Connect with us

La zi

Șeful Armatei avertizează că războiul din Ucraina poate escalada. România trebuie să se pregătească

Published

on

Dată fiind imprevizibilitatea conflictului din Ucraina, România trebuie să rămână vigilentă. Este deja a doua oară când generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major, atrage atenția asupra necesității instruirii populației pentru a face față potențialelor amenințări provenite din zona conflictului de la graniță.

Astăzi, 22 mai, șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, a declarat că Ministerul Apărării Naționale ia în considerare și scenariul în care situația din Ucraina se poate înrăutăți, motiv pentru care România trebuie să-și întărească capacitățile militare.

“Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad, conform digi24.ro.

Avertismentul a fost emis în cadrul celui mai important eveniment regional dedicat apărării și securității. Timp de trei zile, la Romaero, producătorii de armament din întreaga lume își expun cele mai recente tehnologii și echipamente militare.

Advertisement

Pe data de 1 februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, Gheorghiță Vlad a abordat pentru prima dată pericolele care afectează România. „Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a transmis șeful Statului Major al Apărării, potrivit sursei menționate anterior.

România și-a propus să producă drone militare

Potrivit Monitorului Apărării și Securității, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că dronele ar urma să fie fabricate în România.

Conform declarațiilor sale, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, există institute care au elaborat concepte pentru cel puțin 10 drone, unele dintre ele având o autonomie de până la șase ore. De asemenea, au fost elaborate concepte pentru drone cu autonomie variabilă, cuprinzând intervaluri de până la 24 de ore.

„Urmează să avem şi o întâlnire împreună cu cei doi miniştri de resort, cu cel al Economiei şi cu cel al Apărării, tocmai pentru a asigura o viziune integrată pe proiectul de drone al României. Instituţiile din coordonarea ministerului pe care-l conduc vor contribui cu expertiză pe partea de cercetare privitor la proiectul dronei româneşti. Noi, ca minister, venim cu tot ceea ce înseamnă expertiză în domeniul de cercetare, plus cercetarea aplicată”, a precizat ministrul Ivan, scrie forbes.ro.

Advertisement

În plus, există deja inițiative românești în producția de drone militare, care au fost implicate în operațiuni pe teren. Compania privată Oves Enterprise, cu sediul în Cluj, produce drone militare specializate în deminare, denumite Hyper Drone.