Se împlinesc 147 de ani de la naşterea Reginei Maria, simbolul Unirii şi al României Mari. Puţini ştiu că, pe lângă rolul important pe care l-a avut în Primul Război Mondial, suverana României Mari a fost şi un bun diplomat. Regina Maria a fost primul şef de stat care a pus România pe harta lumii. A ajuns chiar şi în Belgia, în inima Uniunii Europene, iar oamenii au primit-o cu mult entuziasm. Regina Maria a României a murit pe 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani.
Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia.
A fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh (1844–1900) și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853-1920).
La 10 ianuarie 1893 s-a căsătorit cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand.
A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia.
Principesa Maria a venit în ţara ei de adopţie în 1893.
Calităţile ei remarcabile au transformat-o repede într-o figură publică de primă mărime, iar naturaleţea sa i-a cucerit pe români.
La venirea în ţară, George Coşbuc îi închina o poezie în care îi ura să devină un „al doilea soare“ pentru România.
Inteligentă, frumoasă, plină de curaj şi de determinare, viitoarea regină participă de la început la viaţa culturală românească şi îşi leagă numele de numeroase acte de binefacere.
Biblioteca Județeană Călărași deține și o secție de lectură care îi poartă numele Alteței Sale Regale “Regina Maria”.
Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii. Vă așteptăm să descoperiți viața Reginei în paginile cărților noastre! 29 octombrie 1875