Connect with us

La zi

Recensământul populației, întâlnire de lucru în Călărași

Published

on

Ieri, 24 februarie, a avut loc în Sala “Barbu Știrbei”, întrunirea primarilor, secretarilor generali și a membrilor Comisiei Județene pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021, pe tema organizării autorecenzării și autorecenzării asistate –RPL 2021.

VIDEO – ÎNTÂLNIRE DE LUCRU – RECENSĂMÂNT 

La întâlnirea condusă de președintele Comisiei Județene pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a participat președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, deputatul Cătălin Manea, senatorul Ciprian Pandea, președintele Consiliului Județean Călărași și totodată vicepreședinte al Comisiei Județene pentru RPL2021,Vasile Iliuță, subprefectul județului Călărași și vicepreședinte CJRPL2021, Virgil Diaconu, subprefectul Eugen Ilie, vicepreședintele CJ, Mihaiță Beștea, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică din Călărași, Ionuț Dragu, directorul executiv adjunct al DRS Călărași, Monica Marinescu, primarii și secretarii generali ai primăriilor din județul Călărași.
Subiectele discutate au fost următoarele:
  • Aspecte privind normele metodologice;
  • Modul de organizare al autorecenzării și autorecenzării asistate;
  • Perioada de derulare a autorecenzării și autorecenzării asistate;
  • Condițiile legale pe care trebuie să le îndeplinească personalul de recensământ
  • Drepturile și îndatoririle personalul de recensământ
  • Condițiile pentru locațiile unde se va desfășura autorecenzarea asistată
  • Alte aspecte legate de autorecenzare/autorecenzare asistată
Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a declarat: “Apreciez organizarea acestei întâlniri. Recensământul este într-adevăr una din acțiunile cruciale pentru România, pentru administrațiile publice centrale și locale. În 2011 a fost un recensământ puțin aparte, a trebuit să îmbinăm ceea ce am cules din teritoriu cu ceea ce am cules din surse administrative. Cifrele pe care le-am cules nu sunt cifre abstracte ci sunt cifre pe care dumneavoastră le primiți în reprezentarea dumneavoastră prin buget. De ce m-am referit la 2011, dupa acest an, la nivelul UAT-urilor, puteați calcula un indicator crucial pentru dvs, populația rezidentă. 2011 este singurul an în care avem populația rezidentă, apoi urmează populația după domiciliu care va asigurat în fiecare an finanțarea celor mai multe activități pe care le aveți la nivelul localităților. Începând din 2023 se schimbă puțin paradigma, în sensul că vom avea populația rezidentă, nu numai la nivelul anului 2021, vom calcula populația rezidentă la nivel de UAT în fiecare an, asta este una din mizele mari. Va fi foarte greu apoi să venim să abdatăm niște date care sunt subestimate. Fondurile europene care se alocă la nivelul României, la nivel de județ, la nivelul fiecărei localități, se alocă în funcție de populația rezidentă. Dacă nu există o estimare corectă nu putem avea o repartizare judicioasă a acestor fonduri, fie că suntem la nivel național sau local.”
Președintele CJRPL, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a declarat: “La 1 februarie, așa cum știți deja, a început etapa de definitivare a bazelor de date suport, ultima etapă premergătoare începutului propriu –zis al Recensământul Populației și Locuințelor 2021. O acțiune extrem de importantă, pe care îmi doresc să o tratați cu maximă seriozitate și implicare. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru rezultatele foarte bune înregistrate la Recensământul General Agricol, trebuie să finalizăm și RPL2021 la fel de bine sau poate chiar mai bine. La nivelul județului Călărași, în urma sectorizării au rezultat 280 de sectoare, 102 în mediul urban (62 în municipiul Călărași) și 178 în mediul rural. De asemenea, personalul de teren care urmează a fi implicat în activitățile RPL2021 este format din 472 de persoane, repartizate astfel: recenzori pentru autorecenzarea asistată (recenzori ARA) – 124 de persoane, o primă etapă foarte importantă; recenzori pentru colectarea datelor din teren ( metoda CAPI) – 280 de persoane; recenzori șefi-12 persoane; coordonatori UAT-55 de persoane; coordonator de județ -1 persoană. Interesul nostru este unul comun, cu toții vrem să știm ce patrimoniu uman și material gestionăm. Salut prezența dumneavoastră aici, în număr atât de mare și vă mulțumesc pentru implicare. Închei prin a vă spune, domnilor primari, că aveți o sarcină extrem de importantă, de dumneavoastră depinde buna desfășurare a recensământului în comunele pe care le conduceți. Mobilizarea recenzorilor, promovarea acțiunilor în rândurile cetățenilor pentru ca aceștia să știe de ce apare la poartă o persoană străină, să știe la ce anume să se aștepte. Dacă sunt probleme, vă rog să le discutăm în cadrul acestei întâlniri. Este important să facem tot ceea ce ține de fiecare dintre noi pentru ca Recensământul Populației și Locuințelor să se desfășoare cât mai bine cu putință.“
Calendarul RPL 2021 este următorul:
  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *