Deputatul Partidului Social Democrat Călărași, Dumitru Coarnă, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de joi, 22 Martie, că a fost votat proiectul de lege referitor la monitorizarea electronică a autorilor infracțiunilor de violență domestică și că a depus la Parchet patru denunțuri penale în urma discrepanțelor fiscale descoperite în comuna Crivăț și la Spitalul de Psihiatrie „Săpunari”. Deputatul a mai precizat că verifică facturile emise pentru lucrările efectuate în perioada 2014-2016 la un drum de 5 kilometri din satul Pelinu, comuna Dor Mărunt. Conform acestuia, lucrările efectuate au fost facturate de două ori.
https://youtu.be/C2zVUDGBsbg
Dumitru Coarnă (PSD): Societatea merge pe repede înainte. La nivel național, în Parlamentul României, noi deja am declanșat procedura de strângere de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, care va fi depusă în perioada mai – iunie, deci în ultima decadă a acestei sesiuni parlamentare, pentru că lucrurile nu funcționează corect, în opinia noastră, și avem mari probleme la nivel de Guvern. Mai vreau să scot în evidență un alt aspect – ieri, în Plen, am avut spre vot un PLX 129 care reglementează acea monitorizare electronică. Am avut multe dezbateri publice cu privire la acele stări conflictuale intrafamiliale, cu acele ordine de protecție, și un deficit major era această lipsă de reacție rapidă a poliției. Urmează să vedem care vor fi finanțările pe această temă. Una peste alta, legea a trecut, și în aceste zone de conflict, de vătămări corporale, de alte elemente de violență, și vorbim despre violență domestică, doar aici a aprobat Parlamentul României. O să fie introdusă această monitorizare electronică prin sisteme performante și vor trebui formate și dispecerate și suplimentată, în opinia mea, schema poliției, pentru că trebuie să intervenim cu promptitudine și să salvăm vieți.
4 denunțuri penale depuse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași
Dumitru Coarnă (PSD): Ieri am depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, prin poștă, patru denunțuri penale. Avem un denunț penal pentru comuna Crivăț – „executare de lucrări drumuri pietruite comuna Crivăț”. A fost achitată o factură pentru 800 de tone de piatră, nicio piatră nu a ajuns în comuna Crivăț. Banii au ajuns la cei care, în opinia mea, au comis o infracțiune. Este un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei. Un alt denunț pe care l-am depus ieri – Spitalul de Psihiatrie „Săpunari”. Aici avem un prejudiciu estimat undeva la 200.000 de euro. Dacă eu aș evalua și aș fi procuror, aș fi imputat toată suma de 390.000 de euro, pentru că acele aparate medicale nu erau utile și oportune, nu se pliază pe specialitatea spitalului. Din verificările pe care le-am făcut și factura a fost dublată. Un alt denunț privește tot primăria din Crivăț, acolo am mai constat un lucru. Înainte de campania electorală sau în timpul campaniei electorale din septembrie 2020, au construit un gard care împrejmuia cimitirul, un lucru bun, de altfel. Dar, din evaluările pe care le-am făcut eu, costurile ar fi de aproximativ 100 – 150.000 de lei, factura este de 300.000 de lei. Un al patrulea denunț penal am depus tot la Spitalul „Săpunari”, acolo am mai găsit o factură, era vorba despre o amenajare de parcare – 160 de tone de piatră facturate, încasate, deci plata a fost efectuată. De fapt, au fost depozitate în zona respectivă unde la 30 de tone de piatră, deci o diferență de 130 de tone facturate, o altă infracțiune în opinia mea.
Cele patru denunțuri penale au fost depuse de mine către Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, domnului Xenofonte. Cred că o să ajungă dosarele în Lehliu Gară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Lehliu Gară și Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița. Eu o să monitorizez îndeaproape aceste lucruri, pentru că de multe ori nu se lucrează în aceste dosare fiind o influență politică extrem de mare și atunci se creează o presiune pe Procurori, deși Procurorii ar trebui să reziste acestor presiuni.
Am în lucru mai multe probleme de natură infracțională, dar o să vorbesc doar despre una. E vorba despre un drum de 5 kilometri din comuna Dor Mărunt, Pelinu. A fost reabilitat cu piatră în perioada 2014-2016. În 2018 se facturează a doua oară acest drum, 100.000 de euro. Practic, au semnat, au luat banii. Drumul a fost realizat în 2016. După sărbători o să depun și aici un denunț penal.