Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 17 mai

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1215 – A fost ocupată Londra de către baronii englezi (în puciul contra regelui John).

1388 – S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia (Vâlcea, România).

1395 – A avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.

Advertisement

1510 – A murit Alessandro Filipepi , cunoscut sub numele de Sandro Botticelli, unul dintre cei mai mari pictori al Renașterii florentine.

1655 – Englezii ocupă insula Jamaica.

1727 – A murit Ecaterina I a Rusiei, născută Marta Helena Skowrońska, țarina a Rusiei.

1756 – A început Războiul de Șapte Ani (17 mai 1756 – 15 februarie 1763)

1792 – S-a înființat Bursa de pe Wall Street, devenita cel mai important sediu mondial de bursa.

Advertisement

1808 – Napoleon Bonaparte anexează Statul Pontifical la Imperiul francez.

1814 – Norvegia adoptă prima sa constituție, iar prințul danez Christian Frederik este ales rege de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1842 – Ekaterina Kelpș deschide la Tighina în Basarabia țaristă, un pension particular de fete.

1848 – Se încheie Marea adunare națională de la Blaj, Transilvania, la care au participat 40 000 de romani, prin care românii se declară națiune de sine stătătoare.

1848 – Are loc Adunarea românilor din comitatul Caraș, la Lugoj, unde se revendică drepturi naționale și autonomia bisericii ortodoxe române din Banat și Crișana La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraș, cu participarea unor moldoveni și munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naționale și autonomia bisericii ortodoxe române din Banat și Crișana.

Advertisement

1900 – În Al Doilea Război al Burilor, asediul Mafekingului a fost spart după 217 zile, victorie britanică decisivă împotriva burilor.

1902 – Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic, conceput pentru calculul pozițiilor astronomice.

1904 – S-a născut marele actor francez Jean Gabin.

1914 – Principatul de Monaco este ocupat și, astfel, trece de sub stăpânirea franceză sub cea austriacă.

1923 – În București, România, are loc inaugurarea Monumentului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol.

Advertisement

1932 – în România, a intrat in vigoare Legea pentru organizarea Institutului Superior de Educație Fizica, cu durata cursurilor de patru ani.

1936 – A fost deschis publicul Muzeul Satului din București, la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti. Concomitent, a fost inaugurat si Parcul Herăstrău.

1936 – În România se promulgă Codul penal și Codul de procedură penală care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 1937.

1940 – Al doilea război mondial: Germania ocupă orașul Bruxelles, capitala Belgiei.

1946 – A avut loc constituirea Blocului Partidelor Democrate (BPD), alianță electorala alcătuită din PCR, PSD, PNL-Gh. Tătărescu, PNT-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor si PNP, fiecare partid păstrându-si ideologia si programul propriu. Platforma-program, data publicității la 20 mai, prevedea: asigurarea regimului democratic in cadrul monarhiei constituționale; respectarea libertății individuale; respectarea drepturilor si libertăților cetățenești; libertatea cuvântului, a scrisului, a întrunirilor si a dreptului de asociere; libertatea religioasă;

Advertisement

1950 – După ce timp de 18 ani a fost primar al Parisului, Jacques Chirac devine președinte al Franței.

1957 – Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”.

1973 – Afacerea Watergate: încep audierile televizate în Senatul Statelor Unite. Afacerea Watergate este denumirea atribuită unui scandal politic și mediatic al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră, care a culminat cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată. Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului.

1990 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1992 – Demonstrații în Bangkok împotrivă regimului militar. 450 de oameni sunt împușcați, ceea ce duce la declanșarea democratizării țării.

Advertisement

1995 – Pentru prima dată, un roman, Constantin Lăcătușu, a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest. Alpinistul a urcat pe „Acoperișul lumii”, la 8.848 metri, după alte doua încercări.

Meteo și Mediu

Cod portocaliu de caniculă la Călărași! Temperaturile urcă până la 37°C în weekend

Vremea devine tot mai fierbinte la Călărași, în contextul unui cod portocaliu de caniculă emis de meteorologi pentru intervalul 26–28 iunie, cu extindere a valului de căldură și instabilitate atmosferică accentuată până la finalul săptămânii.

Astăzi, marți, 1 iulie, mercurul din termometre a urcat  până la 30°C, iar cerul a fost parțial noros pe tot parcursul zilei. Umiditatea scăzută (25%) și indicele UV de 9 – foarte ridicat – determină un disconfort termic accentuat în orele prânzului. Vântul suflă slab, dinspre nord-nord-est, cu 11 km/h, iar șansele de precipitații rămân nule.

Cum va evolua vremea în zilele următoare:

  • Miercuri, 2 iulie: Cer senin și temperatură maximă de 31°C. Noaptea, minima rămâne la 16°C, cu vânt slab dinspre NNV.
  • Joi, 3 iulie: Termometrul atinge 34°C, iar cerul rămâne însorit. Vânt slab și doar 5% șanse de ploaie.
  • Vineri, 4 iulie: Zi de foc – maxima ajunge la 37°C, fără nori sau precipitații. Minima nocturnă: 20°C.
  • Sâmbătă, 5 iulie: Ușoară scădere a temperaturii, până la 35°C, cu cer senin și vânt ușor dinspre ENE.
  • Duminică, 6 iulie: Din nou, maxime de 37°C și atmosferă sufocantă, fără șanse de ploaie.

Pericol de suprasolicitare termică

Pe fondul acestor temperaturi extreme și a lipsei precipitațiilor, autoritățile recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11:00–17:00, hidratare intensă și protejarea persoanelor vulnerabile – copii, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice.

Advertisement

Soarele răsare astăzi la 05:30 și apune la ora 20:58, iar indicele UV foarte ridicat rămâne un factor de risc pentru arsuri solare. Până la finalul săptămânii, vremea va rămâne stabilă, caniculară și cu umiditate foarte scăzută.

Continue Reading

La zi

Ciprian Andrei Olteanu preia președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români

De la 1 iulie, Ciprian Andrei Olteanu, fermier din Unirea, județul Călărași, a preluat președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români. Manager al fermei Algap și membru în Consiliul Director al Clubului, Olteanu este absolvent al programelor „Tineri Lideri pentru Agricultură” și „Antreprenor în Agricultura 4.0”, inițiative dedicate dezvoltării leadershipului în agricultură.

Din 2016, acesta este președinte al OUAI Unirea Călărași, prin care a atras fonduri europene nerambursabile în valoare de 2 milioane de euro. Cu acești bani a realizat un sistem de irigații pentru 750 ha și a implementat tehnologii moderne precum monitorizare GPS și prin satelit, senzori de umiditate a solului, software pentru consumul de combustibil și stații meteo inteligente.

În 2024, Ciprian Andrei Olteanu a câștigat funcția de primar al comunei Unirea din partea PNL. Noul președinte al Clubului va susține pe 2 iulie o conferință de presă în această calitate.

Advertisement
Continue Reading

La zi

IULIE 2025 – PROGRAMARE CITIRI CONTOARE ÎN APARTAMENTELE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI

Locatarii apartamentelor din municipiul Călărași sunt informați că, în luna iulie 2025, echipele Ecoaqua vor desfășura acțiuni de citire a contoarelor de apă. Programarea exactă pentru fiecare zonă poate fi consultată pe site-ul oficial al companiei, unde a fost publicat calendarul complet al intervențiilor.

Continue Reading