IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI :
1491 – Prima atestare documentară a Curții Domnești de la Bacău.
1517 – Ștefăniță Vodă își începe domnia in Moldova.
1534 – Exploratorul Jaques Cartier începe călătoria în care descoperă Canada și Labrador.
1535 – La Stockholm este observat fenomenul atmosferic numit soare fals sau soare fantomă. Haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Se produce din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine, care creează pete luminoase pe cer, de multe ori pe un inel luminos sau halo pe fiecare parte a Soarelui.
1653 – Oliver Cromwell dizolva “Parlamentul cel lung”. La 29 aprilie Cromwell a înființat un Consiliu de Stat din 13 membri, responsabil pentru politica externă și de administrare a țării.
1792 – Franța a declarat război Austriei, declanșând Războaiele Revoluției Franceze.
1808 – S-a născut împăratul Napoleon al III-lea al Franței.
1809 – Victoria împăratului francez Napoleon I în bătălia de la Abensberg, asupra trupelor austriece.
1829 – A apărut la București primul periodic din Muntenia, Curierul românesc, editat de Ion Heliade Rădulescu.
1839 – S-a născut Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen.
1841 – A apărut primul roman polițist din lume a văzut lumina tiparului: “Crimele din Rue Morgue” al scriitorului american Edgar Allan Poe.
1862 – Louis Pasteur și Claude Bernard au reușit primul test de pasteurizare.
1863 – Conferința națională a fruntașilor transilvăneni. Desfășurată la Sibiu, între 20–23 aprilie, a fost în ochii contemporanilor prologul întrunirii dietei Transilvaniei. Andrei Șaguna i-a îndemnat pe delegați să accepte Diploma din octombrie, care prevedea încetarea regimului militar din Transilvania, iar Marele Principat al Transilvaniei să redevină stat autonom în cadrul imperiului și Patenta din februarie, ca temelie a noii lor constituții. Toate cuvântările și discuțiile au dovedit aceeași loialitate față de Austria și aceeași dorință de a încorpora Diploma și Patenta în legea fundamentală a Transilvaniei.
1870 – În România vine la guvernare cabinetul prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu.
1877 – Nota de protest a Imperiului Otoman adresată Puterilor Garante. Guvernul de la Constantinopol a adresat la 20 aprilie/2 mai o notă de protest către cele cinci puteri garante – Marea Britanie, Austro-Ungaria, Germania, Franța și Italia – prin care le înștiința asupra ruperii relațiilor diplomatice cu România, care-și dorea proclamarea independenței, și Înalta Poartă. A fost urmată de expulzarea brutală a girantului agenției diplomatice a României din capitala otomană, Ioan Grigore Ghica.
1884 – S-a născut principesa Beatrice de Saxa- Coburg – Gotha, sora reginei Maria a României.
1889 – S-a născut Adolf Hitler politician german și dictator (Fuhrer) al Germaniei național-socialiste (s-a sinucis în data de 30 aprilie 1945 în Berlinul asediat de trupele sovietice).
1894 – Între 20 – 22 aprilie la București, a avut loc Congresul al II-lea al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România (P.S.D.M.R.).
1902 – Marie și Pierre Curie, în laboratorul lor din Paris, au izolat cu succes săruri de radiu dintr-o substanța minerală.
1912 – A murit scriitorul irlandez Bram Stocker, creatorul personajului „Dracula”.
1921 – România a semnat “Convenția și Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes național“, precum și “Convenția și Statutul asupra libertății tranzitului“, adoptate în cadrul Conferinței de la Barcelona.
1933 – Postul public de radio romanesc efectuează de la Sofia, din Bulgaria, prima retransmisie internațională: spectacolul susținut la Sofia de Corul „Cântarea României”, sub bagheta lui Mihai Botez. În același an au mai fost efectuate transmisii directe de la Viena, Belgrad și Varșovia.
1938 – A fost dizolvat partidul “Totul pentru țară”. Totul pentru Țară a fost partidul legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) și format din elementele organizației dizolvate. L-a avut ca președinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obținut 66 de mandate.
1943 – Într-o scrisoare adresată mareșalului Ion Antonescu, liderii partidelor liberal și țărănist Constantin I.C.Bratianu și Iuliu Maniu, protestează împotriva angajării României într-un război direct împotriva marilor democrații occidentale.
1947 – Presa anunță punerea în circulație a bancnotelor de 1 milion de lei, eveniment ce marchează creșterea vertiginoasă a inflației.
1950 – Începe naționalizarea unei părți a fondului de locuințe de la orașe.
1950 – Echipa României se clasează pe primul loc la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de șah.
1970 – A fost lansat în Marea Britanie primul album solo semnat Paul McCartney.
1972 – Misiunea Apollo 16 a aselenizat.
1992 – Un mare concert în memoria lui Freddie Mercury a avut loc pe stadionul Wembley în Londra.
1992 – A murit comediantul britanic Benny Hill.
1999 – A avut loc cel mai grav atac armat într-un ținut de învățământ din istoria Statelor Unite. Au decedat 15 persoane (inclusiv cei doi atacatori), iar încă 24 au fost rănite. Evenimentul tragic este cunoscut sub numele de: Masacrul de la liceul Columbine.
2007 – Președintele României Traian Băsescu a fost suspendat din funcție de către de Parlament.
2008 – A încetat din viata Monica Lovinescu (1923), ziarist si critic literar, fiica marelui critic literar roman Eugen Lovinescu și cunoscută comentatoare la Radio Europa Liberă în timpul regimului comunist din România.
2019 – În Afganistan a avut loc un atac lansat în apropiere de Ministerul Comunicațiilor din Kabul. Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat atacul soldat cu zece morți, relatează DPA.