Connect with us

Știri

Te duci la mare cu mașina? ISU Călărași are trei puncte de lucru în caz de urgență pe autostrada A2

Published

on

sursă imagine: IGSU

În sezonul estival de anul acesta, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) acordă o atenție sporită situațiilor ce pot apărea pe Autostrada A2 București – Constanța. Dacă te duci la mare cu mașina, trebuie să știi că în caz de urgență mai mulți pompieri asigură intervențiile în astfel de situații (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite. ISU Călărași are trei puncte de lucru dotate cu mașini de pompieri și SMURD. 

Peste 450 de pompieri din 22 de județe ale țării și municipiul București vor suplimenta efectivele de salvatori aflați pe litoralul românesc. Sunt măsuri luate de IGSU pe întreaga perioadă a sezonului estival pentru menținerea siguranței cetățenilor. 

IGSU transmite că acordă atenție deosebită eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrada A2: în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică de la ISU Călărași, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov. 

Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, mașinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secția Lehliu Gară – km 105 (punct de lucru permanent) și km 142 (Stația de pompieri Fetești, lângă autostrada A2). În aceste locații, se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare și ambulanțe SMURD.

Advertisement

ISU Călăraşi are trei puncte de lucru: un punct de lucru la km 35, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor, unul în localitatea Lehliu-Gară (km 64), dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor și cel de-al treilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor.

Proiectul a fost lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016 și urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

Advertisement

Actualitate

S-au scumpit vacanțele pe litoral. Gradul de ocupare al hotelurilor depășește 90%

Published

on

De la 1 iulie, odată cu începutul sezonului festival, o vacanță pe litoral a devenit mai scumpă, în timp ce luna iunie a fost considerată pre-sezon. Prețurile pentru cazare cu mic dejun inclus au crescut în toate stațiunile de pe litoral, iar turiștii se pot aștepta curând și la tarife mai mari pe plajă în anumite zone.

Cu un grad de ocupare de peste 90%, hotelierii de pe litoral au majorat prețurile începând cu 1 iulie, așa cum fac în fiecare an. Cei care își planifică vacanța la Marea Neagră vor cheltui mai mult pentru un sejur.

Conform datelor analizate de adevarul.ro pe un site specializat în rezervări online, cel mai ieftin tarif pentru un sejur de 6 nopți pentru doi adulți la un hotel de 4 stele este în stațiunea Venus – 2.160 de lei, urmat de Mamaia – Năvodari – 2.364 de lei și Eforie Sud – 2.430 de lei.

În Vama Veche, pentru aceleași condiții (hotel de 4 stele, sejur de 6 nopți pentru 2 adulți), găsim un tarif puțin mai mare de 2.506 lei. La Mamaia, un tarif similar de 2.617 lei poate fi găsit la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus.

Advertisement

Cel mai mic preț în stațiunea Neptun pentru un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus, sejur de 6 nopți pentru doi adulți, este de 2.824 lei.

În Vama Veche, fără a lua în considerare clasificarea hotelului și selectând opțiunea „fără masă”, prețurile variază între 1.400 și 4.200 de lei pentru un sejur de 6 nopți pentru doi adulți. În Mamaia, prețurile variază între 1.200 lei și 3.050 lei. În Eforie Nord, tarifele se situează între 874 lei și peste 10.000 de lei pentru un apartament Deluxe cu vedere la mare.

Prețul unui șezlong pentru o zi ar putea să crească odată cu tarifele de cazare în cea mai mare parte a litoralului.

Pe unele plaje, tarifele vor rămâne neschimbate până la mijlocul lunii iulie.

„Tarifele nu le vom crește decât după 15-20 iulie, în sudul stațiunii Mamaia, șezlongurile vor rămâne la fel. Vom crește cu 5 lei, adică de la 25 va ajunge la 30 de lei”, a explicat Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia, conform aceleiași surse.

Advertisement

Vremea frumoasă, cu mult soare și temperaturi ridicate, a fost favorabilă hotelierilor de pe litoral. Tarifele vor înregistra o nouă creștere începând cu mijlocul lunii iulie, când se intră în vârful sezonului estival.

 

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Perle la Bacalaureat 2024: „Autorul este surprins că Tudor Arghezi nu e un boșorog târât în baston”

Published

on

Sursa: rptv.ro

La doar o zi după prima probă a Bacalaureatului 2024, cea de Limba și literatura română, au apărut deja primele perle. Deși profesorii au considerat subiectele ca fiind accesibile și de dificultate medie, absolvenții claselor a XII-a au comis numeroase gafe.

Peste 134.000 de absolvenți de liceu au susținut prima probă a examenului de Bacalaureat, la Limba și literatura română.

În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții bazate pe fragmentul „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu, primit la prima vedere.

La subiectul al II-lea, elevii au trebuit să prezinte rolul indicațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian.

Advertisement

La ultimul subiect, cel mai complex al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au trebuit să scrie un eseu de cel puțin 400 de cuvinte, prezentând particularitățile unei nuvele studiate. Elevii de la profilul uman au avut de realizat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.

Deși subiectele au fost ușoare, profesorii care au început corectarea lucrărilor de la Limba și literatura română au observat greșeli de scriere și atitudinea neserioasă a unor elevi față de subiecte.

Conform știrileprotv.ro, acestea sunt câteva dintre perlele elevilor:

„“Împrejurare” e din familia lexicală a cuvântului jur. Are sensul de a fi împrejur”.

„Autorul este surprins că Tudor Arghezi nu e un boșorog târât în baston”. 

„Autorul a vrut să se comporte mut. Dar, la o întrebare, a devenit vorbitor”. 

Advertisement

 „Scriitorului îi e frică de Arghezi, așa că îi ia flori ca unei femei”. 

„Musafirul e întrebat că ce critică. Că dacă nu-i place să scrie…?” 

 „Prozatorul Tudor Arghezi are o concluzie impertinentă, că criticul tânăr nu se pricepe”. 

 „Notațiile autorului au rolul să știe actorii ce să facă în casa lui Chirilă”. 

 „O trăsătură a musafirului este speriat de bombe”. 

Advertisement

 „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!” 

 „La Moara cu Noroc își făceau veacul doi porcari- Mână Ruptă și Boul”. Însă, corect este: Buză Ruptă și Săilă Boarul”.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Copil mușcat de o femeie, pe plajă. Motivul șocant pentru care și-a ieșit din minți

Published

on

Poliția din orașul Năvodari a deschis o anchetă în urma unei plângeri penale depuse de părinții unui băiețel în vârstă de șase ani, după ce acesta a fost mușcat și zgâriat de o femeie în vârstă de 42 de ani pe plaja locală, arată Antena 3 CNN.

Evenimentul a avut loc în urma unei altercații apărute după ce copilul a stropit din greșeală femeia cu apă în timp ce aceasta făcea fotografii. Nervoasă, femeia l-a urmărit pe copil și, în momentul în care l-a prins, l-a zgâriat și l-a mușcat de braț.

IPJ Constanța a identificat rapid femeia bănuită de agresiune și a început investigațiile în dosarul de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Agresoarea a negat incidentul, declarând că a avut intenția doar de a speria copilul. În paralel, părinții copilului au consultat un avocat pentru a-i asigura protecția legală în cazul acesta delicat.

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate