Connect with us

Știri

VIDEO. Cerb surprins pe câmp, lângă Autostrada Soarelui, în județul Călărași

Published

on

Un șofer din Călărași a reușit să surprindă, în această după amiază, în timp ce se deplasa pe DJ 402, un exemplar frumos de cerb, chiar în zona Fundulea din Călărași, la intrarea pe Autostrada Soarelui. Imaginile cu ciuta care aleargă pe câmp, au apărut pe un grup de WhatsApp destinat informărilor din traficul rutier.

Potrivit unor date, ciuta din imagini este un cerb carpatin care, cel mai probabil, a reușit să scape dintr-o crescătorie din zona Fundulea, zonă recunoscută în Muntenia pentru multele exemplare pe care le deține.

Cerbul este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare, paricopitate. Familia Cervidae cuprinde circa 49 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată, cu un accentuat dimorfism sexual.

Advertisement

Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcție de aspectul exterior și trofeu, iar cea a animalelor împușcate după uzura danturii. În perioada împerecherii masculul mugește, bocănește sau boncăluiește. Speriat, are un brăhnit nazal, ca de altfel și femela. Cerbii au mirosul dezvoltat, auzul bun, însă văzul este slab. Cerbul poate observa mai mult mișcarea decât figura omului. Se poate apropia de om până la aproximativ 15 metri fără a-l observa, potrivit wikipedia.ro.

Potrivit Romsilva, ciuta, femela cerbului, este un animal erbivor care are habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse. Începând cu perioada împerecherii, care debutează toamna, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.

Advertisement