Connect with us

Știri

Spitalul Județean Călărași va beneficia de un sistem inteligent de monitorizare a infecțiilor nosocomiale! Mihai Bogdan explică ce înseamna asta pentru pacienți

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, anunță că a astăzi a fost semnat contractul de furnizare „Sistem inteligent de monitorizare infecții nosocomiale” din cadrul unui proiect pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul spitalului. Alături de președintele CJ a fost și Bogdan Mihai, administratorul public al județului, care a explicat ce presupune acest sistem inteligent și cum va fi el implementat. 

Această nouă implementare face parte dintr-un proiect depus pe PNRR și va digitaliza în continuare sistemul prin care spitalul operează. Vor fi introduse brățări de monitorizare a interacțiunii dintre personal medical și pacient. 

„S-a finalizat procedura de achiziție astăzi pentru a implementa o zonă de digitalizare datorită unui proiect ce vizează bolile nosocomiale, depus pe Ministerul Sănătății. Prin acest proiect vom pune brățări tuturor pacienților care intră în spital. Pacienții vor merge cu aceste brățări pe secție, ceea ce înseamnă că fiecare personal medical care va avea o interacțiune cu un pacient va scana brățara respectivă, ca să nu mai existe nici acele povești că „nu m-a văzut nimeni de nu știu câte ore” sau „azi nu a trecut nimeni pe la mine”. Totul va fi auditat, inclusiv costurile și consumurile vor fi descărcate automat în aceste brățări, astfel încât totul să fie transparent”, a explicat Mihai Bogan, administratorul public al județului. 

Acesta a mai precizat că există posibilitatea introducerii unui cod unic de înregistrare care va fi asociat cu numele pacientului ce beneficiază de servicii medicale în cadrul spitalului județean. 

Advertisement

„Fiecare pacient care va veni va primi un cod unic de înregistrare, astfel încât de fiecare dată când vine să aibă același cod – să asociem numele unui pacient cu codul respectiv pentru a crea un istoric. E o idee la care ne gândim acum”, a mai spus Mihai Bogdan. 

Infecțiile nosocomiale, cunoscute și sub numele de infecții intraspitalicești, sunt infecții pe care pacienții le pot contracta în timpul spitalizării. Ele pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau fungi. Un aspect important este că aceste infecții nu erau prezente sau în incubare la momentul internării pacientului, așa că reprezintă un risc suplimentar pentru pacienți și pot complica procesul de recuperare. 

Știri

Mini-Delta de lângă Călărași A DISPĂRUT! Lacul Iezerul a secat complet, iar dezastrul ecologic e mai grav decât pare

Un dezastru ecologic în toată regula se desfășoară sub ochii autorităților, care par să nu aibă niciun plan de intervenție. Lacul Iezer din Călărași, supranumit “Mini-Delta” pentru biodiversitatea pe care o adăpostea, a secat complet în mai puțin de trei luni.

Recent, întinderea de apă măsura o adâncime de cca. 1,70 metri. Astăzi, pe cele 400 de hectare ale lacului nu mai curge nicio picătură de apă. În locul păsărilor, peștilor și vegetației specifice unei zone umede, a rămas doar praf, crăpături și tăcere.

Peste 30 de specii protejate au dispărut din zonă

Societatea Ornitologică Română a filmat zona în urmă cu doar câteva luni și a repetat filmarea recent, trăgând un semnal de alarmă dur: Lacul Iezer era important pentru supraviețuirea unor specii de păsări protejate la nivel european și internațional. Fără această sursă de hrană și adăpost, coloniile de păsări au fost nevoite să migreze în altă parte – dacă au reușit să supraviețuiască.

Advertisement
Continue Reading

Știri

A început construcția viitorului! Primăria Unirea investește în educație

Comuna Unirea face un pas important spre modernizarea infrastructurii educaționale. Au început lucrările pentru realizarea unei noi investiții menite să schimbe în bine viitorul copiilor din localitate.

Anunțul a fost făcut de primarul Ciprian Olteanu, care a transmis că noul proiect vizează dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevi, ca parte a angajamentului administrației locale pentru educație și viitor.

„Au început lucrările pentru viitorul educației din comuna noastră. Este un proiect în care credem și care va face diferența în anii ce vin”, a declarat edilul, într-o postare publică.

Detalii exacte despre investiție – valoarea, termenul de finalizare sau obiectivul concret (grădiniță, școală nouă, sală de sport etc.) – nu au fost încă făcute publice, însă administrația locală promite să revină cu informații pe măsură ce lucrările avansează.

Advertisement

Comuna Unirea se alătură astfel localităților din județul Călărași care pun accent pe educație ca prioritate reală în dezvoltarea comunității.

Continue Reading

Știri

Cozonacul secuiesc, vedeta unui atelier delicios pentru copii, la Centrul Cultural Poșta Veche

Copiii din Călărași au avut parte de o experiență savuroasă și educativă la Centrul Cultural Poșta Veche, unde au descoperit tainele preparării unuia dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale – Kurtos Kalacs, cunoscut și sub numele de „cozonac secuiesc”.

În cadrul unui atelier special dedicat produselor din aluat, micii participanți au întins, tăiat și modelat aluatul pufos, învățând cum să-l ruleze în jurul unor forme ingenioase realizate din doze de suc. Partea preferată? Trecerea prin zahăr, scorțișoară și nucă – amestecul care, odată copt, s-a transformat într-o crustă crocantă și irezistibil parfumată.

Desertul, cu formă cilindrică și textură aerată, i-a cucerit rapid pe cei mici, care s-au bucurat nu doar de gust, ci și de bucuria de a găti împreună, într-un cadru prietenos și recreativ.

Atelierele se desfășoară de marți până vineri, între orele 09.00 – 17.00, la sediul Centrului Cultural Poșta Veche. Pentru programări la atelierul de preparat produse din aluat, cei interesați pot suna la 0723 645 200 – Mioara Achim.

Advertisement

Continue Reading