Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 19 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

711 – Cucerirea arabă a Spaniei  – Bătălia de la Guadalete.

1333 – În Bătălia de la Halidon Hill, englezii îi înving decisiv pe scoțienii aflați sub comanda lui sir Archibald Douglas, în timpul celui de-al doilea război de independență scoțian.

1553 – Lady Jane Grey a fost înlocuită de Maria I pe tronul Angliei, după numai nouă zile de domnie.

Advertisement

1612 – A avut loc Bătălia de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, a fost înfrânt de tătari. Bătălia de la Cornul lui Sas – parte din Războaiele Moldoveano-Polone, a fost o bătălie dintre Principatul Moldovei (sprijinit de trupele otomane și tătare), și Uniunea statală polono-lituaniană, care a avut loc la 19 iulie 1612 în Moldova, la Cornul lui Sas (în prezent zona comunei Popricani, Iași, pe malurile Prutului.

1692 – Patru femei condamnate în urma proceselor vrăjitoarelor din Salem au fost executate prin spânzurare în orașul Salem, Massachusetts.

1834 – S-a născut pictorul francez Edgar Degas.

1864 – În China după căderea orașului Nankin, se sfârșește războiul țărănesc al taipinilor.

1870 – Războiul franco-german (19 iulie 1870 – 28 ianuarie/10 mai 1871). După o dispută privind succesiunea pe tronul Spaniei în urma detronării reginei Isabella a II-a, Franța a declarat război Prusiei.

Advertisement

1877 – Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul. Primele unități ale Armatei Române au trecut Dunărea și au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov.

1900 – Este pusa în funcțiune prima linie de metrou la Paris. Este sistemul de metrou din Paris, el deservind și suburbiile apropiate ale orașului.

1908 – Este fondat clubul olandez de fotbal Feyenoord.

1922 – A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India–România: 5–0).

1931 – A decedat Nicolae Păulescu, medic român, descoperitorul insulinei (n. 1869)

Advertisement

1952 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Helsinki, Finlanda.

1965 – – A avut loc Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român. Denumirea partidului se schimbă din PMR în PCR. Nicolae Ceaușescu a fost ales Secretar General al PCR.

1976 – La Olimpiada de la Montreal, a fost descoperit în sabia scrimerului Boris Onistchenko un fir care îi permitea să înscrie puncte, fără să atingă adversarul.

1976 – În Nepal a fost înființat Parcul Național Sagarmatha.

1980 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, URSS.

Advertisement

1981 – Într-o întâlnire privată cu președintele american Ronald Reagan, prim-ministrul francez François Mitterrand dezvăluie existența dosarului Adio, o colecție de documente care arată că sovieticii au furat de secrete tehnologice americane.

1992 – A fost asasinat Paolo Borsellino, magistrat italian, victimă a Mafiei.

1995 – Miniștrii de Externe ai României, Germaniei și Franței, Teodor Meleșcanu, Klaus Kinkel și Herve de Charette au semnat, la Paris, un document politic conținând proiecte concrete de colaborare trilaterală în domeniul politic, economic și militar.

1996 – Președintele Bosniei a acceptat sa demisioneze și să se retragă din viața publică și politică, în urma discuțiilor maraton purtate de președintele iugoslav Slobodan Milosevic cu trimisul special Statele Unite, Richard Holbrooke. Radovan Karadzic a fost ulterior trimis în judecată de procurorii Tribunalului Internațional de la Haga, fiind acuzat de genocid și crime împotriva umanității.

1996 – Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

Advertisement

2001 – Una din legile esențiale pentru dezvoltarea noii economii, cea a semnăturii electronice a fost promulgată de președintele Ion Iliescu prin Decretul 608 din 17 iulie 2001.

2001 – Cel de-al treilea Centru de Transplant de Celule stem din tară a fost deschis la Târgu Mureș.

2007 – Fondul Proprietatea (FP) a primit un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), astfel că participația la compania petrolieră a crescut la 20,11%.

2010 – A decedat David Warren, australianul care a inventat “cutia neagră”, a cărei analiză permite identificarea cauzelor accidentelor aeriene.

Advertisement

La zi

Alertă climatică: orașele României, în pericol din cauza schimbărilor extreme

Schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru România, iar orașele sunt tot mai expuse la impactul fenomenelor meteorologice extreme, a declarat recent Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Valurile de căldură, inundațiile, seceta și furtunile puternice afectează infrastructura urbană, sănătatea populației și economia locală, punând presiune pe autorități să adopte măsuri urgente de adaptare.

Potrivit datelor oficiale, temperaturile medii din România au crescut cu aproximativ 1,5°C în ultimele decenii, iar frecvența evenimentelor extreme s-a intensificat. București, Cluj-Napoca, Timișoara și alte mari centre urbane se confruntă cu efectele „insulelor de căldură”, fenomen agravat de betoanele extinse și lipsa spațiilor verzi. În 2024, Bucureștiul a înregistrat recorduri de temperatură în lunile de vară, cu peste 40°C în unele zile, afectând grav persoanele vulnerabile și sistemul energetic.

Ministrul Mediului a subliniat că orașele trebuie să investească în soluții de reziliență: extinderea spațiilor verzi, modernizarea sistemelor de drenaj pentru a preveni inundațiile și promovarea clădirilor eficiente energetic. De asemenea, strategiile naționale, precum Planul Național de Redresare și Reziliență, alocă fonduri pentru proiecte de infrastructură verde, dar implementarea rămâne lentă.

„Fără acțiuni concrete, orașele noastre vor deveni din ce în ce mai vulnerabile. Trebuie să acționăm acum pentru a proteja comunitățile și a reduce impactul schimbărilor climatice”, a avertizat ministrul. Experții recomandă și implicarea cetățenilor în inițiative precum plantarea de arbori sau reducerea consumului de energie, pentru a construi orașe mai sustenabile.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Chimenul negru – semințele care reglează glicemia și nu numai

Exista cercetări legate de numeroasele căi prin care chimenul negru este un aliment medicinal care poate salva vieți. Această banală, dar extrem de puternică sămânță omoară MRSA (Stafilococus aureus multiplu rezistent, la mai multe tipuri de antibiotice), vindecă bolile provocate de armele chimice, stimulează regenerarea celulelor beta muribunde din pancreasul diabetic şi încă multe şi altele, despre care puţini ştiu că există.

Multe dintre beneficiile de sănătate atribuite chimenului negru au fost pe deplin confirmate în literatura biomedicală, scrie caplimpede.ro. De fapt, din 1964 şi până acum, exista 458 de studii publicate şi revizuite care fac referinţă la această plantă.

Iată câteva dintre beneficiile remarcabile ale acestei semințe:

– Diabetul de tip 2:

Advertisement

2 g. de sămânță de chimen negru pe nemâncate, a scăzut glucoza din sânge, au scăzut rezistența la insulină, amplifică funcționarea celulelor beta, reduc hemoglobina glicosilată (HbA1c).

– Infecția cu Helicobacter Pylori: Semințele acestea are o activitate utilă clinică anti-Helicobacter Pylori, comparabilă cu terapie de triplă eliminare.

– Epilepsie: Seminţele sunt cunoscute în mod tradițional ca având proprietăți anticonvulsive. Un studiu din 2007 cu copii epileptici, ale căror condiții nu se ameliorau cu tratamente medicamentoase convenționale, au constatat că un extract apos a redus semnificativ activitatea epileptică.

– Presiune sanguină ridicată – folosirea zilnică a 100-200mg de extract de chimen negru, de 2 ori pe zi, timp de 2 luni, s-a constatat că are efect în scăderea presiunii arteriale în pacienți cu hipertensiune medie.

– Astm: Timochinonă, unul din constituenții activi principali din Nigella sativa, este superior medicamentului fluticazonă într-un model animal de astm. Un alt studiu, de data asta pe oameni, a descoperit că extracte apoase fierte de chimen au efecte relativ potente antiastmatice, pe căile astmatice.

Advertisement

– Tonsilofaringita acută: caracterizată prin inflamație faringiană sau a amigdalelor (gât inflamat), predominant virală în origine, capsule de chimen negru (combinate cu Phyllanthus niuri) s-au descoperit a calma semnificativ durerile de gât și reduce nevoia de calmante, în cazul subiecților umani.

– Afecțiuni cauzate de arme biologice – În urma unui studiu pe oameni, aleator, în care s-a ținut cont și de efectul placebo, s-a concluzionat că extractul apos prin fierbere al semințelor reduce simptomele respiratorii, respirația grea și valorile din testele funcționale pulmonare, și de asemenea a redus necesitatea tratamentului medicamentos.

– Cancerul de colon – Studiile pe celule au arătat că extractul de chimen negru s-a dovedit a fi superior agentului chimic 5-fluoracil în inhibarea dezvoltării cancerului de colon, dar este mult mai sigur (în ceea ce privește efectele secundare). Studiile pe animale au arătat că uleiul de chimion negru are efecte inhibitoare semnificative în cazul cancerului de colon în șobolani, fără efecte adverse observabile.

– Dependență de droguri – Un studiu pe 35 dependenți de droguri a arătat că chimenul negru e un tratament bun pe termen lung.

În ultima vreme, cercetările medicale în ceea ce privește aceste semințe au continuat să înflorească, cu încă 78 de studii.

Advertisement

Iată încă 16 posibile beneficii suplimentare care se pot adăuga la listă în continuă creștere:

Previne probleme cauzate de radiații: uleiul de Nigella sativa (NŞO) și ingredientul activ timochinonă, protejează țesutul cerebral de stresul nitrozativ indus de radiații.

Protejează împotriva problemelor cauzate de atacurile de cord: Un extract de timochinonă din nigella sativa are un efect protector în cazul problemelor asociate unui atac de cord experimental.

Previne dependența de morfină și toxicitatea acesteia: Un extract alcoolic din nigella sativa reduce fenomenul asociat cu morfină de preferință condiționată a locației, un indicator de intoxicație cu morfină, dependența și toleranța.

Previne problemele renale asociate cu diabetul: Un extract de timochinonă din nigella sativa are efecte protectoare în cazul nefropatiei diabetice experimentale.

Advertisement

Previne adeziunile post-chirurgicale: Acoperind suprafețele peritoniale cu ulei de chimen negru după traumă peritonială, se scade adeziunea peritoneală într-un model experimental.

Previne neurotoxicitatea asociată cu Alzheimer: Un extract de timochinonă din nigella sativa previne neurotoxicitatea și adaptoza indusă de Aβ1-40 în modelul celular.

Inhibă proliferarea cancerului de sân: un extract de timochinonă din nigella sativa inhibă creșterea tumorilor și induce moarte celulară programată (adaptoză) într-un model tip xenotransplant, în șoarece, de cancer la sân.

Arată proprietăți anti-psoriasis: Extractul alcoolic de semințe de nigella sativa are activitate anti-psoriatică, în concordanță cu utilizarea să ca remediu în medicina tradițională.

Previne patologiile creierului asociate cu boala Parkinson: Un extract de timochinonă din nigella sativa protejează neuronii de toxicitatea sinaptică indusă de αSN, o patologie observată în creierele pacienților cu boala Parkinson și demență cu corpuri Lewy.

Advertisement

Ucide celule canceroase agresive Gliobastoma: Un extract de timochinonă din nigella lativa ucide celule canceroase glioblastoma.

Ucide celule de leucemie: timochinona induce adaptoza mediată de mitocondrii în leucemia limfoblastică acută în vitro.

Inhibă dezvoltarea cancerului de ficat: Un extract de timochinonă din nigella sativa previne cancerul indus chimic într-un model de șoarece.

Previne patologiile diabetice: Un extract apos și alcoolic din nigella sativa în doză mică are un efect de scăderea a glicemiei și un efect de ameliorare în ceea ce privește „insulițele” pancreatice, având valoarea ca agent terapeutic în gestionarea diabetului.

Inhibă dezvoltarea cancerului cervical: Un extract de timochinonă din nigella sativa are proprietăți anţi-proliferative, apoptotice și anti-invazive în contextul cancerului cervical.

Advertisement

Previne probleme cerebrale induse de plumb: Un extract de timochinonă din nigella sativa ameliorează problemele cerebrale cauzate de plumb în șobolani Sprague Dawley.

Ucide celule canceroase bucale: Un extract de timochinonă din nigella sativa induce adaptoză (moarte programată a celulelor) în celule canceroase bucale.

Continue Reading

Fapt Divers

Ochelarii de soare inuiți din os de balenă

Inuiții, popoarele indigene din regiunile arctice ale Canadei, Groenlandei, Alaskăi și Siberiei, au dezvoltat o metodă ingenioasă pentru a se proteja de orbirea cauzată de zăpadă, o afecțiune cunoscută sub numele de fotokeratită. Aceasta este provocată de expunerea prelungită a ochilor la razele ultraviolete (UV) reflectate intens de suprafețele de zăpadă și gheață din mediul arctic. Pentru a face față acestui mediu extrem, inuiții au creat ochelari de soare rudimentari, dar extrem de eficienți, confecționați din materiale disponibile local, cum ar fi osul de balenă, fildeșul de morsă sau lemnul.

Acești ochelari, cunoscuți în limbile inuite sub denumiri precum ilgaak sau nigaugek, erau sculptați manual pentru a avea fante înguste în locul lentilelor. Fantele, tăiate cu mare precizie, permiteau trecerea unei cantități minime de lumină, reducând astfel strălucirea orbitoare cauzată de reflexia zăpezii. Acest design simplu bloca cea mai mare parte a razelor UV dăunătoare și proteja ochii de vânt, praf sau particule de gheață, fără a compromite câmpul vizual necesar pentru activități precum vânătoarea sau navigarea.

Materialele folosite variau în funcție de resursele disponibile în regiune. Osul de balenă era preferat pentru durabilitatea și disponibilitatea sa, mai ales în comunitățile de coastă unde vânătoarea de balene era o practică obișnuită. Fildeșul de morsă sau lemnul erau alternative comune, iar ochelarii erau adesea fixați pe cap cu curele din piele de focă sau tendon de animal, asigurând o potrivire confortabilă și stabilă.

Ochelarii de soare inuiți reprezintă un exemplu remarcabil de adaptare la condițiile de mediu extreme. În Arctica, unde lumina solară poate fi reflectată de zăpadă cu o intensitate de până la 80-90% (comparativ cu 10-20% pe suprafețe obișnuite), expunerea prelungită fără protecție poate duce la dureri severe, vedere încețoșată sau chiar pierderea temporară a vederii. Această inovație a fost esențială pentru supraviețuirea inuiților, care depindeau de viziunea lor clară pentru a vâna, a pescui sau a se orienta în peisajul arctic.

Advertisement

Pe lângă funcționalitatea lor, acești ochelari reflectă și ingeniozitatea culturală a inuiților. Designul minimalist, bazat pe resurse locale și pe o înțelegere profundă a mediului, demonstrează o combinație de practicitate și creativitate. Unele perechi de ochelari erau decorate cu gravuri sau modele, indicând o valoare estetică pe lângă cea utilitară.

Astăzi, ochelarii inuiți sunt recunoscuți ca una dintre primele forme de protecție oculară din istorie, cu mult înaintea ochelarilor de soare moderni. Ei sunt expuși în muzee, cum ar fi Muzeul Național al Popoarelor Indigene din Canada sau Muzeul de Antropologie din Vancouver, ca exemple ale tehnologiei indigene. De asemenea, designul lor a inspirat creații moderne, iar principiul fantelor înguste este folosit uneori în ochelari de soare specializați pentru sporturi extreme sau expediții polare.

Această invenție subliniază capacitatea umană de a găsi soluții inovatoare chiar și în cele mai vitrege condiții, folosind doar resursele disponibile. Ochelarii de soare din os de balenă nu sunt doar un artefact istoric, ci și un simbol al rezilienței și al armoniei cu natura, valori centrale ale culturii inuite.

Advertisement
Continue Reading