când o facem?”

În același timp, a spus clar că nu este de acord cu scumpirea apei, dar a recunoscut că unele lucruri sunt impuse „de sus”.

Scena s-a transformat într-un ping-pong verbal între nevoia de modernizare și efectele concrete asupra portofelului cetățeanului. Într-un oraș în care oamenii se plâng deja de facturi uriașe, vestea că ar putea plăti mai mult pentru apă a devenit picătura care umple paharul.

Advertisement

Continue Reading

Știri

A început BiblioVacanța la Biblioteca Județeană Călărași! Copiii descoperă magia verii prin joc și lectură

📚 Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași a dat startul oficial programului estival destinat celor mici – BiblioVacanța, o inițiativă care îmbină lectura cu distracția, socializarea și creativitatea.

În această săptămână, porțile bibliotecii s-au deschis pentru elevii din ciclul primar și micii adolescenți care vor să își petreacă vacanța într-un mod plăcut și educativ. Prin jocuri interactive, activități de lectură și ateliere de socializare, copiii au ocazia să își facă noi prieteni, să descopere povești fascinante și să-și dezvolte imaginația.

📖 „Ne cunoaștem și ne împrietenim prin joc și lectură” – acesta este mesajul central al săptămânii inaugurale, care promite zâmbete, curiozitate și învățare prin metode nonformale.

Programul BiblioVacanța se va desfășura pe toată perioada verii, oferind săptămânal activități dedicate diferitelor grupe de vârstă. Biblioteca își propune astfel să fie nu doar un spațiu al cărților, ci și un punct de întâlnire pentru tineri, unde învățarea devine o aventură.

Advertisement

📌 Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face direct la sediul bibliotecii.

Continue Reading