Connect with us

La zi

Tarifele pentru produsele agricole rusești vor fi majorate. Măsura va fi aplicată de la 1 iulie

Published

on

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit, joi, 5 mai, să impună taxe vamale extrem de ridicate asupra importurilor de produse agricole din Rusia, care în prezent beneficiază de scutiri semnificative.

Conform noilor reglementări, taxele pentru cereale, semințe oleaginoase și produse derivate din Rusia și Belarus vor fi majorate până când vor opri complet importurile acestor produse. În prezent, importatorii beneficiază de tarife reduse sau scutiri de taxe. În plus, aceste mărfuri vor fi excluse de la contingentul tarifar al Uniunii.

Anul trecut, Rusia a exportat în Uniunea Europeană 4,2 milioane de tone de cereale și semințe de floarea soarelui, însă această cantitate reprezintă o mică parte din totalul importurilor UE.

„Noile tarife stabilite astăzi urmăresc să oprească în practică importurile de cereale din Rusia și Belarus în UE. Prin urmare, aceste măsuri vor preveni destabilizarea pieței de cereale a UE, vor opri exporturile rusești de cereale însușite ilegal produse pe teritoriile Ucrainei și vor împiedica Rusia să folosească veniturile din exporturile către UE pentru a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Acesta este încă un alt mod în care UE arată un sprijin constant pentru Ucraina”, a transmis Vincent Van Peteghem, ministrul belgian de finanțe, potrivit stiripesurse.ro.

Advertisement

Încă din luna martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus impunerea de taxe vamale pentru cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, aceasta fiind o măsură ce a stârnit nemulțumirea fermierilor din UE. „Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse”, a declarat Von der Leyen, conform adevarul.ro.

Cehia, Polonia și cele trei state baltice solicită chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia și Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importurile de produse alimentare din aceste țări.

Cu toate acestea, fermierii europeni, în special cei din Franța, sunt îngrijorați de rolul Rusiei în scăderea prețurilor la nivel mondial și de perturbarea echilibrului comercial. Beneficiind de dificultățile întâmpinate de Ucraina în a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, Moscova a lansat o amplă ofensivă comercială în Africa și Orientul Mijlociu.

Hotărârea va fi anunțată oficial prin publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Implementarea acestor măsuri este programată să înceapă la 1 iulie 2024.

 

Advertisement