IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1241 – Mongolii lui Batu Khan, distrug oastea maghiară condusă de regele Bela al IV-lea in bătălia de la Muhi, ard si jefuiesc Ungaria.
1689 – William al II-lea si Maria a II-a sunt încoronați suverani ai Angliei și Irlandei.
1713 – Au fost semnate Tratatele de pace de la Utrecht. Filip al V-lea de Bourbon (1700-1746) a fost recunoscut rege al Spaniei cu condiția ca Franța si Spania sa nu fie unite niciodată sub aceeași coroana.
1805 – A fost semnat, la Sankt Petersburg, un tratat de alianta anglo-rus care a constituit baza celei de a II-a coaliții anti franceze la care au participat pe lângă Anglia si Rusia, Austria, Suedia, Neapole.
1814 – Tratatul de la Fontainbleau pune capăt Războiului celei de-a șasea coaliții împotriva lui Napoleon care e forțat să abdice necondiționat pentru prima dată. Napoleon Bonaparte a fost exilat pe Insula Elba in Mediterana.
1834 – Se reprezintă, la Iași, „Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni”, primul spectacol muzical în limba română.
1858 – La București in Muntenia, s-a născut Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar de București.
1871 – S-a născut la Iași pictorul roman Theodor Pallady.
1877 – Țarul Alexandru II-lea sosește la Chișinău, gubernia Basarabia, iar armatele ruse trec frontiera României în drum spre teatrul de război ruso-turc din Balcani (1877-1878).
1880 – În România ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române (C.F.R.).
1905 – Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, întreprind o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.
1919 – A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva.
1944 – A încetat din viață in urma unui atac de cord, Ion Minulescu, poet simbolist, prozator și dramaturg român.
1945 – Al doilea război mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare nazist de la Buchenwald.
1961 – Începe în Israel procesul Eichmann. El este unul dintre organizatorii soluției finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962 este executat prin spânzurare, după care corpul ii este incinerat, iar cenușa sa este împrăștiată.
1970 – A fost lansată de la Kennedy Space Center nava spațială americană Apollo 13.
1988 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Australia.
1999 – India testează o nouă variantă a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.
2019 – Beresheet (Bereşeet), prima sondă israeliană lunară, nu a atins suprafața Lunii, satelitul nostru natural. Astfel prima misiune organizată de această țară, care a fost și prima misiune în totalitate privată, s-a încheiat cu un eșec.