Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a Operatorului ECOAQUA Călărași, ci este o condiție pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM 2014-2020.
Modificarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară reprezintă condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investiții POIM 2014-2020, asigurând resursele necesare dezvoltării durabile a comunităților din județele Ialomița și Călărași și a conformării României la Directivele Uniunii Europene.
Directorul general al EcoAqua Eduard Grama, a prezentat, astăzi, întreaga procedură de tarifare plenului Consiliului Județean Călărași.
“Acest proiect va crește calitatea vieții în localitățile județului și municipiului Călărași, dar nu numai, ci și în județul Ialomița, acolo unde sunt peste 7 UAT-uri, respectiv peste 10 localități, iar la nivelul jud. Călărași vor fi circa 80 de localități care vor beneficia de aceste investiții. Acest proiect a demarat ieri, pentru că deja suntem în faza de evaluare la 4 lucrări de execuție. În total este vorba de 24 de lucrări de execuție. În prima fază a proiectului, pentru că proiectul este fazat, având în vedere că POIM-ul este valabil până în 2023, trebuie să realizăm 30% din valoarea proiectului. Sunt convins c-o să realizăm, pentru că suntem într-o fază avansată la licitațiile pornite, iar în a doua etapă este vorba de diferența de 300.000.000 de euro care va fi investită în jud. Călărași. Jud. Ialomița va beneficia de 100.000.000 de euro. Suntem în faza de actualizare a documentației pentru cele 20 de lucrări care nu le-am scos la licitație. Sunt convins că în 2 luni vom fi gata și le vom ridica pe SICAP. Eu cred că primele 4 lucrări de execuție vor începe în anul 2023, luna martie-aprilie, dacă vom depăși eventuale contestații.
Documentația a fost bine făcută, pentru că este un interes major din partea agenților economici mari, până la urmă și locali, și naționali. Vor fi investiții care vor crește numărul locurilor de muncă, vor fi investiții care vor aduce un plus în jud. Călărași. Asta este partea bună a implementării acestui proiect, partea bună a faptului că acești bani vor intra în jud. Călărași, partea bună că am depășit un standard al proiectelor europene. Îmi aduc aminte în 2018, când am fost la Bistrița, președintele Consiliului Județean spunea că are implementate proiecte de un miliard de euro. Pot să vă spun că din 2017, până acum, cred că și noi ne apropriem de această sumă, ceea ce eu zic că este un mare câștig și nu puteam face asta decât în echipă și vom continua tot în echipă.
Partea a doua a ceea ce vreau să vă prezint este partea plăcută pentru beneficiarii reali, aici mă refer la consumatori, pentru că implementarea acestui proiect a fost condiționată de aprobarea strategiei de tarifare, care, pe de o parte, va acoperi cheltuielile cu amortizarea, mentenanța rețelelor, toate cheltuielile generate de acest proiect. Vreau să fie totul transparent și să vă explic exact care sunt exact etapele de modificare ale prețului la apă. Astăzi am primit decizia ANRSC-ului și începând cu 1 august prețul la apă, atât în jud. Călărași, cât și în Ialomița, va fi modificat. A fost o condiție esențială pentru ca acest proiect să fie aprobat. Începând cu 1 august tariful la apă și canal se va modifica. Astăzi avem un tarif la apă de 7,02 lei, exclusiv TVA, și la tariful de canalizare – 5,68. În 2023 vom avea o creștere de doar 2% pe canalizare și anii următori 2024 – 2025 – 2026.” – a declarat Eduard Grama în ședința ordinară a CJ Călărași din 27 iulie.