Connect with us

La zi

Veste bună pentru toți deținătorii de panouri fotovoltaice. Ce a transmis Ministrul Mediului

Published

on

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a sugerat recent ca Guvernul să extindă programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru a include și finanțarea sistemelor de stocare a energiei destinate prosumatorilor, scrie romaniatv.net.

Fechet a accentuat importanța acestei inițiative, explicând că, deși nu va rezolva complet problema decuplării automate a prosumatorilor în caz de supraîncărcare a rețelei electrice, finanțarea bateriilor ar putea spori eficiența energetică a acestora, permițând utilizarea energiei produse pe parcursul zilei și pe timp de noapte.

„Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată. Însă, cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare” a transmis Mircea Fechet, potrivit sursei menționate.â

Advertisement

Această inițiativă a fost influențată și de discuțiile cu alți miniștri și specialiști din domeniu, care au subliniat importanța sprijinirii instalării acumulatorilor. Detalii suplimentare despre programul Casa Verde pentru anul 2024 vor fi comunicate zilele următoare.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a anunțat că sesiunea de anul acesta a programului Casa Verde Fotovoltaice este așteptată să înceapă până la sfârșitul lunii august. El a precizat că programul va avea o amploare mai mare comparativ cu cel de anul trecut, cu un buget de 2 miliarde de lei destinat persoanelor fizice, față de 1,7 miliarde de lei alocate în 2023. O modificare semnificativă va fi includerea finanțării acumulatorilor necesari sistemului fotovoltaic.

Neculaescu a menționat că fiecare participant va putea primi o finanțare de aproximativ 30.000 de lei, cu condiția să contribuie și cu fonduri proprii. Ghidul de finanțare va fi disponibil în curând, iar înscrierile vor putea fi efectuate prin aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu.

De asemenea, a menționat un interes sporit pentru programul din acest an, anticipând o cerere mare pentru finanțări. Laurențiu Neculaescu a menționat și bugetul alocat pentru Programul Rabla destinat mașinilor electrice, de un miliard de lei, subliniind astfel angajamentul continuu al autorităților de a sprijini tranziția către soluții mai ecologice.

Advertisement

„Este în derulare acum când noi stăm de vorbă (Programul Rabla pentru maşini electrice (n.r.) şi mai urmează o sesiune pe data de 19 august, ultima sesiune din cadrul Rabla 2024, urmând ca anul viitor să elaborăm un nou program Rabla 2025-2030. Vom face un program multianual şi vom vedea ce condiţii şi cum se va derula după ce vom purta toate discuţiile în primul rând cu industria, cu ACAROM ( Asociaţia Constructorilor de Automobile din Romania n.r.), cu APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile .n.r), cu toate asociaţiile care sunt angrenate în această industrie”, a explicat Laurenţiu Neculaescu.

 

Advertisement