Connect with us

Actualitate

Valul de căldură se intensifică de mâine! În Călărași vor fi temperaturi de până la 39 de grade. Recomandările autorităților

Published

on

Sursă imagine: ANM

Meteorologii au anunțat astăzi (10 iulie 2024) cod galben de caniculă în județul Călărași, cu disconfort termic ridicat și temperaturi ce pot ajunge până la 33…37 de grade. Mâine, în schimb, valul de căldură se va accentua, iar autoritățile au emis un cod portocaliu cu temperaturi ce vor atinge 39 de grade. Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00, dar și altele adresate copiilor, persoanelor vârstnice, dar și persoanelor care sunt nevoite să lucreze la exterior. 

Pe lângă aceste recomandări, Primăria Municipiului Călărași a instalat mai multe puncte de urgență pe care orice călărășean le poate folosi dacă simte nevoia să se răcorească într-o încăpere cu aer condiționat. 

Recomandări pentru a vă proteja de caniculă

– Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;

– Dacă nu aveţi aer condiţionat acasă sau la serviciu, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii publice cu răcoare;

Advertisement

– Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

– Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

– Beţi zilnic minimum 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Setea este un semnal că organismul e deja deshidratat. În perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute;

– Nu beți alcool, căci deshidratează şi scade capacitatea organismului de a face față căldurii;

– Evitaţi băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai negru, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase) deoarece sunt diuretice;

Advertisement

– Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, piersici, castraveţi, roşii);

– Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie;

– Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

– Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi.

Recomandări în cazul copiilor mici

– Îmbrăcați copiii lejer, cu haine din materiale naturale, cu șepcuțe care să le protejeze capul;

Advertisement

– Nu-i scoateți afară din casă la ore nepotrivite, în zile caniculare. În special când e anunțat cod roșu de caniculă, copiii sub 3 ani nu vor fi scoși afară între orele 09.00 și 20.00;

– Dați-le apă plată, ceaiuri slab îndulcite, fructe proaspete și foarte bine spălate;

– Mamele care alăptează trebuie să se hidratele corespunzător, să evite consumul de cafea și de alcool, să acorde mai multă atenție igienei bebelușilor;

– Copiilor preșcolari le sunt recomandate dușurile cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice

– Nu ieșiți din casă între 11.00 și 18.00! Dacă este absolut necesar să ieșiți, purtați pălării de protecție pe cap și îmbrăcăminte ușoară, în culori deschise;

Advertisement

– Hidratați-vă mai mult, consumați fructe proaspete, legume care conțin multă apă. Evitați alimentele ușor perisabile, ținute în condiții improprii;

– Persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la perioada caniculară.

Recomandări pentru cei care muncesc la exterior

– Dozați-vă efortul în funcție de perioadele zilei, încercând să evitați munca intensă în vârfurile de caniculă. Dacă temperatura e foarte mare, se va proceda la stoparea activității.

– Purtați echipament corespunzător, din materiale naturale, și protejați-vă capul.

– Consumați multe lichide (apă, ceai, sucuri naturale de fructe), evitând cafeaua și alcoolul.

Advertisement

Advertisement

Actualitate

Accident rutier pe DJ 403 între Luica și Mănăstirea: Un microbuz și un autoturism s-au acroșat

Published

on

Astăzi, în jurul orelor 16:10, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 403, între comuna Luica și comuna Mănăstirea. În incident au fost implicate un autoturism și un microbuz. În urma coliziunii, au intervenit de urgență o autospecială SMURD și un echipaj de descarcerare pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Microbuzul, care transporta opt persoane, s-a acroșat cu autoturismul în care se aflau doi ocupanți.

La fața locului, echipajele de urgență au acționat pentru a evalua starea victimelor și a le transporta la spital, însă nu a fost necesar. Potrivit primelor evaluări, cel puțin două persoane au suferit răni ușoare care necesită îngrijiri medicale, fără ca persoanele să fie transportate la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Primele indicii sugerează că o posibilă neadaptare a vitezei la condițiile de drum ar putea fi una dintre cauzele coliziunii, însă această ipoteză urmează să fie confirmată după finalizarea cercetărilor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Avertizare meteo: Cod Galben de averse torențiale și vânt puternic în Călărași

Published

on

Locuitorii județului Călărași sunt avertizați să se pregătească pentru condiții meteorologice severe în următoarele 24 de ore. Începând cu ora 10:00 pe 24 iulie 2024 și până la ora 10:00 pe 25 iulie 2024, județul nostru se va afla sub incidența unui Cod Galben de averse torențiale, emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteorologică indică faptul că în acest interval se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, sunt așteptate intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente, ceea ce poate crea condiții periculoase atât pentru traficul rutier cât și pentru cel pietonal.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă cetățenilor să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja și a reduce riscul de accidente. Este esențial ca oamenii să evite deplasările pe cât posibil în timpul furtunilor și să fie atenți la alertele și recomandările transmise de autorități.

Sfaturi utile pentru populație:

Advertisement
  1. Evitați deplasările inutile: Pe durata avertizării, încercați să rămâneți în siguranța locuinței și să evitați deplasările neesențiale.
  2. Asigurați ferestrele și ușile: Închideți și asigurați ferestrele, ușile și alte deschideri pentru a preveni pagubele cauzate de vântul puternic.
  3. Deconectați aparatele electrice: Pentru a evita scurtcircuitele și alte incidente, deconectați aparatele electrice pe timpul furtunii.
  4. Evitați utilizarea dispozitivelor electronice în timpul descărcărilor electrice: Folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în aer liber pe timpul furtunii poate fi periculoasă.

Continue Reading

Actualitate

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași are noi polițiști

Published

on

La data de 22 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, a avut loc un eveniment important pentru comunitatea locală. Noii absolvenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024, au fost prezenți pentru a-și prelua atribuțiile de serviciu.

Tinerii ofițeri de poliție își vor desfășura activitatea în diverse structuri ale IPJ Călărași, inclusiv în cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Investigații Criminale, Compartimentului Juridic și Biroului Control Intern. Pentru următorul an, acești noi ofițeri vor fi sub îndrumarea unui tutore experimentat, care le va ghida primii pași în cariera lor de polițiști.

Îi felicităm pentru alegerea de a urma această profesie și le dorim o carieră strălucită și mult succes!“, a transmis conducerea IPJ Călărași într-un mesaj de bun venit adresat noilor colegi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate