Connect with us

Știri

Vacanța de Paște 2025: Câte zile libere vor avea elevii și angajații

Published

on

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic coincid, fiind sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie. Deși este un eveniment rar, credincioșii se bucură de ocazia de a celebra împreună Învierea Domnului. Află care sunt zilele libere de Paște în acest an.

Angajații care doresc să profite de zilele libere din perioada sărbătorilor pascale vor avea parte de un răgaz binevenit. Potrivit legislației muncii din România, Paștele este marcat prin zile libere legale.

În 2025, acestea sunt Vinerea Mare (18 aprilie), prima zi de Paște (duminică, 20 aprilie) și a doua zi de Paște (luni, 21 aprilie). Alături de Sâmbăta Mare, pe 19 aprilie, se conturează astfel un weekend prelungit de patru zile, ideal pentru relaxare, o scurtă vacanță sau timp petrecut alături de familie și prieteni.

Weekendul prelungit cu două zile libere suplimentare le oferă românilor ocazia de a participa la slujbele religioase, de a pregăti preparatele tradiționale și de a vizita familia sau prietenii din alte localități. Totuși, în anumite domenii precum turismul, sănătatea sau industria, unele companii pot avea un program special de sărbători.

Advertisement

Când începe vacanța de Paște a elevilor

Elevii și părinții așteaptă cu nerăbdare vacanța de primăvară din 2025, care coincide cu sărbătorile pascale. Conform structurii anului școlar 2024-2025, stabilite prin ordinul ministrului Educației nr. 3.694 din 1 februarie 2024, vacanța va avea loc în perioada 18-27 aprilie, oferind zece zile de repaus. Cursurile vor fi reluate pe 28 aprilie 2025.

Elevii se vor întoarce la școală luni, 28 aprilie 2025, imediat după încheierea vacanței. Deși în alți ani vacanța de Paște a fost mai lungă, în 2025 durata acesteia este mai redusă, dar echilibrată astfel încât să asigure atât timp de odihnă, cât și o revenire eficientă la cursuri.

Un eveniment mai puțin întâlnit în 2025 este faptul că Paștele catolic și cel ortodox vor fi celebrate în aceeași zi, pe 20 aprilie. Această coincidență este rară, având în vedere că cele două sărbători sunt stabilite pe baza unor calendare diferite: cel gregorian pentru catolici și cel iulian pentru ortodocși.

Zile libere în 2025

Advertisement

Guvernul a hotărât ca vineri, 2 mai 2025, să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public, extinzând astfel mini-vacanța de 1 Mai. Decizia vine în contextul în care joi, 1 mai, este deja zi liberă legală, fiind Ziua Muncii, iar weekendul 3-4 mai este nelucrător. Astfel, angajații din sistemul public vor avea parte de patru zile libere consecutive. Potrivit comunicatului oficial al Executivului, ziua de 2 mai va fi recuperată până pe 31 mai 2025.

În 2025, românii vor avea mai multe zile libere legale distribuite de-a lungul anului.

Zile libere în iunie:

  • 1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
  • 8 iunie (duminică) – Sărbătoarea Rusaliilor
  • 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii

În iulie, nu sunt prevăzute zile libere legale, astfel că activitatea profesională va decurge fără întreruperi.

Zile libere în august:

  • 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
    Aceasta oferă posibilitatea unui weekend prelungit.

Lunile septembrie și octombrie nu includ zile libere oficiale, iar prima sărbătoare legală din toamnă apare în noiembrie:

Zi liberă în noiembrie:

  • 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
    Fiind într-o zi de duminică, nu va afecta programul de lucru.

Zile libere în decembrie:

Ultima lună a anului aduce mai multe zile nelucrătoare, datorită sărbătorilor de iarnă:

  • 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (joi) – Prima zi de Crăciun
  • 26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun

Astfel, luna decembrie oferă oportunitatea unui weekend prelungit pentru sărbătorirea Crăciunului.