Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, anunță că a astăzi a fost semnat contractul de furnizare „Sistem inteligent de monitorizare infecții nosocomiale” din cadrul unui proiect pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul spitalului. Alături de președintele CJ a fost și Bogdan Mihai, administratorul public al județului, care a explicat ce presupune acest sistem inteligent și cum va fi el implementat.
Această nouă implementare face parte dintr-un proiect depus pe PNRR și va digitaliza în continuare sistemul prin care spitalul operează. Vor fi introduse brățări de monitorizare a interacțiunii dintre personal medical și pacient.
„S-a finalizat procedura de achiziție astăzi pentru a implementa o zonă de digitalizare datorită unui proiect ce vizează bolile nosocomiale, depus pe Ministerul Sănătății. Prin acest proiect vom pune brățări tuturor pacienților care intră în spital. Pacienții vor merge cu aceste brățări pe secție, ceea ce înseamnă că fiecare personal medical care va avea o interacțiune cu un pacient va scana brățara respectivă, ca să nu mai existe nici acele povești că „nu m-a văzut nimeni de nu știu câte ore” sau „azi nu a trecut nimeni pe la mine”. Totul va fi auditat, inclusiv costurile și consumurile vor fi descărcate automat în aceste brățări, astfel încât totul să fie transparent”, a explicat Mihai Bogan, administratorul public al județului.
Acesta a mai precizat că există posibilitatea introducerii unui cod unic de înregistrare care va fi asociat cu numele pacientului ce beneficiază de servicii medicale în cadrul spitalului județean.
„Fiecare pacient care va veni va primi un cod unic de înregistrare, astfel încât de fiecare dată când vine să aibă același cod – să asociem numele unui pacient cu codul respectiv pentru a crea un istoric. E o idee la care ne gândim acum”, a mai spus Mihai Bogdan.
Infecțiile nosocomiale, cunoscute și sub numele de infecții intraspitalicești, sunt infecții pe care pacienții le pot contracta în timpul spitalizării. Ele pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau fungi. Un aspect important este că aceste infecții nu erau prezente sau în incubare la momentul internării pacientului, așa că reprezintă un risc suplimentar pentru pacienți și pot complica procesul de recuperare.