Consiliului Județean Călărași a aprobat majorarea alocației de hrană pentru beneficiarii din sistemul rezidențial de protecție și pentru serviciile sociale de zi.
Valoarea minimă acordată pentru hrana copiilor din centrul de plasament și adulți cu dizabilități va crește. Informația a fost oferită de către Daniela Arbagic, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, care a precizat în ultima conferință de presă că aceast demers a fost posibil cu ajutorul Consiliului Județean Călărași.
Directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași Daniela Arbagic a declarat că valoarea crește de la 16,6 lei la 20 de lei, iar în viitor poate ajunge la 21 de lei. Directoarea precizează că județul Călărași este singurul care aplică aceste valori crescute.
https://youtu.be/8AxwwcoqgM0
Daniela Arbagic: Aș vrea să mulțumesc CJ pentru că a răspuns pozitiv și m-am bucurat foarte tare când acest proiect de hotărâre privind majorarea alocației de hrană a trecut cu votul majorității din CJ. Practic, am identificat o nevoie raportată la momentul actual, ținând cont la creșterea exagerată a prețurilor din ultimul timp. Au crescut semnificativ prețurile și la utilități – gaz, lumină, curent, apă, plata salariilor bucătarilor care vor crește odată cu creșterea salariului minim, particularități care nu erau luate în calcul la stabilirea alocației de hrană.
Vechimea acestei hotărâri de CJ care datează tocmai din 2014, atât pentru stabilirea normei de hrană în cazul copiilor, cât și a persoanelor adulte cu dizabilități. Nu a mai fost modificată abia din 2014 și lovindu-ne la nivelul instituțiilor rezidențiale de această imposibilitate de a crea și calitate și cantitate pe un ban efectiv insuficient pentru a asigura rațiile calorice așa cum este cuvenit pe vârstă și pe nevoie de creștere ale unui copil, de exemplu. Ulterior, am înaintat propunerea CJ, am reușit să conving să spun așa.
Mă bucur că am fost înțeleasă și că nevoile noastre au fost susținute așa încât în momentul de față avem aprobarea ca de la 1 ianuarie să aplicăm o rație de hrană puțin mai mare. Nu este foarte mare, dar este ceea ce noi putem să aplicăm în momentul de față pornind de la un calcul care a ținut cont numai de rata inflației. În acest moment, CJ se poate raporta numai la aceste valori, pentru că toată alocația de hrană este cuprinsă de fapt și într-un standard de cost pe an pe beneficiar, normative care încă nu au fost modificate. Tocmai de aceea, împreună cu conducerea CJ, am considerat oportună nevoia de a fi susținuți la nivelul Guvernului României cu scopul de a modifica aceste Hotărâri de Guvern privind alocația minimă de hrană pentru copii din centrele de plasament și pentru adulții cu dizabilității.
Vreau să vă spun că 16,6 lei – înțelege toată lumea că este extrem de mică pentru a asigura o hrană corectă spunem noi. Am putut să majorăm la 20 de lei și prin aplicarea unor servicii conexe în viitoarele contracte de achiziții putem să ajungem la 21 de lei. Este totuși vorba de un 4,6 lei cu care putem asigura o hrană mai bună până când Guvernul, prin deciziile pe care le vor lua, vor considera necesară aprobarea și stabilirea unei alte valori minime ale alocației de hrană. Personal, consider un succes și acest pas și îi mulțumesc CJ pentru susținere. Măcar puțin am putut să venim peste acea valoare minimă.
Suntem singurul județ care aplicăm acum prin intervenția CJ aceste valori crescute, în rest ele sunt valabile în toată țară, acele hotărâri 903 și 904 care stabilesc valorile alocațiile de hrană pentru copii și adulți.