Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zile de 24 aprilie

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1184 i.Hr. – Grecii intră potrivit legendei în Troia, după ce au născocit un șiretlic – un gigantic cal de lemn, gol în interior (calul era animal sacru în Troia) și care avea inscripția următoare: Grecii dedică această ofrandă Atenei pentru întoarcerea lor acasă.

1434 – Prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei – funcție de înalt demnitar, care purta, la festivități, sabia și buzduganul domnului. Această dregătorie a apărut în Țara Românească la 1415, în vremea lui Mircea cel Bătrân, când spătarul era, de obicei, al patrulea dregător din Sfatul domnesc.

1558 – Maria Stuart, regina Scoției se căsătorește in Catedrala Notre Dame din Paris cu Delfinul Franței, Francois.

Advertisement

1574 – Are loc  Bataila de la Jilişte, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei (1572 –1574), zdrobește oastea turco-munteană, venita pentru a-l instala domn pe Petru Șchiopul.

1595 – Principele transilvănean Sigismund Bathory înlătură din domnia Moldovei pe Aron Tiranul și îl înscăunează pe Ștefan Răzvan.

1731 – A murit scriitorul englez Daniel Defoe.

1800 – Președintele american John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 5000$ în vederea achiziționării de cărți „pentru uzul Congresului”. Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA.

1837 – Apare la București in Valahia, ziarul Cantor de avis şi comers, sub conducerea lui Zaharia Carcalechi. Ziarul a apărut până la 30 ianuarie 1857, iar din 13 februarie 1843 a purtat numele de Vestitorul românesc.

Advertisement

1870 – S-a pus piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale cărei picturi murale au fost executate în 1874 de Gheorghe Tătărescu.

1877 – A început Războiul Ruso–Turc (1877-1878), la care a luat parte și România, pentru a-și cuceri independența de stat deplină față de Turcia. Nereușind să rezolve disputele din Peninsula Balcanică de după revolta bulgară din 1876, Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman, declanșând Războiul Ruso-Turc din 1877-1878.

1898 – SUA invadează Cuba, declanșând Războiul Hispano-American care se încheie prin Tratatul de pace de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Cuba este proclamată independentă.

1911- S-a născut Eugen Jebeleanu, poet, traducător, publicist, membru al Academiei Române (“Surâsul Hiroşimei”, “Hanibal”)

1915 – În Imperiul Otoman, arestarea a 250 de intelectuali și lideri ai comunității armene din Istanbul marchează începutul Genocidului armenilor, soldat cu sute de mii de victime.

Advertisement

1916 – A început la Dublin in Irlanda, revolta de Paști, o mișcare care a avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei, care va deveni republică independentă.

1918 – A fost semnat Tratatul de pace de la București dintre România pe de o parte și Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul.

1945 – Al Doilea Război Mondial – A început Bătălia de la Halbe în pădurea Spree, lângă orășelul Halbe, în sud-estul Berlinului și s-a terminat cu victoria sovieticilor.

1953 – A murit în închisoarea comunista de la Sighetul Marmației, Gheorghe I.Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române.

1967 – Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta spatiala Soyuz 1, când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

Advertisement

1970 – Este lansat primul satelit chinez , „Dong Fang Hong I”.

1990 – Telescopul spațial Hubble a fost lansat la bordul navetei spațiale Discovery.

1998 – Sârbii aprobă prin referendum (94,73%) respingerea de către președintele Slobodan Milosevici a unei medieri a conflictului din Kosovo, propuse de comunitatea internațională.

2001 – S–a desfășurat “Gala Hagi“, marcând retragerea lui Gică Hagi – „unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile”.

2002 – Bosnia–Herţegovina a devenit cel de-al 44-lea stat membru al Consiliului Europei.

Advertisement

2004 – S-a deschis, la Viena, un nou muzeu “Sisi” la palatul imperial Hofburg.

2005 – Papa Benedict al XVI-lea a primit Paliumul și Inelul Pescarului, cele două însemne ale funcției sale, prin care s-a marcat inaugurarea pontificatului sau.

Advertisement