IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1499 – Caterina de Aragon se căsătorește prin procură cu Arthur Tudor, Prinț de Walles. Caterina are 13 ani și Arthur 12.
1568 – Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.
1643 – Războiul de Treizeci de Ani – Forțele franceze sub comanda Prințului de Condé înving decisiv forțele spaniole în Bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze.
1802 – Napoleon Bonaparte a instituit ordinul ”Legiunea de Onoare”, cea mai înaltă recompensă care se acorda în Franța, drept recompensa pentru merite civile si militare deosebite in serviciul Franței.
1845 – Exploratorul britanic John Franklin execută cu nava HMS Erebus, HMS Terror și o navă de aprovizionare ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Doar nava de aprovizionare va reveni din expediția Franklin.
1881 – S-a născut Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei.
1887 – S-a născut sculptorul roman Ion Jalea, membru al Academiei Române; (d. 7 noiembrie 1983).
1897 – Oscar Wilde a fost eliberat din închisoarea Reading Gaol.
1918 – Regele României, Ferdinand I își continuă vizita în Basarabia, vizitând după Hotin, orașul Bălți.
1919 – A fost înființată organizația non guvernamentală “Save the Children“ pentru apărarea drepturilor copilului.
1919 – A început Războiul de Independență al Turciei, după ce Mustafa Kemal Atatürk a organizat la Samssun mișcarea de rezistență împotriva dezmembrării Imperiului Otoman.
1925 – S-a născut activistul radical american Malcolm X, luptător pentru drepturile civile ale populației americane de culoare.
1932 – S-a înființat Institutul Superior de Educație Fizica din România.
1932 – Parașutista româncă Smaranda Brăescu a stabilit recordul mondial de altitudine sărind de la 7 233 de metri. Saltul a avut loc in Sacramento, California. Recordul acesteia a rezistat pana in 8 mai 1951 si a fost doborât tot de un roman, Doru Negulici, care a sărit 7.250 in 104 secunde.
1943 – S-a născut sculptorul francez de origine română Ion Condiescu .
1947 – S-a deschis Muzeul Zambaccian, cuprinzând colecții de artă donate de colecționarul și criticul de artă Krikor Zambaccian.
1950 – A decedat în închisoarea comunista de la Sighet, patriotul român Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Șirăuți, Basarabia), om politic, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești și ministru fără portofoliu în patru guverne ale României.
1952 – S-a înființat Institutul de Geriatrie din București. Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie, a fost fondat prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”. Institutul a fost condus de academicianul roman Ana Aslan, intre anii 1958-1988.
1962 – Actrita Marilyn Monroe cântă celebrul “Happy Birthday, Mr President” în onoarea președintelui John F. Kennedy, la Madison Square Garden.
1971 – Uniunea Sovietică lansează „Mars 2“.
1991 – Croații au votat în cadrul unui referendum pentru independență țării lor fața de RSF Iugoslavia.
1992 – Parlamentul României a adoptat Legea audiovizualului, prin care se înființa Consiliul Național al Audiovizualului.
1997 – Curtea Supremă de Justiție a României a reabilitat 21 de intelectuali romani, printre care Constantin Noica, Alexandru Paleologu și Nicolae Steinhardt. Aceștia au fost acuzați in 1960, pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale” si crima de trădare de patrie, fiind condamnați la pedepse cuprinzând intre 25 de ani de munca silnică si șapte ani de închisoare corecționala, cu confiscarea totala a averii.
1999 – A fost lansat episodul I din filmul american de mare succes internațional, “Războiul stelelor” .
2000 – Patriotul român basarabean Ilie Ilaşcu, erou al războiului moldo-rus de pe Nistru, i-a cerut președintelui României, Emil Constantinescu într-o scrisoare care a fost publicata si de presa de la Chișinău, să nu semneze Tratatul de bază dintre România și Republica Moldova.
2002 – Teritoriul din Asia de Sud-Est, Timorul oriental, și-a proclamat independenta, după 24 de ani de ocupație indoneziană.
2004 – Guvernul român a aprobat un proiect de lege conform căruia, începând cu 1 iulie 2005, moneda națională urmează să fie denominală prin tăierea a patru zerouri.
2005 – Partidul Social Democrat (PSD) din România devine membru cu drepturi depline al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).
2007 – În România a avut loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate au fost împotriva demiterii președintelui.
2009 – O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a scheletului fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani denumită Darwinius masillae, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.
2010 – Camera Deputaților a adoptat Legea lustrației, cu 203 voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” și 12 abțineri.