Pensionarii cu venituri modeste care primesc carduri de alimente au parte de o surpriză: vor putea folosi voucherele și pentru a cumpăra medicamente.
În România, aproximativ 2.700.000 de cetățeni, în special pensionari cu venituri mici, primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card. În momentul de față, cardurile sunt alimentate o dată la două luni cu suma fixă de 250 de lei. În 2024, programul de acordare a acestor sume este stabilit pentru lunile februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. Astfel, beneficiarii primesc un total de 1.500 de lei pe an, iar următoarea tranșă este planificată pentru luna iunie.
Fondurile pot fi folosite doar pentru cumpărarea de bunuri de consum esențiale și pot acoperi, de asemenea, costurile pentru mese calde.
Prin intermediul unei propuneri legislative recente, se urmărește extinderea posibilității de utilizare a cardurilor de alimente pentru achiziționarea de medicamente.
Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 63/2022, pentru a permite utilizarea cardurilor de alimente în achiziționarea medicamentelor prescrise de către medici. În acest fel, pensionarii și persoanele defavorizate ar putea plăti și coplata pentru medicamentele compensate mai puțin de 100% direct de pe cardurile lor de alimente.
Este foarte probabil ca această propunere să fie pusă în practică începând cu luna iunie, odată cu încărcarea cardurilor alimentare cu suma obișnuită de 250 de lei.
Cine poate beneficia de cardurile de alimente
Din acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 sunt cele care vor primi carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei la fiecare 2 luni. Anterior, aceste ajutoare erau acordate persoanelor cu venituri sub 1.700 lei.
Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Beneficiarii de pachete de alimente sunt:
- a) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
- c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilte în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.