Știri
VIDEO. Sportul din Fundeni renaște. Primarul Gheorghiță Cărtușanu înființează un club sportiv
Weekend-ul care tocmai ce s-a sfârșit, în comuna Fundeni din județul Călărași, au avut loc preselecții pentru grupele de fotbal destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, iar săptămâna viitoare vor fi testați cei cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Stadionul local a fost cu tineri atrași care s-au prezentat în număr mare pentru a-și demonstra aptitudinile și a intra în selecția pentru una dintre echipe.
„Toată lumea se îngrijorează de faptul ca tinerii, copiii noștri s-au îngrășat, nu mai fac sport. Din punctul meu de vedere – nu aș mai face atâtea ore de nu știu ce, aș mai pune două ore pe săptămână de sport. Aici este îngrijorarea noastră – toată lumea e îngrijorată că copiii noștri stau pe telefoane, pe jocuri. În evenimentul de astăzi se întâmplă minuni. În săptămâna următoare avem selecție pentru copiii de 14-19 ani. Vrem să formăm două grupe de copii care vor activa la clubul Gloria Fundeni.” spune Cărtușanu într-un interiviu acordat CălărașiPRESS.ro.
Această inițiativă face parte din eforturile administrației locale de a sprijini sportul și educația tinerilor din comunitatea Fundeni. Primarul Cărtușanu Gheorghiță a subliniat că investițiile în acest domeniu vor continua în mod constant în viitor, prin implementarea mai multor proiecte, cum ar fi construirea unei săli de sport cu o capacitate de 180 de locuri, o pistă de atletism și un teren de baschet, precum și dotarea terenului de fotbal existent cu mobilier nou.
„Scopul nostru este să formăm o grupă de copii, atât pentru cei de 10-14 ani. Pe cei de 14-19 ani vreau să-i cresc pentru echipa de seniori. Încă nu știu dacă există la nivel județean și alte cluburi care să facă. Scopul nostru este să formăm o grupă de 15-20 de copii, să-i formeze antrenorul, automat clubul sportiv îi va înscrie într-o altă competiție, că sunt din Ilfov sau de oriunde. Noi, prin selecția de astăzi, vom forma o grupă de copii. Formând o grupă de copii ne putem baza pe ceva. Următorul pas – să-i înscriem într-o competiție cu alte grupe de copii, alte cluburi. Facem lucrul ăsta pentru că noi ne angrenăm, discutăm. Vorbim de condițiile care se cer într-un club – de la autocar, echipamentul sportiv, cantonament. Cu siguranță se va forma.” a mai spus edilul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu.
Câți copii au venit la preselecții?
„Au venit mai mulți decât s-au înscris într-un termen foarte scurt, iar săptămână viitoare numărul va fi dublu. Mai mult de atât, unii dintre ei sunt deja legitimați în altă parte. Scopul nostru în cadrul grupului Gloria Fundeni este ca prioritate să aibă copiii din Fundeni, dar noi nu putem să ne opunem având în vedere că există copii din alte comune. Competiția sportivă cred că asta vrea să spună, este un club care vreau să crească și nu mă opresc aici în ceea ce privesc investițiile. Investesc în educație, investesc în sport.” spune primarul Cărtușanu.
GLORIA FUNDENI A LUAT-O DE LA CAPĂT ÎN 2022
Ce buget aveți la Gloria Fundeni?
„Am alocat în primă fază 200.000 de lei. Chiar acum am făcut o rectificare de încă 300.000 de lei. Am luat-o de la zero. Echipa nu a mai activat de 10-15 ani. Am înscris-o anul trecut și suntem pe primul loc în Liga 5. Am alocat sume importante pentru schimbare – împrejmuirea cu gard, săptămâna viitoare am comandat porțile de aluminiu, porți de antrenament, plase noi. Cred că tot săptămâna viitoare o să mai vină bănci de rezervă cu scaune. Este o investiție pe lucrul ăsta și avem de gând să o luăm ușor-ușor pe fiecare etapă. Dorim să investim. În clubul sportiv nu neapărat că investesc numai în fotbal. Gândiți-vă că în luna mai voi avea o selecție pentru box. Primăria Fundeni a angajat un antrenor, fost campion național la box. În clubul sportiv nu ne oprim doar la fotbal. În CS Gloria Fundeni noi venim să investim în sport. Nu ne rezumăm doar la fotbal. Doresc să sprijin dotarea unei săli destul de mari de sport de la Școala 1 cu mobilier adecvat, saci de box, gimnastică, saltele. O sală absolut de sport.” precizează edilul din localiatea călărășeană.
Sunteți interesat să dezvoltați sporturi juvenile și pe ceea ce înseamnă handbal, baschet, volei?
„Vă spuneam despre amenajarea zonei, în afară de sala de sport, primăria este în lucru pentru amenajarea unui proiect multifuncțional de handbal, fotbal și lângă, un teren de tenis. Încurajăm sportul. Dacă lucrurile funcționează eu chiar vreau să investesc. Nu am pus un buget – urmează să primim încă un rând de echipament – tricou și short, și câte un rând de trening. Jucătorii mari vin fără nicio pretenție financiară, pentru că sunt de aici, au jucat la cluburi bune și spunem că este destul de ok. La echipa mare jucătorii joacă de plăcere. Avem grijă ca la fiecare sfârșit de meci, eu în calitate de susținător, să-i sprijin cu o masă, un suc – protocol.
Sper ca oamenii și părinții să înțeleagă, până și conducerea județului sau națională, să aloce bani cu adevărat. Sunt comune care au înființat un club sportiv, iar acel club sportiv are nevoie și de bani. Dacă tot ne îngrijorăm că copiii nu mai fac mișcare, ar trebui să ne gândim – este normal să se aloce o sumă de bani pentru un club care a fost înființat și vrea.
Mi-am propus de când am venit la conducerea comunei să facem ceva, să dezvoltăm infrastructura rutieră de jos în sus, lucrurile bune la care ne gândim. De după ‘90 nicio conducere nu a văzut cu ochi buni zona noastră. Tot timpul, toată conducerea era concentrată pe zona Borcea. Eu nu am văzut să fie preocupată să aloce. Îmi aduc aminte când am venit, când era vreo iarnă grea deszăpezitul nici nu trecea. Alocarea de fonduri iarăși era cum era.
Putem să spunem că suntem norocoși, Fundeni este aproape de București. M-am întrebat când am venit cum e posibil ca o comună atât de aproape să nu aibă investitori. Am întrebat pe cei dinaintea noastră. Acum, noi avem proiecte de ordinul milioanelor de euro. Indiferent că sunt naționale, că sunt europene, eu unul împreună cu echipa mea am fost preocupați să facem. Din taxele pe care le plătim, alocăm și către sport. Când am zis că investesc în sănătate, se vede dispensarul uman. Avem medic stomatolog, doi medici de familie, farmacist – e lucru mare la o comună să ai așa ceva. Dacă nu găseam, eram dispus să și creez locuințe. Acum a venit și rândul sportului, fiecare avem grija copiilor.
Sunt și alți colegi primari care au bani, dar nu alocă sportului. Sunt și primari care investesc în sport. Nu-mi canalizez toate fondurile numai către fotbal. În luna mai vom avea selecții pentru copii care vor să facă box. Tot în luna mai – am găsit un instructor de arte marțiale centura neagră. Consiliu local a găsit temeiul legal pentru a-l plăti. Pentru început fiecare își va asigura echipamentul. Am pus la dispoziție să fac o achiziție pentru a dota sala de la școală, sala mare de sport, cu tot ce înseamnă gimnastică, saltele de arte marțiale și ring, cu vestiare. De pomană ai bani dacă nu ai sănătate. Sincer am spus, dacă nu ești sănătos, ce faci cu banii?” a precizat Gheorghiță Cărtușanu, primarul din Fundeni, pentru CălărașiPRESS.ro.
Știri
Ambuteiaj de kilometri întregi la Stația de Taxare din Fetești în prima zi de Rusalii

Astăzi, în prima zi de Rusalii, s-a format un ambuteiaj de proporții la Stația de Taxare din Fetești, pe Autostrada A2, după eliminarea taxei de pod începând cu 1 iunie. Aglomerația la stația de taxare a înregistrat cozi de mașini care se întindeau pe kilometri întregi, afectând șoferii care și-au dorit să-și petreacă această minivacanța pe litoralul Mării Negre.
Poliția Română a emis o recomandare către conducătorii auto, îndemnându-i să-și planifice cu mare atenție traseul de întoarcere și să fie pregătiți pentru un trafic intens pe Autostrada A2. Numărul mare de turiști care se află în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în ultimele zile ar putea duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a traficului, ceea ce a generat această situație de blocaj rutier și pe sensul Constanța – București.
Pentru a face față acestei probleme, autoritățile au luat măsuri imediate.
Mâine, 5 iunie, în intervalul orar cuprins între 12:00 și 22:00, polițiștii rutieri și administratorul drumului public vor devia circulația pe sensul de mers București – Constanța, Autostrada A2, prin nodul rutier Drajna. Această măsură va fi aplicată în funcție de valorile de trafic înregistrate.
De asemenea, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului de la Fetești, traficul este deviat către calea 1 pe tronsonul kilometric 142 – 148, iar circulația se desfășoară pe câte o bandă pe sens. Pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerația în această zonă, polițiștii vor opri circulația pe sensul către litoral în anumite intervale orare, astfel încât cei care circulă spre Capitală să poată utiliza două benzi.
Astfel, conducătorii auto care intenționează să plece dinspre București spre Constanța sunt sfătuiți să ia în considerare aceste modificări de trafic și să utilizeze rute alternative:
DN 2A Constanța – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – București;
• A2 – Fetești sau Drajna – DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – București;
• DN 3 Constanța – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călărași – DN 21 Călărași – Drajna – A2 Drajna – București (sau din municipiul Călărași – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – București).
Știri
Un tânăr de 30 din Unirea s-a răsturnat cu mașina pe DN3 în dreptul localității Dichiseni

În dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 06:00 dimineața, un accident rutier a avut loc în comuna Dichiseni, pe DN3. Un tânăr în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Unirea, în timp ce se deplasa pe un sector de drum, a pierdut controlul volanului în dreptul comunei Dichiseni și a ajuns cu mașina în afara părții carosabile.
Șoferul a îndepărtat autoturismul de lângă partea carosabilă cu ajutorul unui tractor, apoi a plecat.
Din fericire, în urma accidentului, șoferul nu a suferit răni, fiind nevoie doar de îngrijiri medicale minore.
De asemenea, pentru a elimina suspiciunile cu privire la consumul de alcool, șoferul a fost supus testului cu aparatul etilotest, rezultatul acestuia fiind negativ.
Șoferul a fost sancționat de polițiștii rutieri în conformitate cu OUG 195/2002.
Știri
Ciprian Andrei Olteanu – primarul tânăr care aduce schimbări în comuna Unirea

Primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să aducă o serie de schimbări notabile care au transformat complet perspectiva localității. Fiind cel mai tânăr primar din județ, Ciprian Olteanu aduce un avantaj considerabil prin energia sa, puterea de muncă și eficiența în rezolvarea problemelor administrative.
Ciprian Olteanu este un fermier de succes în zona Bărăganului și implicarea sa în administrația publică locală reprezintă un semn clar de angajament. Educația, sănătatea și dezvoltarea sunt cele trei aspecte asupra cărora edilul se concentrează cu prioritate.
Unul dintre succesele primarului Olteanu constă în obținerea de fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura rutieră din comună. Prin intermediul organizației nonguvernamentale BookLand România, comunitatea a beneficiat de sprijin considerabil Școala Gimnazială nr. 1 Unirea a primit, sub forma unor donații, un rezervor de gaz care asigură căldura în sălile de clasă prin centrala termică montată.
Un alt proiect de succes inițiat de primarul Ciprian Olteanu este construirea unei noi școli generale în comuna Unirea, realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia). Acest demers reprezintă o investiție semnificativă în educație și va oferi un mediu modern și adecvat pentru elevi, contribuind astfel la viitorul educațional al comunității.
În plus, administrația locală condusă de Ciprian Olteanu a înțeles importanța transportului elevilor și a luat măsuri pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate acestui scop. Comunele Unirea, Dichiseni și Jegălia s-au asociat într-un proiect comun pentru a accesa fonduri și a oferi elevilor mijloace de transport în comun.
Alte realizări notabile includ îmbunătățirea iluminatului stradal, reabilitarea drumurilor de pământ și crearea unor locații dedicate activităților sportive. Aceste măsuri au devenit normale în comuna condusă de un primar tânăr și energic.
În ceea ce privește educația, Primăria Unirea a depus un proiect important prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă are ca scop dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Călărași cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Alocarea de peste 1 miliard de euro pentru educație în cadrul PNRR reprezintă o oportunitate unică pentru
România de a îmbunătăți sistemul de învățământ.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestor investiții pentru crearea unui mediu de învățare propice dezvoltării educaționale a fiecărui copil din țară.
Astfel, primarul Ciprian Andrei Olteanu din comuna Unirea, județul Călărași, a reușit să obțină fonduri și să implementeze proiecte care au transformat radical localitatea. Implicarea sa activă și pasiunea pentru dezvoltarea comunității sunt elemente cheie în reușitele înregistrate. Prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, acest tânăr primar își propune să creeze un viitor mai bun pentru comuna Unirea și locuitorii săi.
-
Știrio zi ago
Dorina Moga s-a stins din viață
-
Știri3 zile ago
VIDEO / Florin Salam refuza să mai cânte în Călărași din cauza gradului mare de “șmecherie”
-
Știri23 de ore ago
Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival
-
Știri2 zile ago
Accident rutier în municipiul Călărași: Motociclist rănit într-o coliziune la intersecția Bulevardului Republicii cu Bulevardul Cuza Vodă
-
Știrio săptămână ago
Călărașiul va avea încă un centru comercial important
-
Știri2 zile ago
VIDEO / Barul lui Bobiță din Tonea a luat foc. Pompierii intervin la fața locului
-
Știri2 zile ago
Imaginile zilei! La plimbare, cu mașina, pe aleile din Parcul Mare
-
Știri5 zile ago
VIDEO. Tragedie: Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul într-un accident devastator. Șoferul urcase băut la volan