IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1378 – A murit Papa Grigore al XI-lea.
1446 – În Franța s-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.
1613 – A decedat la Praga, principele Ardealului Sigismund Báthory.
1625 – A murit regele Iacob I al Angliei și Irlandei. A domnit si in Scoția sub numele de Iacob al VI-lea.
1697 – Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul ortodox Teofil, a acceptat Unirea cu Roma, pe baza celor patru puncte: recunoașterea supremației papale, a existentei purgatoriului si a purcederii Sfântului Duh si de la Fiul, precum si împărtășirea cu azima, in schimbul păstrării ritului, a egalității in drepturi cetățenești depline, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.
1703 – În Rusia, împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt-Petersburg, numit apoi Petrograd, și Leningrad, sub regimul comunist. Orașul și-a reluat numele originar in 1991.
1821 – Boierii din București, Muntenia, sunt constrânși de Tudor Vladimirescu să trimită Porții, Rusiei și Austriei memorii prin care să justifice mișcarea condusă de el.
1848 – Românii aflați la Pesta, împreună cu masele maghiare, îl eliberează din închisoare pe patriotul revoluționar Eftimie Murgu.
1849 – La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane din 1848/49, Adunarea Națională a decis Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. In ziua următoare aceasta intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.
1850 – Primul număr al revistei săptămânale Household Words, coordonat de Charles Dickens, a fost publicat la Londra.
1866 – Din inițiativa lui Vicenţiu Babeș și subvenționat de familia Mocioni apare la Viena, apoi la Pesta, ziarul Albina, subvenționat de familia Mocioni.
1879 – Prin decret regal Societatea Academică Română a fost transformată în Academia Română.
1886 – Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane, încheindu-se astfel faza principală a războaielor apașe.
1889 – A fost înființată prima agenție de presă “românească, națională şi autonomă“, cu titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română – “Agence Telegraphique de Roumanie” – “Roumagence”.
1899 – Fizicianul Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafica fără fir intre Anglia si Franța.
1914 – A fost fondat Comitetul Olimpic Român si este recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.
1918 – Sfatul Țarii al Republicii Democratice Moldovenești votează actul Unirii cu România.
1923 – Adunarea Deputaților și Senatul României votează o nouă Constituție, promulgată printr-un decret la 28 martie și publicată la 29 martie.
1924 – La Viena, are loc Conferința româno-sovietică la care a fost discutată problema Basarabiei.
1958 – Nichita Hrusciov a devenit premier al URSS.
1963 – S-a născut Quentin Tarantino, regizor de film, scenarist, producător și actor american.
1968: A murit, într-un accident cu un avion Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spațiul extraterestru.
1993 – Jiang Zemin este ales președinte al R.P. Chineze.
2006 – A murit scriitorul polonez Stanislaw Lem, cunoscut pentru scrierile sale științifico-fantastice (Solaris, „Omul de pe Marte”).