Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 4 iunie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1256 – Este constituit la Mânăstirea Lecceto, Ordinul monahal al Augustinilor, atunci când Papa Alexandru al IV-lea emite bula papala Ecclesiae catholicae Licet.

1738 – S-a născut Regele George al III-lea al Marii Britanii.

1783 – Frații Joseph si Étienne Montgolfier, au făcut prima demonstrație in public a zborului cu baloane cu aer cald. Au repetat experimentul câteva luni mai târziu cu oameni la bord zburând vreo 9 kilometri in 25 de minute.

Advertisement

1798 – A încetat din viață celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt.

1812 – S-a născut George Bariţiu, om politic, publicist și istoric român, participant la Revoluția română de la 1848 din Transilvania.

1890 – (16 iunie pe stil nou) S-a născut filosoful și publicistul Nae Ionescu. (“Roza vânturilor”, “Curs de metafizică”, “Curs de istoria logicii”).

1909 – Se organizează Școala superioară de medicină veterinară din România.

1919 – Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

Advertisement

1920 – Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921).

1927 – Cade guvernul Averescu, înlocuit fiind cu cel condus de Stirbey.

1937 – Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.

1939 – Vaporul St. Louis având la bord 963 refugiați evrei din Europa, neprimind permisiunea de a acosta in Cuba si apoi in Statele Unite, se vede obligat sa se întoarcă in Europa.

1940 – S-a încheiat Bătălia de la Dunkerque (26 mai – 4 iunie 1940).

Advertisement

1941 – Al Doilea Război Mondial – Trupele naziste executa 24 de profesori polonezi in Lwów.

1942 – Reinhard Heydrich, adjunctul direct al șefului Gestapoului nazist Heinrich Himmler, este grav rănit pe 27 mai 1942 de un grup de patrioti cehi coordonați de serviciile secrete britanice si va muri în urma rănilor primite pe 4 iunie 1942. În urma morții sale naziștii germani au declanșat un val de represiuni in rândul populației cehe, care s-au soldat cu mii de arestări și execuții.

1942 – Între 4 si 7 iunie se desfășoară bătălia aeronavala intre forțele japoneze si cele americane de la Midway, terminată prin înfrângerea japonezilor.(Al Doilea Război Mondial).

1944: Al Doilea Război Mondial – Eliberarea Romei de către trupele aliate.

1953 – Scriitorul american Ernest Hemingway câștigă premiul Pulitzer pentru lucrarea sa “Bătrânul și marea”.

Advertisement

1967 – A decedat agronomul român Gheorghe Ionescu-Siseşti.

1970 – Tonga îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.

1989 – Masacrul din Piața Tiananmen – Armata chineza a invadat piața și a reprimat sângeros Protestele din Piața Tiananmen (15 aprilie – 4 iunie 1989.

1989 – În Polonia au loc alegeri câștigate de sindicatul necomunist ”Solidaritatea”, condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitoreasca independenta întâlnita vreodată într-un stat comunist din estul continentului european. Nu va trece mult, si la 19 august 1989, se va forma primul guvern necomunist.

1992 – Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria mareșalului Ion Antonescu, in apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946.

Advertisement

1994 – Prim ministrul israelian Yitzhak Rabin și liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, au semna un acord cu privire la acordarea autonomiei palestinienilor în Fâşia Gaza şi Ierihon.

2003 – Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona.

2004 – A fost inaugurat „Water Park“ cel mai mare parc acvatic din România (lângă Aeroportul Otopeni).

2007 – Tudor Petrov Popa, ultimul deținut politic din grupul de patrioti romani moldoveni al lui Ilie Ilașcu, a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după o detenție de 15 ani.

Advertisement

La zi

Semnificația istorică a zilei de 22 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACESTĂ ZI:

1298 – Bătălia de la Falkirk, Regele Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii conduși de William Wallace.

1456 – Strălucita victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept “atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

1499 – Bătălia de la Dornach, armata elvețiană înfrânge decisiv armata împăratului Maximilian I al Imperiului roman de națiune germană.

Advertisement

1793 – Exploratorul scoțian Alexander Mackenzie ajunge la Oceanul Pacific, devenind primul om care a finalizat o traversare transcontinentala a Canadei de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific. Aceasta a fost prima traversare de la vest la est a Americii de Nord canadiene și a precedat expediția lui Lewis și Clark cu 10 ani.

1812 – Bătălia de la Salamanca – În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze.

1832 – A murit Împăratul Napoleon al II-lea al Franței.

1848 – S-a născut Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg.

1864 – Bătălia de la Atlanta (22 iulie 1864) – parte din Războiul Civil American (12 aprilie 1861 – 9 aprilie 1865)

Advertisement

1908 – A murit William Randal Cremer, parlamentar liberal, pacifist englez, laureat Nobel.

1934 – S-a născut Leon Rotman, primul român dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956 și laureat cu bronz la Roma in anul 1960.

1934 – Gangsterul american John Dillinger, 31 ani, moare in timpul unei confruntări cu poliția.

1942 – Începe deportarea sistematică a evreilor din Ghetoul Varșoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka (“Acțiunea Reinhardt”).

1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

Advertisement

1946 – Organizația sionistă teroristă “Irgun” bombardează hotelul “Regele David” din Ierusalim, locul administrației civile și comandamentul militar pentru Mandatul britanic pentru Palestina; au rezultat 91 de decese.

1977 – Liderul comunist reformator chinez Deng Xiaoping revine la putere in China.

1983 – Legea martială instituita de comuniști în Polonia este oficial revocată.

2003 – Forțele speciale americane ii ucid într-o ciocnire armata pe fii lui Sadam Hussein, Uday și Qusay.

2005 – Microsoft anunță numele final al noului sistem de operare: “Windows Vista”.

Advertisement

2008 – Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat și arestat de serviciile de securitate sârbe, în ziua de 21 iulie fiind transferat in fata TPI si inculpat pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între anii 1992 și 1995.

2011 – Atacurile din Norvegia din 2011 – 77 de oameni mor si alte zeci sunt răniți după atacurile teroriste lansate împotriva unei clădiri a guvernului, populației civile și asupra unei tabere de vară, de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, După atacuri a fost arestat, judecat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

2016 – În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Roseți: Copii agresați, bătuți și furați de alți tineri. Trei suspecți sunt dați în urmărire

Seara agitată, luni, în localitatea Roseți, județul Călărași, unde o altercație între tineri a degenerat într-o agresiune gravă. Potrivit informațiilor din teren, un grup de tineri,– însoțiți, se pare, și de câțiva adulți – ar fi atacat alți copii. Agresorii i-ar fi bătut, le-ar fi luat telefoanele, banii și chiar o motocicletă electrică.

Unul dintre tineri a fost rănit suficient de grav încât a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc în apropierea unui parc, pe strada Mihai Eminescu, iar martorii spun că atacul a fost bruta.

Cei trei presupuşi agresori au fugit de la fața locului înainte ca echipajele de intervenție să ajungă. În prezent, polițiștii și jandarmii desfășoară căutări pentru a-i identifica și prinde.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading