Operatorul regional Ecoaqua S.A. desfășoară, săptămâna aceasta, o acțiune de decolmatare a canalizărilor din municipiul Călărași. Unul din punctele nevralgice pe care operatorul l-a identificat cu probleme și depuneri, a fost în zona Jirlău, pe locația fostelor grădini demolate în această primăvară de autoritățile locale care vor realiza un parc printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Directorul general Eduard Grama, însoțit de Ionuț Savu, directorul sucursalei municipale, au efectuat o vizită de lucru la punctul unde două autospeciale au decolmatat rețeau.
“Multe zone ale orașului sunt deversate în aceste canalizări, jumătate din populația municipiului Călărași deversează aici. Sunt într-adevăr probleme. În acest sens, am intervenit și am închiriat utilaje de ultimă generație pentru a face aceste decolmatări la nivelul unor canalizări care sunt sub dimensionate și depășite moral din toate punctele de vedere. Sunt totuși canalizări ale municipiului Călărași realizate în anii ’80. Sperăm că cu POIM-ul pe care l-am semnat acum două luni și ale căror lucrări vor porni în perioada următoare să aducem o viață mai bună locuitorilor din mun. Călărași. Tot aici, primăria Călărași va investi prin fonduri europene un proiect pentru locuitorii mun. Călărași, un proiect care va schimba cu totul această zonă.
Ceea ce vedeți în momentul de față este o mașină care aspiră pe o tubulatură de 250. În dreapta vidanjei puteți vedea ceea ce unii dintre locuitorii mun. Călărași înțeleg să arunce către zona de canalizare. Dacă vom continua să mergem în acest sens, vom avea întotdeauna probleme la nivel de municipiu, vom avea întotdeauna reclamații, iar întotdeauna operatorul va trebui să stea să facă cu totul și cu totul altceva decât ar trebui să facă la nivel de municipiu.
Știm deja că EcoAqua desfășoară o campanie în acest sens, de conștientizare a cetățenilor în primul rând, de a vedea ce găsiți în canalizări și de ce atunci când trecem peste o gură de canal ne dăm seama de mirosul care vine de acolo.
“Tocmai de aici este și acest miros în municipiu, pentru că unii înțeleg că parte din îmbrăcăminte, parte din ceea ce folosesc în mod frecvent, zi de zi, chiar încălțăminte. Am găsit într-o zi un cap de miel în canalizarea municipiului. Înțeleg să deverse că această zonă și noi trebuie să intervenim, pentru că ulterior se vor crea multe alte probleme care vor afecta într-un fel liniștea locuitorilor din municipiu.
Este o acțiune care se va desfășura la nivelul municipiului timp de o săptămână. Ceea ce vedeți în spate, repet, sunt utilaje de ultimă generație. Din ceea ce am discutat cu colegii mei, în mod frecvent se făceau anual, dar la nivel de o singură zi am hotărât că trebuie să luăm tot municipiul la mână și timp de o săptămână vor fi în mun. Călărași și vor desfășura această activitate. Eu sper ca și locuitorii să vină în întâmpinarea acestor fapte bune pe care le facem, până la urmă, și să înțeleagă că ceea ce trebuie să arunce către zona de gunoi menajer s-o facă. Există un operator care se ocupă strict cu deșeurile menajere, iar noi încercăm să creăm un flux continuu al apei care se deversă din ploi sau din gospodăriile oamenilor.”