Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 3 iunie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1098 – Orașul Antiohia este pierdut de musulmani în urma asediului cruciaților în timpul Primei Cruciade.

1267 – Prima mențiune documentara a orașului Mediaș.

1428 – Are loc Bătălia de la Golubac, în Serbia. Oastea creștinilor din Țara Românească, condusa de Dan al II-lea, care a participat la luptă alături de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei si suzeranul sau, este înfrântă de turci și ca urmare Țara Românească trebuie să le plătească acestora tribut.

Advertisement

1444 – Tratat de alianță între Iancu de Hunedoara si Stefan Toma, regele Bosniei, împotriva turcilor.

1839 – În China, Lin Zexu, guvernatorul Cantonuluia numit de împăratul Daoguang, a ordonat distrugerea a 1200 t de opiu confiscate de la negustorii britanici, eveniment ce a dus la declanșarea Primului Război al Opiului intre Anglia si China, care s-a încheiat in 1842 prin Tratatul de la Nanking, in urma căruia Marea Britanie, a obținut teritoriul Hong Kong.

1849 – Armata revoluționarului român transilvănean Avram Iancu, obține o mare victorie împotrivă celei maghiare lângă Abrud.

1875 – A murit compozitorul francez Georges Bizet.

1885 – Ultima confruntare armata între indieni si trupele guvernamentale in Canada. Politia militara a Teritoriului du Nord-Vest al Canadei, comandata de Samuel Benfield Steele, se ciocnește cu indienii Cris, conduși de Big Bear (Marele Urs), la Steele Narrows.

Advertisement

1899 – A murit la Viena, Johann Strauss (fiul), compozitor de muzică de dans și operetă, considerat “regele valsului”

1910 – S-a înființat Muzeul Simu din București.

1918 – S-a ținut lucrările primul Congres al medicilor veterinari din Basarabia după Unirea cu România.

1922 – A murit scriitorul Duiliu Zamfirescu, autorul volumelor “Viata la tara”,”Tănase Scatiu”, “În război”.

1924 – A murit Franz Kafka, scriitor ceh de limba germană, (“Procesul”, “Castelul”)

Advertisement

1940 – Trupele britanice au terminat evacuarea din Europa continentală în timpul bătăliei de la Dunkerque, care s-a terminat a doua zi, prin înfrângerea trupelor anglo-franceze de către germani, după ce flota britanică s-a întors să mai evacueze câteva zeci de mii de militari francezi.

1960 – A murit, în urma unui cancer mamar, Ana Pauker, prima femeie vicepremier și ministru de Externe al guvernului României.

1989 – Guvernul comunist chinez trimite forte de securitate care deschid focul asupra protestatarilor din Piața Tiananmen, omorând sute dintre ei.

1998 – Accidentul feroviar de la Eschede – ICE-ul Wilhelm Conrad Röntgen deraiază la Eschede, accident feroviar la care mor 101 de oameni.

2002 – În perioada 3-9 iunie, s-a desfășurat la Cluj prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor.

Advertisement

2004 – Biserica Anglicană și-a dat binecuvântarea pentru căsătoria prințului Charles cu Camilla Parker Bowles.

2006 – Muntenegru își declară independența, punând capăt existenței uniunii Serbia și Muntenegru, ca urmare a rezultatului referendumului din ziua de 21 mai în care majoritatea populației a votat pentru separarea de Serbia.

2007 – În Craiova se inaugurează piața socio-umana din centrul civic al orașului, în mijlocul căreia se află prima fântână muzicală din România, și una din puținele din întreaga lume.

2009 – În Parlamentul R.Moldova a eșuat și a doua tentativă de desemnare a președintelui tarii, ceea ce potrivit Constituției a condus la convocarea alegerilor generale anticipate pentru alegerea unui nou Parlament.

Advertisement

La zi

Roseți: Copii agresați, bătuți și furați de alți tineri. Trei suspecți sunt dați în urmărire

Seara agitată, luni, în localitatea Roseți, județul Călărași, unde o altercație între tineri a degenerat într-o agresiune gravă. Potrivit informațiilor din teren, un grup de tineri,– însoțiți, se pare, și de câțiva adulți – ar fi atacat alți copii. Agresorii i-ar fi bătut, le-ar fi luat telefoanele, banii și chiar o motocicletă electrică.

Unul dintre tineri a fost rănit suficient de grav încât a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc în apropierea unui parc, pe strada Mihai Eminescu, iar martorii spun că atacul a fost bruta.

Cei trei presupuşi agresori au fugit de la fața locului înainte ca echipajele de intervenție să ajungă. În prezent, polițiștii și jandarmii desfășoară căutări pentru a-i identifica și prinde.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Amalia Bellantoni a venit cu un purcel în brațe la Guvern: „E simbolul gospodarului român umilit!”

Amalia Bellantoni a atras toate privirile luni dimineață în fața Guvernului, unde a apărut ținând un purcel în brațe. Nu a fost un gest întâmplător – ci unul simbolic, menit să exprime revolta unui întreg segment ignorat de autorități: gospodarii și fermierii români.

„Este cel mai mic reprezentant al gospodăriei mele”, a explicat Bellantoni, care s-a prezentat la protest nu doar ca simpatizant, ci ca fermier activ, legumicultor și crescător de animale.

Reproșuri grave aduse Guvernului și Ministerului Agriculturii

Bellantoni a acuzat lipsa de reacție a ministrului Agriculturii și a premierului față de criza din agricultură:

Advertisement
  • „Nu înțeleg cum își permite ministrul să pună bir pe apă, când apa este dată de Dumnezeu”, a spus ea.
  • A semnalat „sifonări de zeci de milioane de euro prin APIA”, care ajung la „clanuri de interese”, în timp ce fermierii mici sunt sufocați de birocrație.
  • A pus întrebări despre soarta Deltăi Dunării, a Casei Unirea și a unei firme cu un singur angajat care ar recolta în numele Franței.

„Pâinea noastră cea de toate zilele – adusă congelată din import”

Bellantoni a vorbit și despre paradoxurile economice: România exportă masiv cereale, dar importă cocă congelată.

  • „Cartofii noștri se vând cu 40-50 de cenți, dar noi cumpărăm cartofi congelați din afară”.
  • „Ni se usucă plantațiile pentru că nu avem irigații, în timp ce în UE irigația este gratuită”.

O chemare la trezire colectivă

„Dacă poporul român stă doar la televizor și TikTok, nu se va întâmpla nimic”, a avertizat Bellantoni.

  • A denunțat lipsa de protecție din partea autorităților și politicile care „îi forțează pe fermieri să renunțe la meserie”.
  • A vorbit despre „o mafie care s-a abătut asupra poporului român încă din 2020”, făcând referire la guvernarea PNL-USR și la efectele pandemiei asupra societății.

Un protest cu față umană… și porcină

Gestul cu purcelul nu a fost o simplă excentricitate, ci un simbol vizual puternic: imaginea gospodarului român adus la limită, umilit, ignorat și privat de drepturile de bază – inclusiv de apă.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Ialomița / Crimă mărturisită după 20 de ani la Ograda: Cadavrul, descoperit în curtea unei case

politie

Un caz cutremurător a ieșit la iveală după două decenii, după ce un bărbat aflat în arest a mărturisit că a ucis o femeie în urmă cu 20 de ani și a îngropat trupul acesteia în curtea unei case din comuna Ograda.

Potrivit informațiilor furnizate de polițiștii și procurorii ialomițeni, victima figura de ani de zile în evidențele poliției ca persoană dispărută. Dezvăluirea a fost făcută de presupusul autor al crimei, aflat în prezent în arest într-un alt dosar penal pentru fapte similare. Acesta a redactat o scrisoare în care a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul.

Ancheta a fost declanșată imediat, iar în urma cercetărilor efectuate la locul indicat de autor, anchetatorii au descoperit rămășițe umane în saci de plastic, în curtea unei locuințe din Ograda.

Verificările continuă, iar autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc crima. Cazul a fost mediatizat de Ziarul Independent din Ialomița. Acestia au anunțat ca vor reveni cu detalii în ediția din 23 iulie.

Advertisement

Continue Reading