Ministrul liberal al Educației, Monica Anisie, deși ocupă de doar o lună portofoliul, s-a întrecut în gafe care au făcut deliciul presei.
Primul episod care a pus la îndoială competența acesteia în a conduce ministerul s-a consumat în cadrul unui interviu oferit jurnalistului Dragoș Pătraru, când Monica Anisie a spus că, chiar dacă s-ar aloca bugetului Educației 6% din PIB, nu ar avea pe ce să îi cheltuie.
”Ca profesor nu pot să nu observ această contradicție de poziționare politică și publică – pe de o parte ești învestit ca ministru al Educației pentru a crea premisele creșterii calității învățământului în România, cu tot ce înseamnă acest lucru, de la creșterea calității infrastructurii de învățământ, a condițiilor în care elevii și profesorii își desfășoară programul și până la creșterea grilei de salarizare a dascălilor. Pe de altă parte, doamna Anisie provine din corpul profesoral, ceea ce presupune că ar fi trebuit măcar să țină la colegii ei, cărora în acest ritm li se va alătura cât de curând, la catedră, sau la liceul la care predă.
Să afirmi că nu ai ce face cu 6% din PIB, dacă acești bani ți-ar fi alocați, este absurd, când încă mai sunt atâtea de făcut pentru învățământul românesc”, a declarat senatorul Roxana Pațurcă.
Al doilea episod care a stârnit indignare s-a consumat marți, 3 decembrie, când, în contextul publicării rezultatelor Testului PISA, conform cărora 40% dintre elevii români testați sunt analfabeți funcțional, ministrul Educației a declarat că aceste teste nu contează întrucât, a declarat ea, ”accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.
”Doamna Anisie nu face altceva decât să aplice politica liberală față de învățământ. Să ne amintim că ministrul Finanțelor, cel împotriva căruia am depus deja o moțiune de cenzură în Parlament, a anunțat că va elimina salariul minim diferențiat pentru absolvenții cu studii superioare. Ne întrebăm atunci: ce stimulent ar avea un copil pentru a învăța și pentru a urma o facultate, dacă aude de la ministrul Educației că testele nu contează, nici măcar cele internaționale, și dacă vede că guvernul elimină dincolo de orice logică avantajele celor cu studii superioare?”, a concluzionat Roxana Pațurcă.