Connect with us

Știri

SITUAȚIA DEZASTRUOASĂ A SPITALULUI DIN CĂLĂRAȘI…VAI DE MAMA NOASTRĂ…

Published

on

  • Unde se va ajunge cu spitalul dacă o ținem în halul ăsta?! Situația dezastruoasă în spital…

  • Probabil cel mai fierbinte subiect al momentului. Spitalul nostru cel de toate zilele. Aici suntem nevoiți să ajungem dacă avem urgențe medicale sau ferească Dumnezeu, vreo operație de făcut.
    Problema spitalului este una veche. Până în acest moment, nu s-a făcut nimic notabil în acest spital. În afara faptului că spitalul are o altă înfățișare… nimic. Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul, nu-i aşa?! Doctori care vin și pleacă la fel cum au venit. Chiar nu interesează pe absolut nimeni de această problemă?
    O altă publicație locală, ARGUMENTPRESS, anunță faptul că directorul medical. Dr. Năsturică şi-a luat concediu. Pam-pam. Probabil era stresată sau obosită cu nouă funcţie. Nu comentăm mai mult. Fiecare om are dreptul la o pauză.
  • O altă problemă discutată, a fost magazinul din interiorul spitalului. Un magazin “ilegal” amplasat. Chioşcul amplasat pe scara de evacuare în caz de incendiu funcţionează ilegal. Declaraţia a fost făcută de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, Silviu George Didilescu în cadrul unei conferinţe de presă. Se pare că agentul economic nu are contract valabil încheiat cu unitatea sanitară şi nici contract separat pentru utilităţi, acesta fiind branşat la reţeaua de energie electrică a spitalului.
    Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a fost întrebat de către jurnaliști dacă știa de această situație a chioșcului.
  • “Nu știam nici că nu are contract, nici că nu a plătit. Nu mi-a fost adus la cunoștință. Mi s-a prezentat acum că nu a plătit de un an jumate.”
  • Oare unde se va ajunge dacă o ținem tot așa? Toți se fac că plouă, sau mă rog… că ninge…?! De ce?
  • „Una dintre gravele deficiențe ale spitalului, este personalul medical. Personalul medical superior al spitalului este de 68 de persoane. În mod normal, un spital cu un efectiv de 700 și ceva de persoane, ca să funcționeze, este nevoie de 15% efectiv superior.”
  • Medici bulgari au fost în spital. Au lucrat și au plecat.
  • Ne pleacă doctorii, nefiind mulțumiți de condițiile de muncă, de bani, poate chiar și de noul director al spitalului.
  • Recent, dr. Năsturică a fost pusă în funcţia de director al Spitalului Județean de Urgență Călărași. Încă nu se ştiu criteriile ce au fost puse în aplicare pentru a alege directorul spitalului.
  • Începem prin a spune încă de la început, că sunt probleme destul de dubioase în spital. În momentul de față, anestezistul spitalului este băgat în concediu fără plată, încă nu ştim care este motivul pentru care s-a luat această decizie.
  • În urma unui telefon primit din partea unui pacient, care ne-a spus în felul următor:
    Dr. “Farcaş… ține anestezista în concediu fără plată. Am înţeles că nu vrea s-o angajeze, am o rudă în spital, așteaptă de o săptămână, nu are anestezist spitalul. A zis că nu are nici cardiolog, nici la ORL, Bulgarii au zis că nu mai vin, nu le mai convine salariul. Dr. Farcaş operează doar urgentele, în caz de ceva. “Dacă ajungi la spital și vrei să te internezi, nu. Doar dacă era să te ducă cu ambulanța… în ultimă fază. Era o doamnă, cu probleme la rinichi, a stat s-o opereze două zile, în condițiile în care, nici măcar nu putea să urineze…” – a declarant pentru “Călărași News”, soțul unei paciente internate în spital
  • Să nu mai vorbim de portarii spitalului. Taxa aceea de 2 lei a fost scoasă de mult timp. Portarii încă cer bani oamenilor care vin să viziteze pacienții. Este jalnic să procedezi în acest mod…
  • “Hai, dă și tu de o cafea”

  • Nesimțirea din Spitalul Județean Călărași începe încă de la la poartă. Aici te întâmpină un angajat al statului care îți cere de la obraz bani – “ciubuc”, pentru a putea intra în spital. Un număr extrem de mare de călărășeni se plâng de o lungă perioadă că li se cer bani de la portari până la medicii care trebuie să aibă grijă de pacienți.
  • Acest lucru ne-a mobilizat și am hotărât să supraveghem foarte atent activitatea spitalului.
  • De foarte multe ori, situația spitalului a fost expusă pe primele pagini ale ziarelor călărășene și naționale. De la cazuri de malpraxis, indiferența medicilor, mii de euro pentru a putea ocupa un post vacant în spital, așa cum s-ar fi auzit în Consiliul Judeţean Călăraşi, în data de 01 noiembrie 2016 și nu în ultimul rând,” ciubucul” pentru a putea trece pe portar.
  • Timp de câteva zile, zona spitalului a fost filată și monitorizată video, asta pentru a dovedi și arăta câtă nesimțire poate exista, încă de la intrarea în instituție.
  • Multe dintre persoanele care au dorit să intre în incinta spitalului au fost oprite de către portar întrebându-le unde se duc. După răspunsul pe care îl dau, sunt întrebați de la obraz dacă dau și bani cafea… Lucru ce a dispărut din legalitate de multă vreme…
  • Pe lângă faptul că sunt angajaţi la stat, primesc un salariu destul de bun, stau toată ziua și închid și deschid poarta apăsând pe o telecomandă, sunt atât de lipsiţi de respect față de oamenii care vin în vizită la rude și pacienți încât au tupeul JEGOS de a mai cere și bani oamenilor care doresc să treacă pe poartă.
  • “Ia vino, mă, şmechere…”

  • Pe lângă faptul că sunt nesimțiți, portarii sau ce sunt ei acolo, au fost situații în care au agresat fizic şi verbal persoanele care trec sau staţionează în apropierea spitalului.
  • În vara anului ce tocmai a trecut, pe la orele dimineții, un grup de tineri se pregăteau de alergare spre Podul 4. Tinerii au așteptat în fața parcării spitalului să se mai întâlnească cu încă câțiva prieteni pentru a putea începe alergarea.
  • Cum sunt tinerii, mai puțin lipsiţi de respect față de persoanele mai în vârstă, aceștia au început să arunce cu corcodușe pe șosea. Puțin ieșit din comun ce-i drept. Portarul spitalului, din excesul de prostie, frustrare și dorința de a face pe justițiarul, a ieșit la grupul de tineri care se aflau peste drum și a început să îi jignească, ajungând să agreseze fizic unul dintre tineri. Tânărul a sunat la poliție cu speranța să primească sprijin.
  • Răspunsul celor de la 112 a fost următorul: “Du-te și tu și depune o plângere la secție…” Într-un final, la fața locului s-a prezentat un echipaj de poliție. Nici în momentul de față nu știm cu s-a încheiat raportul. Din cunoștințele noastre, portarul, prin fișa postului este obligat să:
  1. Are obligația să îndeplinească cu profesionalim, loialitate, corectitudine și în mod conștiincios îndatoririle de serviciu ce îi revin;
  2. Participă la instructajele privind securitatea și sănătatea în muncă, situațiile de urgență și răspunde de însușirea și aplicarea acestora;
  3. Sesizează șeful ierarhic asupra oricărei probleme pe parcursul derulării activității;
  4. Respectă normele de sănătate, securitate și igienă în muncă, normele de prevenire și stingere a incendiilor, și de acțiune în caz de urgență precum și de normele de protecție a mediului înconjurător;
  5. Respectă prevederile Regulamentului Intern al unității sanitare;
  6. Respectă programul de lucru;
  7. Participă la ore suplimentare în cazuri de urgenţă precum şi la solicitarea şefului ierarhic;
  8. La începerea programului de lucru se prezintă apt pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor primite;
  9. Să păzească obiectivul, bunurile şi valorile nominalizate în planul de pază şi să asigure integritatea acestora;
  10. Să permită accesul în obiectiv numai în conformitate cu reglementările legale şi cu dispoziţiile interne; și multe altele….

 

  • Acestea sunt obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească  pe fișa postului un portar.
  • Am preferat să nu facem public evenimentul, considerând că va păta și mai tare imagine spitalului.

 

  • “Bătrână obligată să dea şpagă pentru operaţie, la spitalul din Călăraşi. Chirurgul a recunoscut că a luat banii”

  • Şpagă la Spitalul Judeţean din Călăraşi. 600 de lei este suma pe care a plătit-o o bătrână pentru o intervenţie chirurgicală. Rudele femeii, care vinde zilnic verdeaţă în centrul oraşului, spun că bătrâna a plătit întreaga echipă de medici. Chirurgul care a operat-o pe bătrână a recunoscut că a primit bani pentru asta.
  • Bătrâna a ajuns pe masa de operaţie după ce a fost consultată la cabinetul medical din comuna Ciocăneşti. Fiica ei spune că plicul cu şpaga a ajuns la chirurg, relatează România TV. “I-a dat vreo 500-600 de lei. I-a dat şi anestezistului. Ăştia sunt doctori de Bucureşti. O doare operaţia acum”, a declarat fiica femeii operate.
  • Contactat de jurnalişti, doctorul a recunoscut că a primit banii. “Am primit o mică atenţie. E confidenţială”, a spus medicul Paul Gheorghe Gaşpar.
    Medicul cu care chirurgul a făcut echipă şi cu care urma să împartă banii, Laurenţiu Beluşică, a fost adus în urmă cu doar o lună la Spitalul din Călăraşi de către noua conducere a Consiliului Judeţean. El este omul cu care preşedintele Vasile Iliuţă vrea să reformeze spitalul.
  • Şpaga dată de bătrâna care vinde pătrunjel şi leuştean nu este singurul lucru care “merge bine” în Spitalul Judeţean Călăraşi. Pe data de 2 august, un pacient internat la secţia de Neurologie s-a sinucis, aruncându-se de la etaj.
  • Tot în anul 2016 an s-a mai întâmplat un eveniment tragic in Spitalul Județean de Urgență Călărași
  • “Un bărbat s-a aruncat de la etaj, la Spitalul Județean Călărași!”

  • Marți, 2 august 2016, la ora 12:45, în secția neurologie a Spitalului de Urgență Județean Călărași, un bărbat în vârstă de 58 de ani, internat în această secție s-a aruncat de la fereastra salonului numărul 5, în care era internat.
  •   Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași a declarat că din primele verificări este vorba de o sinucidere.
  •  Surse din cadrul spitalului au confirmat că va urma o anchetă internă pentru stabilirea cauzelor care au făcut posibil acest accident.
  •   În acest moment nu știm câte asistente și îngrijitoare erau de serviciu la momentul producerii tragediei.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *