Prima lună din an vine cu vreme bună și temperaturi mai mari decât în mod obișnuit. Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Va ploua și ninge puțin în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 3 – 10 ianuarie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Potrivit sprecialiștilor ANM, vremea caldă va continua și în zilele următoare, maxima ajungând până la 14 grade Celsius, la nivelul județului Călărași. Zilele friguaroase vor apărea, împreună cu precipitațiil, după sfertul acestei luni, pe toata suprafața țării.
În primele zile ale intervalului 4-16 ianuarie 2022, în zona Munteniei, temperatura aerului va fi în creștere spre medii ale maximelor de 14 grade. Minimele termice vor avea ușoare variații în jurul a 3 grade. Apoi, până în data de 7 ianuarie, vremea se va răci, iar media valorilor diurne va ajunge la 6 grade, iar a celor nocturne la 0 grade. După această dată, temperatura aerului va avea variații până la sfârșitul intervalului, iar media regională a maximelor va oscila între 3 și 6 grade, iar a minimelor între -3 și 3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată după data de 8 ianuarie, dar mai ales în intervalul 8-10 ianuarie, după cum estimează meteorologii.
VREME DE PRIMĂVARĂ, DE BOBOTEAZĂ, PENTRU CĂLĂRĂȘENI
Primăria Municipiului Călărași, Consiliul Județean, Protoieria Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație organizează, în data de 6 ianuarie 2022, tradiţionala Sărbătoare a Bobotezei.
Programul Bobotezei:
- 8:45 – 11:15 – oficierea Sfintei Liturghii de către PreaSfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor/ Biserica VOLNA;
- 11:15 – Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei/ Parcul Central;
- 11:30 – Botezul Cailor/ pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean Călărași.
Participanți:
- Denisa Dumitrașcu/ campioană echitație cu calul proprietate personal;
- Herghelia Jegălia;
- 26 de crescători de cabaline din municipiul și județul Călărași.
Participanții la Botezul Cailor vor primi diplome, dar și premii, după cum urmează:
- Cel mai frumos cal;
- Cel mai frumos harnașament;
- Cel mai frumos atelaj.
- Locul 1 – 1.000 de lei;
- Locul 2- 800 de lei;
- Locul 3 – 500 de lei.
Premiul de participare pentru fiecare proprietar de cabaline este de 100 de lei.
Premiile în bani sunt oferite de senatorul PSD Călăraşi, Nicușor Cionoiu.
Toți călărășenii prezenți vor savura și o fasole caldă, oferită de bucătarii Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiului Călărași.
Boboteaza este și în 2022, ca în fiecare an, pe data de 6 ianuarie, când este sărbătorit Botezul Domnului. Boboteaza încheie perioada sărbătorilor de iarnă şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. În jurul acestei sărbători au luat naștere multe tradiții, însă puține dintre ele mai sunt respectate în 2022. Ajunul Bobotezei este, de asemenea, o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare.
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.
În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, şi în 2022, cu multă atenţie, în fiecare comunitate. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână -, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare sau în curtea bisericii.
Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn sau de metal şi, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa, de obicei, toată suflarea comunităţii. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.