O simplă durere în piept s-a transformat într-o adevărată aventură printre parole și diagnoze pentru o tânără din Călărași după ce a călcat pragul unei clinici medicale private. Cu recomandarea unui medic care a consultat-o inițial, femeia a intrat în prima clinică ieșită în cale. Primul control a fost făcut în data de 30 august 2022. După un CT în regiunea toracică, femeia a primit o veste care a șocat-o – cancer, spune chiar femeia.
“Am avut o durere în piept care mă durea foarte tare. M-am dus la o clinică să-mi fac un CT, din banii mei. Rezultatul a fost cancer, eu neavând dureri despre care scrie acolo. M-am dus cu CT-ul la Chirurgie, să-mi dea un alt CT, de această dată cu substanță de contrast. Și al doilea CT, făcut la o lună diferență, mi-a zis că am sternul fisurat și coastele rupte.” povestește femeia.
Reporter: Deci, în primul diagnostic ați avut cancer? În al doilea coastele rupte și sternul fisurat?
“Am făcut mai multe CT-uri pentru că mă durea în piept. Am fost diagnosticată cu cancer”, spune femeia din Călărași care a primit două diagnostice diferite de la aceeași clinică medicală, la interval de o lună diferență.
Nedumerită, dar mai mult speriată de veștile date de clinica din Călărași, femeia a luat calea Bucureștiului. A făcut un al treilea CT la aproape 4 luni distanță de cele două. Rezultatul ultimului control a fost aproape un miracol. Femeia nu mai avea nimic.
Cel de-al treilea Computer Tomograf pe care femeia l-a făcut a contrazis primele două diagnostice date de clinica din Călărași.
“Pentru al treilea CT am fost la Fundația Victor Babeș din București, la un doctor de oase, care mi-a spus că nu este posibil așa ceva. Și am făcut al treilea CT. Supriză, nimic! Toate în regulă,“ a mai precizat aceasta.
Întrebată dacă a încercat să obțină o explicație de la clinica din Călărași, femeia spune că nici până în acest moment nu a primit un răspuns. Pentru că am vrut să obținem un punct de vedere de la clinica acuzată că pune diagnostice greșite, ne-am deplasat pentru a sta de vorba cu managerul unității medicale, care s-a scuzat spundând că nu poate oferi o poziție oficială pentru că lanțul de laboratoare de analize din țară are un compartiment de Comunicare, fiind singurul capabil să ofere precizări cu privire la această situație nedorită.
Medicii vorbesc despre o principală greșeală pe care o fac pacienții care aleg să calce pragul clinicilor medicale. Cei mai mulți fac investigații complexe fără să consulte medicul curant, ajungând să primească vești care mai de care mai rele. Acesta este și motivul pentru Casa de Asigurară de Sănătate a interzis medicilor de familie să emită trimiteri pacienților către laboratoarele de analiză în care oamenii pot primi diagonstice complexe către CT-uri.
“Legislativ, medicilor de familie nu li se permite să dea trimitere către investiții de înaltă performanță. Se consideră că nivelul de competență este limitat, iar atunci singurul care poate face o analiză este un specialist într-un anumit domeniu, care pot da trimiteri către astfel de investigații complexe.” precizează, pentru Canal SUD, Silviu Drăgan, directorul C.A.S. Călărași.
Am cerut și părerea altor specialiști din sănătate pentru a vedea dacă vorbim de un caz izolat sau de un fenomen apărut în zona medicală. Gabriela Topologeanu, medic de familie și coordonator al unui centrul de analize spune că asfel de cazuri sunt destul de frecvente din cauza unor anumiți pacienți care se avântă într-o astfel de aventură fără să țină cont de o serie de aspecte importante.
“Dacă te doare capul, RMN la cap. Dacă e la piept, vreau la piept. Trebuie să te duci mai întâi la medicul tău, cel de familie, căruia să-i spui tot ce este, să te consulte, să pună un stetoscop. Spre exemplu, coastele fisurate pot fi numai după un traumatism. Poate că ai un infarct. Dacă te doare în piept și ai un infarct, suni la 112. Te duci la medic, îți ia o tensiune, ti se face un EKG, iar după aceea, dacă am un semn de întrebare, mergem la specialist. Acesta spune ce analize sunt de făcut. Oamenii, singuri, la cel mai mic semn de boală, caută pe internet și încearcă siguri să-și facă planul terapeutic și de investigații. Neavând o pregătire de specialitate, ajung la șapte doctori și primesc șapte diagnostice. Dacă sărim etapa medicului curant, care te vede și știe ce poate face, atunci meriți să plătești și la sfârșit să ți se spună că nu ai nimic. Ideea este că, din cauza asta, CAS a interzis și medicilor de familie să elibereze trimiteri pentru CT pacienților care vor să se hiperinvestigheze. Sunt pacienți care au un anume profil psihologic, care sunt obsedați de boli, se duc la chirurg și spun că vor să fie operați că simt ei că le umblă ceva prin burtă și chiar se operează. Sunt oameni care s-au operat și și-au scos uterul pentru că avea dureri de cap.” precizează Gabriela Topologeanu, medic de familie din Călărași.