Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 27 mai

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1510 – Prima atestare documentară a localității Comarnic, județul Prahova.

1570 – Diaconul Coresi a terminat tipărirea Psaltirii românești, care face parte din seria de scrieri imprimate de cărturarul roman in tiparnița sa din Scheii Brasovului.

1600 – Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei“, realizând prima unire politică a celor trei țări române.

Advertisement

1703 – A fost întemeiat orașul Sankt Petersburg, viitoare capitală a Imperiului țarist.

1716 – Ștefan Cantacuzino, domnul Țării Romanești in perioada 1714-1716 și tatăl sau, stolnicul Constantin Cantacuzino, au fost torturați și uciși din porunca marelui vizir Ali Pasa, la Istanbul.

1821 – Tudor Vladimirescu (n. 1780) a fost ucis lângă Târgoviște, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti. Prinderea si asasinarea lui Tudor a avut loc în urma trădării sale de către căpitanii Dimitrie Macedonschi și Hagi Prodan, aflați în slujba eteriștilor.

1840 – Marele violonist și compozitorul Niccolo Paganini s-a stins din viață; (n. 27 octombrie 1782).

1860 – În cadrul Expediției celor O Mie, Giuseppe Garibaldi, în fruntea detașamentului de voluntari al Cămășilor Roșii, a început asaltul asupra orașului Palermo, în războiul pentru unificarea Italiei.

Advertisement

1879 – Membrii Academiei au fost primiți la Palatul Cotroceni de către domnitorul Carol I. In semn de recunoștință pentru sprijinirea culturii (din inițiativa și pe cheltuiala regelui, Academia Română a început publicarea lucrării lui Barbu Petriceicu Hașdeu „Etymologicum Magnum Romaniae”), iar suveranul a fost ales președinte de onoare al Academiei Române.

1905 – Războiul ruso-japonez. Începe bătălia din strâmtoarea Tsushima, încheiată prin înfrângerea flotei ruse.

1917 – Spre sfârșitul Primului Război Mondial, sosesc la Iași, primele două batalioane ale Corpului de voluntari transilvăneni, pentru a lupta alături de armata refăcută a României împotriva bandelor de bolșevici si dezertori rusi, care se dedau la violuri si tâlhării. Corpul de voluntari transilvăneni s-a constituit din circa 30 000 prizonieri de origine română din armata austro-ungară ce se aflau în Rusi

1919 – A început Răscoala de la Tighina (27 – 28 mai 1919)

1937 – A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.

Advertisement

1938 – Corneliu Zelea Codreanu, șeful mișcării legionare din România, a fost condamnat la 10 ani de munca silnică, el pierzându-si viața înainte de a ieși de după gratii. A fost asasinat in timpul detenției din ordinul regelui Carol al II-lea.

1941 – Vasul de război Bismarck, mândria flotei germane este scufundat de englezi în Atlanticul de Nord, cu 2.300 de oameni la bord.

1942 – În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Rezistența cehă din Praga ocupată de naziști, sprijinita de spionajul britanic, l-a asasinat pe Reinhard Heydrich, șeful RSHA și Protectorul Boemiei și Moraviei.

1946 – Guvernele SUA si Marii Britanii au adresat o nota guvernului dr.Petru Groza, semnată de reprezentanții lor la București, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, în care se protestează împotriva încălcării democrației.

1948 – Guvernul comunist al Romaniei, aservit URSS, a emis un decret privind intrarea in proprietatea statului a bunurilor regelui Mihai I si ale membrilor familiei regale.

Advertisement

1994 – Revine în Rusia după un exil de 20 de ani, marele scriitor disident rus anticomunist Aleksandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970.

1998 – Comisia juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a decis încetarea procesului de monitorizare speciala a României.

2004 – NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate pana în prezent, având mai puțin de un milion de ani.

2007 – Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate „capitale europene ale culturii” ale anului 2007, de către miniștrii pentru educație, tineret și cultură din cele 25 de state membre UE.

Advertisement