Conform noului regulament CFR, pasagerii cu boli contagioase vor fi evacuați din trenuri. Aceasta include persoanele cu gripă sau alte afecțiuni vizibile și contagioase. Până acum, acești pasageri puteau călători cu trenul dacă rezervau întregul compartiment în care se aflau.
Noile reguli sunt incluse în cel mai recent regulament privind transportul feroviar din România, care a fost actualizat și republicat în Monitorul Oficial. Aceste informații se regăsesc acum și pe site-ul Ministerului Transporturilor. Cea mai severă regulă face referire la călătorii cu gripă sau alte boli vizibile, care pot fi considerate contagioase.
Conform noilor reglementări, pasagerii cu boli contagioase vor fi dați jos din tren, indiferent de locația în care se află, din cauza riscului pentru sănătatea celorlalți călători. Cei care se îmbolnăvesc pe parcursul călătoriei și necesită intervenții de urgență vor fi transportați până la prima stație unde li se vor oferi îngrijirile medicale necesare.
Acestor pasageri li se va restitui diferența dintre tarifele plătite și cele corespunzătoare distanței efectuate, conform condițiilor stipulate la articolul 21 din regulament.
Până de curând, pasagerii cu boli contagioase puteau merge cu trenul, însă erau nevoiți să călătorească doar după ce achitau rezervarea întregului compartiment.
CFR a anunțat marți că pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), la secțiunea Transparență decizională, este disponibil proiectul de act normativ ce vizează modificarea și completarea mai multor reglementări din domeniul feroviar, inclusiv modificarea articolului 9 din OUG 7/2005.
Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:
“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată
(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:
a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;
b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.
c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”