În contextul temperaturilor extrem de scăzute prognozate pentru județul Călărași în perioada 19-24 februarie, Adăpostul de Urgență pe Timp de Noapte din municipiu se pregătește să facă față unui număr crescut de beneficiari. Este singurul centru de acest fel din județ și, deși are o capacitate standard de 12 locuri, în situații excepționale, aceasta poate fi extinsă pentru a asigura protecția persoanelor fără adăpost.
Un refugiu pentru cei vulnerabili
Situat în municipiul Călărași, pe strada Prelungirea Dobrogei, nr. 65A, adăpostul funcționează zilnic între orele 19:00 și 07:00, oferind găzduire temporară, asistență socială, igienă personală și, mai ales, siguranță. În condiții de vreme extremă, programul poate fi prelungit și pe timpul zilei.
Liviu Oltenacu, director adjunct al Direcției de Asistență Socială Călărași, explică:
“Întotdeauna mi-a plăcut să spun că activitatea desfășurată la nivelul Direcției de Asistență Socială este o activitate de suport. Aduce un plus de siguranță cetățenilor acestei localități și este o mână de ajutor întinsă celor care trec prin situații dificile, fie ele temporare sau permanentizate.”
Pentru a fi primiți în adăpost, beneficiarii sunt mai întâi evaluați medical la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Călărași, pentru a se asigura că nu au boli contagioase sau alte afecțiuni care necesită îngrijiri speciale.
“Persoana respectivă este transportată la Unitatea de Primiri Urgențe unde este evaluată medical. Dacă nu are probleme grave și nu necesită internare, este direcționată către centrul nostru și cazată în regim de urgență pentru o perioadă de șapte zile”, precizează Mihai Toneanu, șeful serviciului Adăpostului de Urgență.
Mai multe locuri disponibile în perioada geroasă
Întrucât temperaturile vor coborî semnificativ sub zero grade, administrația adăpostului a decis suplimentarea locurilor. Astfel, capacitatea a fost extinsă de la 12 la 16 locuri.
“Este frig afară, se anunță ger, iar numărul beneficiarilor crește. Am luat decizia de a suplimenta locurile cu un pat pe fiecare cameră. În prezent, avem 10 beneficiari, dar suntem pregătiți să primim mai mulți”, adaugă Mihai Toneanu.
Deși regulamentul centrului permite cazarea doar pe timp de noapte, în cazuri excepționale, precum temperaturi extrem de scăzute sau viscol, beneficiarii pot rămâne și pe timpul zilei.
“Am discutat cu domnul primar Marius Dulce și am găsit soluții pentru aceste persoane, astfel încât să nu fie nevoite să plece dimineața în frig extrem. În aceste condiții, putem permite cazarea pe timpul zilei, pentru siguranța lor”, menționează Liviu Oltenacu.
Poveștile celor care își găsesc adăpost aici
În spatele fiecărui om care ajunge la centru există o poveste. Mulți dintre ei au trecut prin greutăți care i-au adus în această situație. Unul dintre beneficiarii adăpostului, domnul Martac, vorbește despre viața sa de dinainte:
“Am dormit pe cartoane, prin parcuri, pe unde apucam… vai de mama mea, jegos, murdar, nespălat. Aici avem căldură, apă, baie, bucătărie, televizor. Avem tot ce ne trebuie.”
Un alt beneficiar, în vârstă de 63 de ani, povestește cum problemele de sănătate l-au împiedicat să mai lucreze și cum acest adăpost i-a oferit o șansă la o viață mai demnă:
“Am lucrat, dar nu mai pot. Am piciorul rupt din rotulă, mâna dislocată, abia mai pot merge. Fără acest loc, nu știu unde aș fi dormit.”
Unii dintre beneficiari au fost aduși de primărie sau de poliție, alții au aflat despre centru de la cunoscuți.
“Am dormit inițial într-un centru aproape de Modelu. Apoi am ajuns aici. E un loc bun, ai condiții, te poți spăla, ai ce mânca”, povestește un alt rezident.
Pe lângă adăpost, centrul oferă și sprijin în reintegrarea socială a beneficiarilor. Aceștia sunt ajutați să își refacă actele, să aplice pentru ajutor social și să își caute un loc de muncă.
“Întocmirea unui act de identitate, ajutor pentru completarea dosarelor de ajutor social și îndrumare către forțele de muncă sunt doar câteva dintre formele de sprijin pe care le oferim. Încercăm să îi ajutăm să-și recapete demnitatea și să nu se simtă abandonați de societate”, explică Mihai Toneanu.
Pentru cei care îndeplinesc condițiile, există și posibilitatea de a solicita o locuință socială, însă numărul acestora este extrem de limitat.
“Primăria face eforturi foarte mari pentru a ajuta pe toată lumea. Dar, din păcate, locuințele sociale sunt puține. Însă, atât cât putem, ne asigurăm că acești oameni sunt tratați cu demnitate, empatie și respect”, mai spune Toneanu.
Oamenii străzii nu trebuie să fie uitați
În nopțile geroase, fiecare pat ocupat în adăpost poate însemna o viață salvată. De aceea, comunitatea este încurajată să sprijine această inițiativă.
“Mulți dintre beneficiarii noștri primesc zilnic alimente de la cantina de ajutor social. Costul mesei este de 22 de lei pe zi, iar pentru ei, acest ajutor este esențial”, explică Liviu Oltenacu.