Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 6 iunie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1513 – Trupele italiene a „Ligii Sfinte” înving în Bătălia de la Novara, armata sub conducerea lui Ludovic al XII-lea al Franței.

1549 – Henric II a intrat triumfal în Paris, evenimentul fiind ilustrat artistic de Jean Goujon.

1683 – La Oxford a fost inaugurat primul muzeu universitar public din lume  “Ashmolean Museum of Art and Archeology”.

Advertisement

1716 – Domnul muntean Ștefan Cantacuzino fost ucis în noaptea dintre 25-26 mai/6-7 iunie 1716, la Constantinopol, împreună cu tatăl său, stolnicul Constantin.

1799 – S-a născut, la Moscova, poetul Aleksandr Sergheevici Puşkin, considerat întemeietorul literaturii ruse moderne.

1808 – Fratele împăratului Napoleon I, Joseph Bonaparte este încoronat rege al Spaniei.

1844 – A fost fondată la Londra, YMCA (Young Men’s Christian Association), de către pastorul britanic George Williams. Asociația are ca obiectiv ameliorarea condițiilor grele de viata a oamenilor care trăiesc in marile orașe.

1849 – Trupele țariste, chemate de Curtea de la Viena, intră in Transilvania și Ungaria, pentru a înăbuși revoluția.

Advertisement

1857 – Sofia de Nassau se căsătorește la castelul din Wiesbaden-Biebrich cu viitorul rege Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei.

1859 – S-a constituit colonia engleză Queensland (Australia) prin separarea de colonia New South Wales.

1868 – S-a născut Robert Falcon Scott, renumit explorator englez.

1873 – Împărații rus și austriac Alexandru II și Franz Joseph I au constituit prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn), o înțelegere defensivă comună.

1875 – S-a născut în orașul german Lubeck, într-o familie înstărita, tatăl sau fiind un important negustor de grâne și, totodată, senator, scriitorul Thomas Mann (“Muntele vrăjit”, “Casa Buddenbrooks”, “Iosif și frații săi”).

Advertisement

1882 – Primul brevet pentru un fier de călcat electric a fost primit de inventatorul Henry Seely din New-York.

1883 – A încetat din viață compozitorul si dirijorul roman Ciprian Porumbescu.

1888 – Dr.Victor Babeș a inițiat primele campanii de vaccinări antirabice la București.

1906 – S-a deschis, în București, “Expoziția generala romana”, la aniversarea împlinirii a 40 de ani de la venirea regelui Carol I pe tronul tarii.

1930 – Restaurația carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors in țară intrând ilegal, cu pașaport fals. Carol poartă negocieri cu Iuliu Maniu, căruia îi promite să renunțe la relația cu Elena Lupescu, (cunoscută ca „Magda Lupescu”, 1895-1977), fiică a lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu, botezat creștin-ortodox, care a adoptat numele de Nicolae Lupescu. Elena Lupescu a fost inițial soția ofițerului de armată Ion Tâmpeanu. Carol al II-lea este proclamat rege după două zile de la intrarea în țară, pe 8 iunie 1930, înlocuindu-l la tron pe fiul sau minor, Mihai I.

Advertisement

1932 – Alexandru Vaida-Voievod a fost desemnat președinte al Consiliului de Miniștri al guvernului României.

1942 – SUA a declarat război României si Bulgariei declanșând, în scurt timp, atacurile aeriene asupra țării noastre, în special asupra instalațiilor petroliere din Prahova și asupra capitalei.

1944 – Al Doilea Război Mondial – A inceput Bătălia Normandiei. Ziua Z sub numele de cod Operation Overlord, cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

1960 – Atleta Iolanda Balaș a stabilit la București, un nou record mondial la săritura în înălțime: 1,85 m.

1961 – Valeriu Bularca câștigă primul titlu de campion mondial cucerit de un luptător român, la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokohama.

Advertisement

1968 – A decedat Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA. A fost împuscat mortal in ziua de 5 iunie, in timp ce participa la o adunare, la “Ambassador Hotel” în Los Angeles, California de către imigrantul palestinian Sirhan B. Sirhan. La 9 iunie, președintele Johnson declară in memoria sa zi de doliu național. Robert F. Kennedy era fratele fostului președinte JohnF.Kennedy.

1971 – A fost lansată nava Soiuz-11, prima nava cosmica de transport, într-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore si 40 de minute.

1985 – Este deschis în Embu, un mic oraș din Brazilia, mormântul lui „Wolfgang Gerhard” ; rămășițele exhumate sunt ulterior identificate a fi ale dr. Josef Mengele, criminal nazist de la Auschwitz, supranumit si „Îngerul morții.

1997 – Curtea Supremă de Justiție i-a condamnat pe responsabilii de la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pentru implicarea lor în reprimarea în decembrie 1989, a manifestanților anticomuniste din Timișoara.

2002 – Armata israeliană l-a asediat pe președintele Yasser Arafat, în cartierul său general din Ramallah.

Advertisement

2003 – Primul jurnalist american mort în timpul războiului din Irak, Michael Kelly, a fost distins cu “premiul Daniel Pearl pentru curaj și integritate profesională”.

2004 – Limba Tamil este confirmata ca o „limbă clasică” de președintele Indiei, Dr. APJ Abdul Kalam, în ședință comună a celor două camere ale Parlamentului indian.

La zi

Semnificația istorică a zilei de 22 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACESTĂ ZI:

1298 – Bătălia de la Falkirk, Regele Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii conduși de William Wallace.

1456 – Strălucita victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept “atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

1499 – Bătălia de la Dornach, armata elvețiană înfrânge decisiv armata împăratului Maximilian I al Imperiului roman de națiune germană.

Advertisement

1793 – Exploratorul scoțian Alexander Mackenzie ajunge la Oceanul Pacific, devenind primul om care a finalizat o traversare transcontinentala a Canadei de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific. Aceasta a fost prima traversare de la vest la est a Americii de Nord canadiene și a precedat expediția lui Lewis și Clark cu 10 ani.

1812 – Bătălia de la Salamanca – În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze.

1832 – A murit Împăratul Napoleon al II-lea al Franței.

1848 – S-a născut Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg.

1864 – Bătălia de la Atlanta (22 iulie 1864) – parte din Războiul Civil American (12 aprilie 1861 – 9 aprilie 1865)

Advertisement

1908 – A murit William Randal Cremer, parlamentar liberal, pacifist englez, laureat Nobel.

1934 – S-a născut Leon Rotman, primul român dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956 și laureat cu bronz la Roma in anul 1960.

1934 – Gangsterul american John Dillinger, 31 ani, moare in timpul unei confruntări cu poliția.

1942 – Începe deportarea sistematică a evreilor din Ghetoul Varșoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka (“Acțiunea Reinhardt”).

1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

Advertisement

1946 – Organizația sionistă teroristă “Irgun” bombardează hotelul “Regele David” din Ierusalim, locul administrației civile și comandamentul militar pentru Mandatul britanic pentru Palestina; au rezultat 91 de decese.

1977 – Liderul comunist reformator chinez Deng Xiaoping revine la putere in China.

1983 – Legea martială instituita de comuniști în Polonia este oficial revocată.

2003 – Forțele speciale americane ii ucid într-o ciocnire armata pe fii lui Sadam Hussein, Uday și Qusay.

2005 – Microsoft anunță numele final al noului sistem de operare: “Windows Vista”.

Advertisement

2008 – Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat și arestat de serviciile de securitate sârbe, în ziua de 21 iulie fiind transferat in fata TPI si inculpat pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între anii 1992 și 1995.

2011 – Atacurile din Norvegia din 2011 – 77 de oameni mor si alte zeci sunt răniți după atacurile teroriste lansate împotriva unei clădiri a guvernului, populației civile și asupra unei tabere de vară, de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, După atacuri a fost arestat, judecat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

2016 – În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Roseți: Copii agresați, bătuți și furați de alți tineri. Trei suspecți sunt dați în urmărire

Seara agitată, luni, în localitatea Roseți, județul Călărași, unde o altercație între tineri a degenerat într-o agresiune gravă. Potrivit informațiilor din teren, un grup de tineri,– însoțiți, se pare, și de câțiva adulți – ar fi atacat alți copii. Agresorii i-ar fi bătut, le-ar fi luat telefoanele, banii și chiar o motocicletă electrică.

Unul dintre tineri a fost rănit suficient de grav încât a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc în apropierea unui parc, pe strada Mihai Eminescu, iar martorii spun că atacul a fost bruta.

Cei trei presupuşi agresori au fugit de la fața locului înainte ca echipajele de intervenție să ajungă. În prezent, polițiștii și jandarmii desfășoară căutări pentru a-i identifica și prinde.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading