Connect with us

Actualitate

Șeful Armatei avertizează că războiul din Ucraina poate escalada. România trebuie să se pregătească

Published

on

Dată fiind imprevizibilitatea conflictului din Ucraina, România trebuie să rămână vigilentă. Este deja a doua oară când generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major, atrage atenția asupra necesității instruirii populației pentru a face față potențialelor amenințări provenite din zona conflictului de la graniță.

Astăzi, 22 mai, șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, a declarat că Ministerul Apărării Naționale ia în considerare și scenariul în care situația din Ucraina se poate înrăutăți, motiv pentru care România trebuie să-și întărească capacitățile militare.

“Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad, conform digi24.ro.

Avertismentul a fost emis în cadrul celui mai important eveniment regional dedicat apărării și securității. Timp de trei zile, la Romaero, producătorii de armament din întreaga lume își expun cele mai recente tehnologii și echipamente militare.

Advertisement

Pe data de 1 februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, Gheorghiță Vlad a abordat pentru prima dată pericolele care afectează România. „Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a transmis șeful Statului Major al Apărării, potrivit sursei menționate anterior.

România și-a propus să producă drone militare

Potrivit Monitorului Apărării și Securității, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că dronele ar urma să fie fabricate în România.

Conform declarațiilor sale, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, există institute care au elaborat concepte pentru cel puțin 10 drone, unele dintre ele având o autonomie de până la șase ore. De asemenea, au fost elaborate concepte pentru drone cu autonomie variabilă, cuprinzând intervaluri de până la 24 de ore.

„Urmează să avem şi o întâlnire împreună cu cei doi miniştri de resort, cu cel al Economiei şi cu cel al Apărării, tocmai pentru a asigura o viziune integrată pe proiectul de drone al României. Instituţiile din coordonarea ministerului pe care-l conduc vor contribui cu expertiză pe partea de cercetare privitor la proiectul dronei româneşti. Noi, ca minister, venim cu tot ceea ce înseamnă expertiză în domeniul de cercetare, plus cercetarea aplicată”, a precizat ministrul Ivan, scrie forbes.ro.

Advertisement

În plus, există deja inițiative românești în producția de drone militare, care au fost implicate în operațiuni pe teren. Compania privată Oves Enterprise, cu sediul în Cluj, produce drone militare specializate în deminare, denumite Hyper Drone.

Actualitate

Servicii publice mai eficiente în Călărași prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă! SIIEASC ajunge în toate localitățile din județ până la finalul lunii iulie

Published

on

By

Județul Călărași face un pas semnificativ în direcția modernizării prin extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Această inițiativă se concentrează pe digitalizarea fluxurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor, precum și pe transcrierea actelor de stare civilă, și include, acum, și comuna Vâlcelele.

Într-o eră în care eficiența și accesibilitatea serviciilor publice sunt esențiale, Direcția Comunitară de Evidență a Persoanelor a județului Călărași joacă un rol crucial în implementarea SIIEASC. Sistemul este deja funcțional în 18 localități, inclusiv Călărași, Oltenița, Budești și Lehliu-Gară. Până la sfârșitul lunii iulie 2024, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ urmează să adopte acest sistem.

Introducerea SIIEASC în județul Călărași vine cu multiple beneficii. În primul rând, simplifică și eficientizează procesul de emitere a actelor de stare civilă, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. De asemenea, permite obținerea documentelor atât în format fizic, cât și electronic, aducând un plus de comoditate și accesibilitate.

Un exemplu concret al eficienței acestui sistem este experiența președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. În calitate de cetățean al județului, el a beneficiat recent de serviciile SIIEASC, obținând un duplicat al certificatului de naștere atât în format fizic, cât și electronic.

Advertisement

Digitalizarea serviciilor publice în județul Călărași reflectă o tendință mai largă de modernizare administrativă, necesară într-o societate din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Această inițiativă nu doar că îmbunătățește eficiența administrativă, dar și crește transparența și accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.

„SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă) se extinde la nivelul județului Călărași pentru fluxurile de înregistrare a nașterilor și a deceselor precum și pentru transcrierea actelor de stare civilă (naștere și deces) și în comuna Vâlcelele.

Astfel, datorită acțiunilor specifice ale Direcției Comunitare de Evidență a Persoanelor a județului Călărași, SIIEASC a devenit funcțional în 18 localități (Călărași, Oltenița, Budești, Lehliu-Gară, Fundulea, Modelu, Roseți, Unirea, Jegălia, Borcea, Cuza-Vodă, Grădiștea, Dorobanțu, Mânăstirea, Chiselet, Spanțov, Ulmeni și Vâlcelele), urmând ca până la 31.Iulie.2024, toate UAT-urile din județul Călărași să inițieze fluxurile menționate mai sus.

Președintele Consiliului Județean Călărași Vasile ILIUȚĂ, în calitate de cetățean al județului Călărași, a beneficiat astăzi de serviciile oferite de acest sistem, obținând un duplicat al Certificatului de Naștere atât în format fizic cât și în format electronic”, se arată într-o postare publicată pe Facebook vineri, 21 iunie, de către Consiliul Județean Călărași.

Așadar, extinderea SIIEASC în județul Călărași este un exemplu de bună practică în domeniul digitalizării serviciilor publice. Prin implementarea acestui sistem, autoritățile locale demonstrează un angajament puternic față de modernizarea și îmbunătățirea relației dintre administrație și cetățeni, aducând județul Călărași mai aproape de standardele unei administrații publice moderne și eficiente.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

  •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
  • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poştale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate