Connect with us

La zi

România este pe locul I la numărul de decese provocate de rujeolă. UNICEF trage un semnal de alarmă asupra cazurilor din Europa aflate într-o continuă creștere

Published

on

Potrivit UNICEF, numărul cazurilor de rujeolă în întreaga Europă continuă să crească rapid, numărul cazurilor raportate în primele trei luni ale acestui an aproape egalând totalul înregistrat pe parcursul anului trecut. De asemenea, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese cauzate de rujeolă.

În cursul anului 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă și 13 decese în 41 de țări. Potrivit datelor OMS, în același an, în România s-au înregistrat 3.497 de cazuri de rujeolă și trei decese cauzate de această boală, reprezentând aproximativ o pătrime din numărul total de decese înregistrate în regiune. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Brașov, Mureș și București.

În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate 1.359 de cazuri și două decese cauzate de rujeolă, reprezentând jumătate din numărul total al deceselor cauzate de această boală în Europa.

Advertisement

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se transmite în comunicatul UNICEF.

Potrivit directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte “un apel urgent” la acțiune. „Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge, conform g4media.ro.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au afectat copii cu vârsta sub cinci ani, semnalând o creștere a numărului de copii care au ratat vaccinările de rutină împotriva rujeolei și altor boli prevenibile prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat în contextul unei recuperări încete a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022, reiese din comunicat.

Cum poate fi prevenită rujeola

Advertisement

Rujeola este o afecțiune virală extrem de contagioasă, ce poate fi contractată indiferent de vârstă și se poate răspândi rapid. Este o boală severă, asociată cu complicații grave și chiar deces.

Simptomele rujeolei apar de obicei la 10-12 zile după infectare și includ:

  • Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, cum ar fi rinoreea, tusea și febra ușoară;
  • Ochii devin înroșiți și sensibili la lumină;
  •  Între zilele 3 și 7, temperatura corpului poate ajunge la 41 ⁰C;
  •  O erupție roșie apare mai întâi pe față și se extinde apoi pe întregul corp, persistând timp de 4-7 zile;
  • Pot apărea mici pete albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Singura modalitate de protecție împotriva rujeolei este prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care oferă protecție împotriva acestor boli.

Pentru o protecție maximă, sunt necesare două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 luni. A doua doză poate fi administrată după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare, precizează Portalul European de Informații pentru Vaccinare.

Advertisement