Connect with us

Știri

Punct de prim ajutor în caz de caniculă oferit de Primăria Călărași

Published

on

Primăria Municipiului Călăraşi pune la dispoziţia cetăţenilor un punct de prim ajutor caniculă, amplasat în incinta Pieţei Big, dotat cu aparat de aer condiţionat, dozator de apă plată cu pahare de unică folosință, masă, scaune.

Punctul de prim ajutor caniculă este deservit de asistenţi medicali comunitari în intervalul orar 10.30 – 17.00.

De asemenea se pun la dispoziția cetățenilor și spațiile climatizate ale sediilor Primăriei din strada București nr.140 A, respectiv str. Progresul nr. 23, unde se poate bea și un pahar de apă rece de la dozator.

𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞

În această perioadă cu temperaturi ridicate, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Călăraşi atenționează cetățenii să respecte următoarele recomandări pentru protecţia pe timp de caniculă:
• Evitaţi pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
• Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încat temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
• Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample din fibre naturale de culori deschise;
• Beţi zilnic între 1,5-3 litri de lichide fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute;
• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece se favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);
• Consumaţi fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă ;
• Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc);
• Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copiii, vârstnicii, persoane cu dizabilităţi);
• Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, intreresându-vă de starea lor de sănătate;

𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐜𝐫𝐞𝐬̧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̧𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧:
• Închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau draperiilor;
• Deschiderea ferestrelor seara tarziu, noaptea şi dimineaţa devreme provocând curenţi de aer;
• Stingerea sau scăderea intensităţii luminii artificiale, închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu avem nevoie.
• În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire preferabil din ţesături naturale şi în culori deschise);
• Se recomandă cresterea consumului de lichide la 2 – 4 litri pe zi şi evitarea alimentaţiei în grăsimi, în special grăsimi animale. În acelaşi timp se va reduce consumul de cafea şi se va evita consumul de băuturi alcoolice;

Advertisement

Știri

Zilele Municipiului Călărași 2024: Restricții de circulație și modificări în trafic programate între 19 și 23 septembrie

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că traficul va fi întrerupt pe anumite tronsoane de drum în perioada 19 – 23 septembrie 2024, în contextul celebrării Zilelor Municipiului Călărași – 429 de ani de atestare documentară. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 22 septembrie 2024, în zona centrală a municipiului.

Pentru buna desfășurare a activităților comerciale, Primăria a decis întreruperea circulației rutiere pe strada București, tronsonul Strada Pompieri – Strada 13 Decembrie, începând de joi, 19 septembrie, ora 07.00 până luni, 23 septembrie, ora 12.00 pentru amplasarea operatorilor economici cu profil alimentar (rulote).

De asemenea Strada Sloboziei va fi blocată în intervalul joi, 19 septembrie, ora 07.00 – luni, 23 septembrie, ora 12.00 când vor fi ridicate restricțiile de circulație.

În acest context, stația de taxi de la Școala Gimnazială Carol I va fi repoziționată tot pe Strada Sloboziei, pe segmentul cuprins între Strada Grivița și Strada Plevna.

Pe perioada desfășurării manifestărilor se va permite accesul autovehiculelor pe segmentele de drum mai sus – menționate numai pentru aprovizionare până în jurul orei 17.00.

Primăria mai anunță că operatorii economici cu profil de alimentație publică (restaurante, producție și comercializare produse de cofetărie / patiserie) vor fi instalați în parcarea Primăriei. În plus, pe platoul din vecinătatea parcării vor fi amplasați operatorii economici cu profil alimentar și nealimentar.

Traseul autobuzului va fi de asemenea deviat după cum urmează: CSC – Str. Prel. București – 5 Călărași – Str. Progresul – Str. Eroilor (stație Tribunal) – Str. Eroilor – B-dul Republicii (stație zona Bălan) – B-dul Republicii (stație Penny 3) – B-dul Republicii (stație I.L. Caragiale) – B-dul Republicii (stație str. Șantierului – zona Ostrovit) – B-dul Republicii – Str. București (ISU) – Modelu.

Continue Reading

Știri

Un polițist din Călărași a recunoscut că a divulgat ilegal informații secrete de serviciu din baza de date a MAI. Ce s-a întâmplat cu acesta

Published

on

Un subcomisar de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase este cercetat pentru divulgarea ilegală a informațiilor secrete de serviciu, după ce a accesat baza de date a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Direcția Generală pentru Evidența Populației. Polițistul a recunoscut fapta și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Acesta a primit o amendă de 42.500 de lei.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție (DGA), ofițerul a accesat baza de date în 23 septembrie 2022, căutând datele personale a cinci persoane. La două zile după, acesta a transmis fișele respective, sub formă de fotografii, prin aplicația WhatsApp unui alt inculpat din dosar, persoană fără calitate specială, care intenționa să folosească informațiile într-un litigiu civil.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei și a acceptat pedeapsa stabilită: o amendă penală de 42.500 de lei, cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Dosarul penal a fost trimis la Tribunalul Călărași pentru judecare.

„Din probele administrate în cauză s-a reţinut faptul că, la data de 23.09.2022, inculpatul a accesat baza de date administrată de MAI – Direcţia Generală pentru Evidenţa Populaţiei, căutând fişele conţinând datele personale a cinci persoane. Fişele de evidenţă au fost transmise la data de 25.09.2022 prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, sub forma a şase fotografii, de la numărul de telefon al inculpatului, către un alt inculpat din acelaşi dosar, persoană fără calitate specială, care intenţiona să folosească datele de identificare ale persoanelor respective în cadrul unui litigiu civil, în care era necesară repunerea pe rol a unei cauze suspendate, prin citarea moştenitorilor uneia dintre părţi.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv o amendă penală în cuantum de 42.500 de lei, dispunându-se, totodată şi amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani”, se arată în comunicatul de presă transmis de Agerpres.

Cercetările în acest caz au fost realizate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Călărași, în baza ordonanțelor emise de procurorul de caz.

Continue Reading

Știri

Județul Călărași, teritoriu cu risc crescut: Instituția Prefectului ia măsuri preventive pentru prevenirea variolei ovine și caprine

Published

on

În contextul confirmării variolei ovine în Bulgaria, la doar 200 de kilometri de granița cu România, autoritățile din județul Călărași iau măsuri de prevenire pentru a proteja sectorul zootehnic. În cadrul unei ședințe extraordinare a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), desfășurată pe 18 septembrie 2024, a fost aprobat Planul Cadru privind măsurile de prevenire a apariției și evoluției variolei ovine și caprine pe teritoriul județului.

Variola ovine și caprine este o boală virală extrem de contagioasă, cu un impact major asupra fermelor de ovine și caprine, afectând până la 80% din animale și având o rată de mortalitate între 5% și 50%. Animalele tinere și rasele cu lână fină sunt cele mai vulnerabile, iar boala este mai gravă în sezonul rece.

Județul Călărași, având un număr mare de ferme de ovine și caprine, este considerat un teritoriu cu risc crescut. În județ există 17 exploatații comerciale cu aproximativ 17.000 de animale, precum și peste 2.100 de exploatații nonprofesionale, care adăpostesc în jur de 145.000 de capete.

Măsurile adoptate de autorități vizează supravegherea strictă a fermelor și implementarea unor măsuri de biosecuritate pentru a preveni răspândirea bolii. În plus, este subliniată importanța detectării timpurii a focarelor de boală pentru a limita impactul economic semnificativ pe care l-ar putea avea variola asupra comerțului și exportului de animale și produse derivate.

„Scopul planului este de a stabili atribuțiile factorilor de decizie, respectiv autorități și instituții publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul variolei ovine și caprine, dar și a pestei micilor rumegătoare, în scopul detectării timpurii a bolii. Eventuala introducere a bolii pe teritoriul județului Călărași ar avea consecinţe majore asupra economiei prin cheltuielile pe care le presupune eradicarea şi prin restricţiile impuse comerţului şi a exportului de ovine/caprine vii şi produse şi subproduse provenite de la acestea”, transmite Instituția Prefectului despre planul aprobat astăzi.

Autoritățile îndeamnă fermierii să fie vigilenți și să raporteze imediat orice semn de boală pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea virusului în județ.

Continue Reading

Cele mai vizualizate