Pe raza județului Călărași, minoritatea romă nu depășește 24.000 de persoane, potrivit datelor din ultimul recensământ realizat în anul 2011. Municipiul Călărași ar avea aproximativ 2.000 de cetățeni care își recunosc etnia din care fac parte.
În diferite perioade ale anului, numărul romilor din județul Călărași variază de la un sezon la altul. O bună parte a acestora preferă să plece în țări precum Italia și Anglia pentru a-și câștiga existența prin diferite forme, preț de câteva luni bune din an, revenind acasă la început de vară până spre toamnă.
Fenomenul a fost analizat și de Partida Romilor Călărași, iar constatările sunt evidente. Minoritatea se confrunta frecvent cu episoade de discriminare în societate din cauza unor percepții create în urma unor incidente. Scandaluri stradale, furturi, distrugeri, interzicerea accesului în localurile publice pe criterii rasiale, sunt doar câteva exemple formate de societate.
Președintele Partidei Romilor, Alin Ceacărescu, ne-a vorbit într-un interviu despre toate aceste fenomene analizate, cât și despre un sprijin primit din partea autorităților din Călărași prin DGASPC prin care se va acorda un sprijin important minorității pentru integrarea școlară a copiilor și conștientizarea părinților.
La nivelul județului, câți romi avem înregistrați oficial?
Alin Ceacărescu: Prin datele de la recensământul din 2011 erau în jur de 24.000, spre 25.000 la nivelul județului. Acum, noi la acest recensământ ne-am implicat mult mai mult decât s-au făcut în anii anteriori. Totuși, din punctul meu de vedere, dar poate sunt mai exigent, cred că se putea face mult mai mult. De exemplu, noi am numit, printr-un protocol făcut de cei de la centru la București, recenzori de etnie romă, cunoscuți mai bine în comunitate, să îi încurajeze să se declare. Impactul nu a fost așa cum cel puțin eu mi l-am dorit. A fost un pas înainte și cred că o să fie o ușoară creștere.
În municipiul Călărași despre ce număr putem vorbi?
Alin Ceacărescu: Din datele oficiale care au fost, reiau, la recensământul anterior vorbim de un număr de circa 2.000 și ceva de persoane care s-au declarat. Acum nu vreau să arăt cu degetul, nu sunt eu genul, dar au fost anumite piedici. Unele de jena asta de a nu te declara rom că vei fi discriminat, unele că nu vor mai primi ajutor social și multe alte impedimente care i-au oprit să se declare. Numărul ar fi mult mai mare.
În spațiul online de-a lungul timpului au apărut mai multe evenimente nefericite în care romii erau acuzați de distrugeri, de vandalism, acte lipsite de moralitate în spațiul public, în parcuri..
Și anul acesta am avut niște probleme, pentru că știm, la noi în municipiu foarte multe persoane de etnie romă lucrează în străinătate și vin aici în sezonul estival pentru nunțile tradiționale și atunci populația orașului este lărgită, să spun așa. S-au întâmplat mai multe incidente și anul ăsta. Personal am aflat despre acestea, nu ne poartă mândrie, nu ne reprezintă pe noi, romii, nu reprezintă toată etnia romă și persoanele implicate vor răspunde în fața legii. Am purtat o discuție și cu cei implicați. Am încercat să port o discuție și cu cealaltă parte, dar când am mers atunci să fac discuția persoana era indignată pe bună dreptate, încât nici nu am mai avut curajul să o abordez. Am încercat să mediez situația și am făcut-o cât am putut de bine. Acum vă dați seama că legea își ia cursul și nu poate interveni nimeni mai mult decât își doresc părțile.
Pe partea de implicare în activitatea pe care o desfășurați și dumneavoastră aveți alături administrația județeană prin DGASPC, care a venit cu o inițiativă. Despre ce este vorba?
Alin Ceacărescu: “Am fost contactat zilele trecute și cu plăcere am răspuns. Mi-a plăcut foarte mult ideea. Nu numai cu DGASPC suntem și fac uz de oportunitatea asta. Noi, prin strategia de îmbunătățire a situației romilor care s-a semnat lunile trecute, la nivelul prefecturii, avem format un grup de lucru mixt pentru romi care se ocupă cu rezolvarea problemelor, sau ar trebui să se ocupe cu rezolvarea problemelor romilor din județ. În cadrul acestui grup de lucru mixt se află câte un reprezentant de la cele mai importante servicii de concentrate pentru a rezolva aceste probleme. În grupul mixt fac parte și eu. Revenind la DGASPC, unde și acolo avem un reprezentant, ni s-a propus să mergem în comunitățile de romi din jud. Călărași pentru a-i informa pe persoanele de etnie romă de drepturile pe care le au și cum pot fi ajutați de DGASPC. Mi se pare o inițiativă foarte bună, pentru că știm bine că avem o carență la studii ca etnie, de aia avem acele recomandări și locuri speciale pe care le oferim elevilor an de an, la liceu și facultate. E bine că venim la ei și le punem informația pe masă, să le aprindem beculețul – uite, am și eu dreptul ăsta, pot să mă încadrez și eu la chestia asta, să beneficiez… e un lucru foarte bun, pentru că atunci când nu știi și ești luminat parcă simți că vine Dumnezeu.”
https://youtu.be/B1wCq9AMS6E