Miercuri, 6 ianuarie, la Călăraşi, Ziua Bobotezei a fost sărbătorită aproape în mod tradițional. Gerul Bobotezei a lipsit anul acesta, la fel și fasoarea și vinul/țuica fiartă, iar condițiile de organizare au fost speciale, astfel încât să se respecte normele impuse pentru limitarea răpsândirii COVID-19. Numărul călărășenilor ce au luat parte la Slujba Aghiasmei Mari din Parcul Central, a fost considerabil mai mic față de anii anteriori.
Slujba Sfintei Liturghii s-a desfășurat între orele 08.30 – 10.30 și a fost oficiată de părintele protopop Vasile Viorel Dinu alături de soborul de preoți la biserica Sf. Anastasia din municipiul Călărași.
URMĂREȘTE TRANSMISIUNEA ÎN DIRECT – CĂLĂRAȘI PRESS
Publicația on-line Călărași PRESS a transmis în direct slujba religioasă a Sfintei Liturgii de la Biserica Sf. Anastasia din municipiul Călărași. Din cauza pandemiei, mii de călărășeni au preferat să urmărească evenimentul religios pe rețele de socializare.
https://youtu.be/15I3KBkV8jQ
După oficierea Slujbei Aghiasmei Mari, preoții alături de autoritățile locale au mers pe malul Borcei și au arunca o cruce din flori, fără a fi însă organizat concursul de recuperare a acesteia.
Călărășenii prezenți la evenimentele din Parcul Central au fost rugați să respecte măsurile de distanțare și să poarte mască de protecție.
Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului şi este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6 ianuarie. Se mai numeşte Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieşit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.
Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: “Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit”, Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Hristos, şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.
Începutul acestei sărbători datează cel puţin din secolul al III-lea, de când avem menţiuni despre existenţa ei, fiind atestată pentru prima dată în Alexandria, de Clement Alexandrinul. “Constituţiile Apostolice” o menţionează printre primele sărbători creştine. O altă scriere, “Testamentum Domini” (sec. IV) o aminteşte ca singura sărbătoare existentă, alături de Naşterea şi de Învierea Domnului. Din secolul al IV-lea înainte, avem mărturii numeroase despre Bobotează, din predicile celebre ţinute de Părinţii Bisericii. În Apus nu avem dovezi despre existenţa ei înainte de secolul al IV-lea.