Connect with us

Știri

VIDEO. Alin Ceacărescu despre societatea din Călărași care defavorizează romii

Published

on

Pe raza județului Călărași, minoritatea romă nu depășește 24.000 de persoane, potrivit datelor din ultimul recensământ realizat în anul 2011. Municipiul Călărași ar avea aproximativ 2.000 de cetățeni care își recunosc etnia din care fac parte.

În diferite perioade ale anului, numărul romilor din județul Călărași variază de la un sezon la altul. O bună parte a acestora preferă să plece în țări precum Italia și Anglia pentru a-și câștiga existența prin diferite forme, preț de câteva luni bune din an, revenind acasă la început de vară până spre toamnă.

Fenomenul a fost analizat și de Partida Romilor Călărași, iar constatările sunt evidente. Minoritatea se confrunta frecvent cu episoade de discriminare în societate din cauza unor percepții create în urma unor incidente. Scandaluri stradale, furturi, distrugeri, interzicerea accesului în localurile publice pe criterii rasiale, sunt doar câteva exemple formate de societate.

Președintele Partidei Romilor, Alin Ceacărescu, ne-a vorbit într-un interviu despre toate aceste fenomene analizate, cât și despre un sprijin primit din partea autorităților din Călărași prin DGASPC prin care se va acorda un sprijin important minorității pentru integrarea școlară a copiilor și conștientizarea părinților.

La nivelul județului, câți romi avem înregistrați oficial?
Alin Ceacărescu: Prin datele de la recensământul din 2011 erau în jur de 24.000, spre 25.000 la nivelul județului. Acum, noi la acest recensământ ne-am implicat mult mai mult decât s-au făcut în anii anteriori. Totuși, din punctul meu de vedere, dar poate sunt mai exigent, cred că se putea face mult mai mult. De exemplu, noi am numit, printr-un protocol făcut de cei de la centru la București, recenzori de etnie romă, cunoscuți mai bine în comunitate, să îi încurajeze să se declare. Impactul nu a fost așa cum cel puțin eu mi l-am dorit. A fost un pas înainte și cred că o să fie o ușoară creștere.

În municipiul Călărași despre ce număr putem vorbi?
Alin Ceacărescu: Din datele oficiale care au fost, reiau, la recensământul anterior vorbim de un număr de circa 2.000 și ceva de persoane care s-au declarat. Acum nu vreau să arăt cu degetul, nu sunt eu genul, dar au fost anumite piedici. Unele de jena asta de a nu te declara rom că vei fi discriminat, unele că nu vor mai primi ajutor social și multe alte impedimente care i-au oprit să se declare. Numărul ar fi mult mai mare.
În spațiul online de-a lungul timpului au apărut mai multe evenimente nefericite în care romii erau acuzați de distrugeri, de vandalism, acte lipsite de moralitate în spațiul public, în parcuri..
Și anul acesta am avut niște probleme, pentru că știm, la noi în municipiu foarte multe persoane de etnie romă lucrează în străinătate și vin aici în sezonul estival pentru nunțile tradiționale și atunci populația orașului este lărgită, să spun așa. S-au întâmplat mai multe incidente și anul ăsta. Personal am aflat despre acestea, nu ne poartă mândrie, nu ne reprezintă pe noi, romii, nu reprezintă toată etnia romă și persoanele implicate vor răspunde în fața legii. Am purtat o discuție și cu cei implicați. Am încercat să port o discuție și cu cealaltă parte, dar când am mers atunci să fac discuția persoana era indignată pe bună dreptate, încât nici nu am mai avut curajul să o abordez. Am încercat să mediez situația și am făcut-o cât am putut de bine. Acum vă dați seama că legea își ia cursul și nu poate interveni nimeni mai mult decât își doresc părțile.

Pe partea de implicare în activitatea pe care o desfășurați și dumneavoastră aveți alături administrația județeană prin DGASPC, care a venit cu o inițiativă. Despre ce este vorba?
Alin Ceacărescu: “Am fost contactat zilele trecute și cu plăcere am răspuns. Mi-a plăcut foarte mult ideea. Nu numai cu DGASPC suntem și fac uz de oportunitatea asta. Noi, prin strategia de îmbunătățire a situației romilor care s-a semnat lunile trecute, la nivelul prefecturii, avem format un grup de lucru mixt pentru romi care se ocupă cu rezolvarea problemelor, sau ar trebui să se ocupe cu rezolvarea problemelor romilor din județ. În cadrul acestui grup de lucru mixt se află câte un reprezentant de la cele mai importante servicii de concentrate pentru a rezolva aceste probleme. În grupul mixt fac parte și eu. Revenind la DGASPC, unde și acolo avem un reprezentant, ni s-a propus să mergem în comunitățile de romi din jud. Călărași pentru a-i informa pe persoanele de etnie romă de drepturile pe care le au și cum pot fi ajutați de DGASPC. Mi se pare o inițiativă foarte bună, pentru că știm bine că avem o carență la studii ca etnie, de aia avem acele recomandări și locuri speciale pe care le oferim elevilor an de an, la liceu și facultate. E bine că venim la ei și le punem informația pe masă, să le aprindem beculețul – uite, am și eu dreptul ăsta, pot să mă încadrez și eu la chestia asta, să beneficiez… e un lucru foarte bun, pentru că atunci când nu știi și ești luminat parcă simți că vine Dumnezeu.”

 

https://youtu.be/B1wCq9AMS6E

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Incendiu de proporții în Ștefan Vodă: flăcările amenință să cuprindă o locuință

Published

on

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.00, un incendiu puternic a izbucnit în localitatea Ștefan Vodă, județul Călărași, pornind de la o șiră de baloți și extinzându-se rapid, amenințând o locuință din apropiere. Flăcările, care s-au ridicat la câțiva metri înălțime, au provocat momente de panică printre locuitorii din zonă, care au privit neputincioși cum focul risca să cuprindă și casele din vecinătate.

Mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași au fost trimise de urgență la fața locului pentru a stinge incendiul și a preveni extinderea flăcărilor. Echipajele intervin cu apă și spumă într-o luptă contra cronometru, misiunea fiind încă în desfășurare.

Forțele de ordine au delimitat zona pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor, iar localnicii sunt în continuare îngrijorați, deoarece flăcările rămân o amenințare reală pentru locuințele din apropiere. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar pagubele materiale ar putea fi semnificative.

Cauza incendiului rămâne necunoscută, iar autoritățile vor demara o anchetă pentru a stabili cum a izbucnit focul.

Știre în curs de actualizare…

 

Continue Reading

Știri

O companie celebră din România oferă bani angajaților care demisionează. Sumele ajung până la 40.000 de euro

Published

on

Compania este recunoscută la nivel global pentru producția unora dintre cele mai populare și accesibile mașini din Europa și din alte regiuni. Cu toate acestea, recent a atras atenția publicului printr-o decizie surprinzătoare. Începând cu 1 octombrie, odată cu demararea procesului de reorganizare, angajații care aleg să demisioneze voluntar vor primi până la 40.000 de euro.

Dacia a evoluat de-a lungul anilor ca un simbol al industriei auto din România, având un impact semnificativ asupra economiei și fiind unul dintre cei mai mari angajatori din țară. Cu toate acestea, ca orice companie globală, a fost nevoită să se adapteze la schimbările pieței și la provocările economice și tehnologice apărute în timp.

Într-un context economic din ce în ce mai competitiv și marcat de tranziția către vehicule electrice, Dacia a luat o decizie care a atras atenția presei și a angajaților săi. Compania oferă sume considerabile celor care optează pentru plecarea voluntară. Astfel, angajații care aleg să demisioneze pot primi până la 40.000 de euro, sumă care variază în funcție de vechimea și poziția ocupată în companie.

În comunicarea internă transmisă angajaților, se specifică faptul că cererile trebuiau depuse în perioada 9-20 septembrie, iar sumele oferite sunt distribuite astfel:

  • Pentru angajații cu mai puțin de 2 ani vechime: 22.000 lei
  • Pentru angajații cu vechime între 2 și 4 ani: 55.000 lei
  • Pentru cei cu între 4 și 8 ani vechime: 98.000 lei
  • Pentru angajații cu între 8 și 12 ani vechime: 120.000 lei
  • Pentru cei cu între 12 și 16 ani vechime: 150.000 lei
  • Pentru angajații cu peste 16 ani vechime: 185.000 lei.

Această măsură, denumită „pachet de plecare voluntară”, este frecvent întâlnită în industria auto, fiind folosită de numeroase companii pentru a reduce costurile și a restructura forța de muncă.

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Ce motive stau la baza „pachetului de plecare voluntară”

O posibilă explicație pentru această decizie este necesitatea de a se adapta la noile cerințe din piața auto. Industria trece printr-o transformare profundă, în special datorită tranziției către vehicule electrice și schimbărilor tehnologice în procesele de producție.

Pe măsură ce cererea pentru mașini electrice crește, iar reglementările privind reducerea emisiilor devin mai stricte, producătorii de automobile, inclusiv Dacia, trebuie să se conformeze acestor tendințe emergente.

Astfel, Dacia ar putea diminua numărul angajaților din producția tradițională, direcționând resursele către formarea și angajarea personalului calificat în noile tehnologii. Totodată, reducerea costurilor și restructurarea forței de muncă pot fi strategii esențiale pentru menținerea competitivității în această perioadă de tranziție.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Legea Educației, modificată pentru a patra oară de Guvern. Ce schimbări s-au produs

Published

on

Legea Educației a fost din nou modificată de Guvernul Ciolacu printr-o ordonanță de urgență. Aceasta reprezintă a patra modificare a actului normativ de la promulgare până în prezent.

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care modifică din nou Legea Educației Deca-Iohannis. OUG 112 din 23 septembrie, publicată în Monitorul Oficial pe 25 septembrie, introduce o serie de schimbări la mai multe articole ale legii, vizând în special învățământul superior, cu accent pe programele de doctorat.

Legea a fost modificată fără a fi anunțată public, iar Ministerul Educației nu a comunicat aceste schimbări. Ordonanța de urgență, deja publicată în Monitorul Oficial, nu poartă semnătura ministrei Educației, Ligia Deca. Majoritatea modificărilor fac referire la Articolul VI din Legea învățământului superior nr. 199/2023, după cum urmează:

”(5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă”

”(6) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la următoarele forme de învățământ: cu frecvență și cu frecvență redusă”

”(7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă”.

Clasificarea programelor de studii de doctorat

(6) Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:

a) doctorat științific, care are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice și poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. Doctoratul științific constituie bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare;

Advertisement

b) doctorat profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaștere originală pe baza aplicării metodei științifice, a reflecției sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creații artistice, asupra unor performanțe sportive de înalt nivel național și internațional sau asupra unor teme de importanță practică și care constituie o bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare, în domeniile vizate. Doctoratul profesional poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă”, scrie în OUG, conform playtech.ro.

Continue Reading

Cele mai vizualizate