Connect with us

La zi

Topul orașelor din România cu cel mai poluat aer. Locurile din țară în care calitatea aerului este sub limitele stabilite de lege

Published

on

Poluarea, o problemă cu care se confruntă multe zone din țară. Potrivit unei monitorizări care a vizat 41 de municipii, în Capitală, Cluj-Napoca și Iași, calitatea aerului lasă de dorit.

Studiul a fost elaborat pe baza datelor furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, din cadrul Ministerului Mediului, pentru perioada 2021-2023. Au fost analizate valorile anuale ale monoxidului de carbon, dioxidului de azot și particulelor în suspensie, disponibile pe platforma calitateaer.ro, pentru stațiile din cele 41 de orașe reședință de județ.

Pe primul loc în topul calității aerului se află Reșița, urmată de Galați și Sfântu Gheorghe. Conform studiului, aceste orașe beneficiază de cel mai curat aer din România. Această performanță se datorează atât numărului mai mic de locuitori, cât și traficului auto mai redus comparativ cu orașele mari.

Advertisement

Pe ultimele locuri în clasament se află cele mai mari orașe din țară: București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Aceste orașe sunt supuse unui regim special de gestionare a calității aerului, indicând că, pentru cel puțin unul dintre parametrii analizați, se înregistrează depășiri ale valorilor-limită stabilite de lege.

Totuși, vara, și mai ales pe timp de noapte, bucureștenii pot respira un aer mai curat, deoarece principalele surse de poluare sunt suspendate. Traficul este mult mai redus, iar centralele de apartament și sobe nu sunt utilizate în această perioadă.

„Nu există verdeață, s-au tăiat din ce în ce mai mulți copaci, sunt foarte multe mașini. Eu stau în Călărași și este mult mai bine, adică avem pădure, dar aici nu aș putea să stau, în București”, a declarat o femeie pentru știrileprotv.ro.

Specialiștii sugerează mai multe măsuri pentru reducerea poluării. Printre acestea se numără investiții în transportul public ecologic și dezvoltarea de piste pentru biciclete. De asemenea, ar trebui extinse zonele verzi, iar utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire ar trebui limitată.

Advertisement

„Calitatea vieții înseamnă cât de bine și confortabil trăiește o persoană, asta ține și de sănătate, un aer curat contribuie la prevenirea unor probleme respiratorii sau cardio-vasculare. Aerul influențează și mediul în care trăim, vegetația, fauna, care și ele au un efect direct sau indirect asupra calității vieții” a declarat Florian Filat, directorul executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, conform aceleiași surse.

În orașele în care nivelul de poluare admis este depășit în cel puțin 35 de zile pe an, autoritățile locale riscă să fie sancționate financiar. Amenzile pot depăși 100.000 de lei.

Advertisement