Connect with us

Știri

VIDEO. Familia Iliuță a donat 35 de paturi automatizate Spitalului Județean din Călărași

Published

on

https://youtu.be/4eqh3NpEC9M

Miercuri, 6 noiembrie a.c., Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” din Călărași a primit o nouă donație. Fiul cel mare al președintelui CJ Călărași, Claudiu Iliuță, a donat anul acesta, prin firma deținută de el și familie, un număr de 35 de paturi automatizate care au fost repartizate pe mai multe secții din unitatea medicală ce se află în subordinea administrației județene.

Managerul spitalului din Călărași MIHAI Daniela alături de directorul medical dr. NĂSTURICĂ Adela și medicul-șef al secției de cardiologie au fost împreună cu familia președintelui CJ Vasile Iliuță și au vizitat principalele secții care au fost dotate cu paturi automatizate.

Interesat ca de obicei de condițiile pacienților din spital, Vasile Iliuță a discutat cu pacienții pe care i-a întâlnit în saloane și pe holurile secțiilor.

Totodată, jurnaliștii au profitat de prezența și disponibilitatea președintelui Iliuță și a managerului Daniela Mihai și au adresat mai multe întrebări legate de alte situații cunoscute din unitatea medicală. S-a evidențiat intenția și preocuparea CJ de a realiza un nou corp în spital prin fonduri oferite de Guvernul României, cât și alte investiții ce urmează a fi făcute în următoarea perioadă.

“Investițiile în aparatură și aducerea de cadre medicale de specialitate reprezintă o prioritate pentru noi.” – spune managerul Daniela Mihai

Președintele CJ Călărași Vasile Iliuță a publicat, pe o rețea de socializare, o postare în care a explicat că gestul făcut de fiul și familia sa nu se dorește a fi ceva de lăudat, ci vrea să arate că ar putea fi un exemplu de urmat. Iată postare integrală:

Vasile Iliuță: Prieteni,

Un bine se face în liniște, însă vreau ca familia mea să fie un exemplu pentru oamenii de afaceri din județul Călărași. De astăzi, alături de Asociatia Salvați Copiii și de domnul Marius Căprilă, m-am inscris pe lista „oamenilor faptelor bune” de la Spitalul Județean Călărași. Familia mea, prin SC ILDU, a donat 35 de paturi noi, moderne, confortabile, în valoare de 35.000 de euro.

Pe lângă investițiile pe care Consiliul Județean Călărași le derulează la unitatea spitalicească, și noi putem contribui la sporirea confortului pacienților.

Lista rămâne deschisă!

Reacțiile și comentariile postării au fost cu sutele, majoritatea oamenilor au apreciat pozitiv intenția familiei Iliuță privind donația făcută.

Gologan Cana DorinaFelicitări! Ați rămas același om pe care l-am cunoscut cu mulți ani la înființarea fermei la Vâlcelele!

Advertisement

Aurel PeicuMulțumim, domnule Președinte!
Sunteți un exemplu atât pentru oamenii de afaceri, cât pentru anumiți bugetari.

Ionel Ciobanescu Felicitari Domnule Presedinte! Respect si admirartie pentru gestul de mare generozitate! Si mai stim ca nu este singurul gest din partea Dvs.!

Radu Druncea Bunatatea este o trăsătură a oamenilor cu suflet nobil. Cinste Dumneavoastră!

Catalin Mihai Vintila Felicitări Domnule Președinte!Toate să fie spre folosul oamenilor și slava lui Dumnezeu!

Iulia Pantazi Un exemplu de urmat! Respect! Si daca mai multi dintre noi am face la fel, probabil societatea noastea ar fi mai castigata, ar fi o normalitate a gesturile simple dar cu mare efect in viata de zi cu zi a semenilor nostri!

Steluta Diaconescu Domnilor,spitalul are nevoie de medici dedicati.Sunt sectii sustinute de asistente.Eu sunt un pacient al acestui spital care cu bunavointa ,dnei Doctor Nasturica m am pricopsit in urma unui ifarct frt.mare cu o inima care lucreaza o parte 30 la suta si o alta 50 la suta ,doua stenturi si o coronara terminata si asta ptr.ca am o ,,varsta,,.Va rog faceti,,curatenie,, daca doriti sa fiti ,,laudati,,.

Marian Arsenoiu Felicitari dumneavoastra, familiei dumneavoastra , asociatiei Salvati Copiii si Domnisoarei Dana Mihai care ,fara lipsa de modestie , este un foarte bun om si un prieten de nadejde

Matei Gabriel Felicitări! Țineți-o tot așa! Poate puteți face în așa fel încât pe viitor calitatea serviciilor medicale și a hranei pacienților din spitalul nostru să se îmbunătățească!

Cornelia Ciutacu Felicitari! Sunteti minunati! Intotdeauna aproape de oameni, de bucuriile lor, de necazurile lor. Fara nicio obligatie fata de cineva Vasile Iliuta sare in ajutor oamenilor nu numai material ci si cu un sfat, cu o prietenie frumoasa si cu multa recunostiinta pentru cei in varsta dar si cu dragoste pentru copii si tineret. Imi sunteti dragi!

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Elevii din Călărași au susținut testările inițiale la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională 2025. Scopul lucrărilor

Published

on

Elevii de clasa a VIII-a din județul Călărași au participat pe 18 și 19 septembrie 2024 la testările inițiale organizate de Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Aceste testări, desfășurate sub forma unui examen, au rolul de a evalua nivelul de pregătire al elevilor înainte de examenul de Evaluare Națională de la finalul anului școlar. Profesorii vor folosi rezultatele acestor teste pentru a stabili planuri de îmbunătățire și programe remediale care să ajute elevii să obțină rezultate mai bune la probele finale, potrivit Edupedu

Conform Inspectoratului Școlar Județean, testele au fost organizate în condiții similare unui examen, pentru a familiariza elevii cu atmosfera și regulile de desfășurare a Evaluării Naționale. Deși aceste teste inițiale nu au fost o simulare oficială, ele au evaluat cunoștințele acumulate de elevi în anii anteriori de învățământ gimnazial.

Lucrările elevilor vor fi corectate de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi ulterior centralizate. „Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale)”, precizează inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor pentru Edupedu

Proba la Limba și Literatura Română

Prima probă a testării inițiale a avut loc miercuri, 18 septembrie, la Limba și Literatura Română, între orele 11:00 și 13:00. Subiectele au fost construite pe baza textelor literare și non-literare, iar elevii au trebuit să rezolve cerințe de interpretare, înțelegere și analiză. Unul dintre textele literare a fost „Lunea altfel” de Alex Moldovan, iar cel non-literar a fost un extras din Statutul elevului.

Elevii au fost solicitați să realizeze caracterizarea unui personaj, să compare cele două texte și să își exprime opinia asupra importanței respectării regulilor. În plus, subiectele au inclus exerciții gramaticale care au testat cunoștințele despre diftongi și corectarea greșelilor de exprimare. De asemenea, elevii au redactat un rezumat al textului literar, într-un spațiu limitat între 80 și 120 de cuvinte.

Proba la Matematică

Joi, 19 septembrie, elevii au susținut proba la Matematică. Aceasta a fost structurată pe trei secțiuni: întrebări de tip grilă, geometrie și trigonometrie, precum și probleme de dificultate ridicată. Prima parte a testului a inclus întrebări cu răspunsuri multiple, însă elevii au trebuit să justifice alegerea fiecărui răspuns corect, prin scrierea rezolvării complete.

Inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor a explicat pentru sursa citată anterior că testele au fost concepute pentru a evalua nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea elevilor de a aplica aceste cunoștințe în mod logic. Partea de geometrie a inclus calcule ale unghiurilor și segmentelor în diferite figuri geometrice, în timp ce ultima secțiune a testului a vizat probleme complexe care au cerut soluționarea creativă și rațională.

Simularea Evaluării Naționale în martie 2025

Pe lângă aceste teste inițiale, Ministerul Educației va organiza și simularea oficială a examenului de Evaluare Națională în martie 2025. Aceasta va include probele la Limba Română, Matematică și, acolo unde este cazul, Limba Maternă. Calendarul simulării este următorul:

  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor.

Simularea din martie va fi o oportunitate pentru elevi de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu formatul examenului final, înainte de Evaluarea Națională din vară. Rezultatele obținute atât la testările inițiale, cât și la simulare, vor ajuta profesorii să adapteze strategiile de predare și pregătire, asigurându-se că fiecare elev are șanse maxime să obțină rezultatele dorite la examen.

Continue Reading

Știri

Auchan și EduAct susțin elevii din Dorobanțu, Călărași, cu o donație de 100.000 de lei, în urma campaniei Back to School

Published

on

Zilele trecute s-a încheiat campania Back to School organizată de Auchan România, prin care retailerul a donat 100.000 de lei Asociației EduAct România. Fondurile sunt destinate susținerii programului „Eroi din viitor”, care sprijină dezvoltarea copiilor din satul Dorobanțu, județul Călărași. Acest proiect se concentrează pe abilitățile cognitive, sociale și emoționale ale celor peste 100 de copii din localitate, asigurând în același timp și o masă caldă zilnică. Activitățile au loc într-un centru multifuncțional al școlii din comună, construit acum un an de EduAct și partenerii săi. 

Campania Back to School, desfășurată între 29 august și 17 septembrie 2024, a fost dedicată vânzării de rechizite eco-friendly din care o parte din venituri a fost direcționată către programul educațional. „Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul cu EduAct și recunoscători să ne implicăm astfel în formarea generațiilor viitoare. Ne invităm pe această cale clienții să descopere colecțiile de produse prietenoase cu mediul, rechizite realizate din materiale sustenabile sau reciclate. Simpla achiziție a unui astfel de produs înseamnă acum nu doar un gest responsabil față de mediu, ci și o șansă la educație oferită unui grup vulnerabil”, a declarat Corina Dospinoiu-Imre, Director Sustenabilitate Auchan România, la începutul campaniei.

Programul „Eroi din viitor” implementat de Asociația EduAct vine ca o soluție pentru combaterea abandonului școlar și pentru îmbunătățirea educației copiilor din mediul rural. Activitățile au loc în centrul multifuncțional al școlii din Dorobanțu, construit anul trecut cu sprijinul financiar al Auchan și al altor companii. „Obiectivul Asociației EduAct este să completeze cu educație non-formală curricula școlară și să participe la reducerea punctelor de abandon școlar, a absențelor și a numărului de repetenți în unitățile de învățământ în care intervine”, a declarat Ioana Breazu, Communication&Fundraising Manager, EduAct.

Această inițiativă este vitală în contextul în care rata abandonului școlar în România depășește 15%, iar riscul sărăciei afectează 34,5% din populație, în special în zonele rurale. Programul oferă sprijin nu doar la nivel educațional, ci și printr-un sprijin alimentar important pentru copiii din comunitatea locală, sub forma unei mese calde zilnic.

Continue Reading

Știri

Polițiștii din Călărași desfășoară activități preventive pentru siguranța elevilor la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”

Published

on

Polițiștii din Călărași au desfășurat pe 17 septembrie 2024 o serie de activități informativ-preventive la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, în cadrul campaniei naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care are ca scop creșterea siguranței în mediul școlar. Campania urmărește conștientizarea elevilor cu privire la importanța unui climat educațional sigur, identificarea și prevenirea comportamentelor de risc, precum și promovarea unei platforme online dedicate informării în acest domeniu. Polițiștii le-au oferit elevilor sfaturi practice despre protejarea bunurilor, evitarea conflictelor și importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii, subliniind că siguranța lor este o prioritate, iar activitățile preventive vor continua în școlile din județ.

Campania de conștientizare are trei direcții de acțiune majore: conștientizarea elevilor cu privire la siguranța școlară, informarea publicului despre comportamentele de risc și mecanismele de sesizare a faptelor antisociale, și promovarea platformei online www.sigurantascolara.ro, unde se pot găsi resurse și informații utile pentru siguranța elevilor, precum: 

  • informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim;
  • modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară;
  • campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ;
  • lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu

În cadrul întâlnirilor, polițiștii le-au oferit elevilor recomandări privind protejarea bunurilor personale, respectarea regulamentului intern al școlii și importanța evitării conflictelor. De asemenea, aceștia au subliniat importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii pentru a soluționa rapid orice problemă apărută.

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași subliniază că siguranța elevilor rămâne o prioritate, iar acțiunile preventive vor continua.

Continue Reading

Cele mai vizualizate