Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în urma discuțiilor cu Consiliul Național Tripartit, s-a decis majorarea salariului minim la 3700 de lei. Această creștere va intra în vigoare de la 1 iulie.
„De la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe. Suntem în direcţia corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate şi patronate, în Consiliul Tripartit”, a precizat Marcel Ciolacu, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
În prezent, salariul minim brut este de 3300 de lei, iar de la 1 iulie va crește la 3700 de lei.
Totodată, Guvernul și-a luat angajamentul ca, până la sfârșitul anului 2024, să introducă salariul minim european, ceea ce va duce la o nouă creștere a salariului minim brut. Acesta va fi calculat pe baza mai multor indicatori prognozați și, orientativ, va reprezenta 50% din câștigul mediu.
Conform indicatorilor actuali, salariul minim european ar urma să fie de aproximativ 4200 de lei.
Diminuările salariale nu vor mai exista
Conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, proiectul privind salariul minim garantează că nu vor exista diminuări salariale, iar formula stabilită va lua în considerare, printre altele, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii, scrie agerpres.ro.
Luni, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a organizat la sediul Direcției pentru Dialog Social consultări cu partenerii sociali. Scopul întâlnirii a fost de a stabili modalitatea de determinare a salariului minim brut pe țară garantat în plată și de a transpune în legislația națională Directiva UE nr. 2041/2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Discuțiile s-au axat pe corelarea aspectelor tehnice din actul normativ al Uniunii Europene cu prevederile actuale din legislația României, pentru a asigura că noua lege va fi clară, predictibilă, unitară și coerentă.
“Formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. În plus, textul proiectului prevede că nu vor exista diminuări salariale, stimulează încheierea de contracte colective de muncă şi consolidează rolul pe care îl are dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, financiare şi de evoluţia indicatorilor economici” a postat Cristian Vasilcoiu, luni, pe pagina sa de Facebook.