Connect with us

Știri

Semnificația istorică a zilei de 19 mai

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1499 – Caterina de Aragon se căsătorește prin procură cu Arthur Tudor, Prinț de Walles. Caterina are 13 ani și Arthur 12.

1568 – Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.

1643 – Războiul de Treizeci de Ani – Forțele franceze sub comanda Prințului de Condé înving decisiv forțele spaniole în Bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze.

Advertisement

1802 – Napoleon Bonaparte a instituit ordinul ”Legiunea de Onoare”, cea mai înaltă recompensă care se acorda în Franța, drept recompensa pentru merite civile si militare deosebite in serviciul Franței.

1845 – Exploratorul britanic John Franklin execută cu nava HMS Erebus, HMS Terror și o navă de aprovizionare ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Doar nava de aprovizionare va reveni din expediția Franklin.

1881 – S-a născut Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei.

1887 – S-a născut sculptorul roman Ion Jalea, membru al Academiei Române; (d. 7 noiembrie 1983).

1897 – Oscar Wilde a fost eliberat din închisoarea Reading Gaol.

Advertisement

1918 – Regele României, Ferdinand I își continuă vizita în Basarabia, vizitând după Hotin, orașul Bălți.

1919 – A fost înființată organizația non guvernamentală “Save the Children“ pentru apărarea drepturilor copilului.

1919 – A început Războiul de Independență al Turciei, după ce Mustafa Kemal Atatürk a organizat la Samssun mișcarea de rezistență împotriva dezmembrării Imperiului Otoman.

1925 – S-a născut activistul radical american Malcolm X, luptător pentru drepturile civile ale populației americane de culoare.

1932 – S-a înființat Institutul Superior de Educație Fizica din România.

Advertisement

1932 – Parașutista româncă Smaranda Brăescu a stabilit recordul mondial de altitudine sărind de la 7 233 de metri. Saltul a avut loc in Sacramento, California. Recordul acesteia a rezistat pana in 8 mai 1951 si a fost doborât tot de un roman, Doru Negulici, care a sărit 7.250 in 104 secunde.

1943 – S-a născut sculptorul francez de origine română Ion Condiescu .

1947 – S-a deschis Muzeul Zambaccian, cuprinzând colecții de artă donate de colecționarul și criticul de artă Krikor Zambaccian.

1950 – A decedat în închisoarea comunista de la Sighet, patriotul român Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Șirăuți, Basarabia), om politic, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești și ministru fără portofoliu în patru guverne ale României.

1952 – S-a înființat Institutul de Geriatrie din București. Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie, a fost fondat prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”. Institutul a fost condus de academicianul roman Ana Aslan, intre anii 1958-1988.

Advertisement

1962 – Actrita Marilyn Monroe cântă celebrul “Happy Birthday, Mr President” în onoarea președintelui John F. Kennedy, la Madison Square Garden.

1971 – Uniunea Sovietică lansează „Mars 2“.

1991 – Croații au votat în cadrul unui referendum pentru independență țării lor fața de RSF Iugoslavia.

1992 – Parlamentul României a adoptat Legea audiovizualului, prin care se înființa Consiliul Național al Audiovizualului.

1997 – Curtea Supremă de Justiție a României a reabilitat 21 de intelectuali romani, printre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu și Nicolae Steinhardt. Aceștia au fost acuzați in 1960, pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale” si crima de trădare de patrie, fiind condamnați la pedepse cuprinzând intre 25 de ani de munca silnică si șapte ani de închisoare corecționala, cu confiscarea totala a averii.

Advertisement

1999 – A fost lansat episodul I din filmul american de mare succes internațional, “Războiul stelelor” .

2000 – Patriotul român basarabean Ilie Ilaşcu, erou al războiului moldo-rus de pe Nistru, i-a cerut președintelui României, Emil Constantinescu într-o scrisoare care a fost publicata si de presa de la Chișinău, să nu semneze Tratatul de bază dintre România și Republica Moldova.

2002 – Teritoriul din Asia de Sud-Est, Timorul oriental, și-a proclamat independenta, după 24 de ani de ocupație indoneziană.

2004 – Guvernul român a aprobat un proiect de lege conform căruia, începând cu 1 iulie 2005, moneda națională urmează să fie denominală prin tăierea a patru zerouri.

2005 – Partidul Social Democrat (PSD) din România devine membru cu drepturi depline al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Advertisement

2007 – În România a avut loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate au fost împotriva demiterii președintelui.

2009 – O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a scheletului fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani denumită Darwinius masillae, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

2010 – Camera Deputaților a adoptat Legea lustrației, cu 203 voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” și 12 abțineri.

Advertisement

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

Advertisement
  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading

Știri

Avarie majoră pe conducta de gaze din comuna Modelu – evacuări și mobilizare de urgență

În dimineața zilei de 5 iulie 2025, o avariere a unei conducte de gaze naturale din comuna Modelu, în apropierea localității Tonea, a declanșat o intervenție de urgență din partea autorităților locale și județene. Strada afectată a fost complet blocată și izolată, iar mai multe persoane au fost evacuate din zonele cu risc, inclusiv dintr-o biserică situată în imediata apropiere.

Echipe formate din pompieri de la ISU Călărași, inclusiv o brigadă CBRN specializată și o autospecială de stingere, au intervenit rapid la fața locului. Au fost mobilizate de asemenea forțe de la SMURD, poliție, jandarmerie și reprezentanți ai operatorului de distribuție Distrigaz .

Pentru evitarea oricărui pericol major, autoritățile au dispus evacuarea locuitorilor din mai multe case și din biserica din zonă, situată în aria de risc.

Advertisement
Continue Reading