”Nu este vorba despre nicio amnistie fiscală și pachetul de măsuri nici nu are forma unei amnistii fiscale, așa cum se încearcă a se induce această idee de către o anumită parte a eșichierului politic. Este vorba despre un set strict de măsuri care să vină în sprijinul firmelor serioase, viabile, care prin continuarea activității vor contribui ani la rândul la bugetul național, firme a căror activitate în prezent este îngreunată de existența acelor penalități și dobânzi. Ideea din spatele acestor măsuri guvernamentale este de a ajuta antreprenoriatul românesc, nu de a-i pune piedici”, a declarat Roxana Pațurcă.
Potențialii beneficiari ai acestor măsuri anunțate de ministrul Finanțelor sunt peste 2800 de firme, dintre care 31 sunt companii de stat.
Din punct de vedere tehnic, facilitățile fiscale vor fi acordate în funcție de valoarea obligațiilor bugetare și vizează două categorii de măsuri:
- restructurarea obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei;
- anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligațiile bugetare principale se achită pana la 30 noiembrie 2019.
”Din punct de vedere practic, se instituie un mecanism de plată eșalonată a obligațiilor către stat, care, dacă este respectat, atrage la finalul perioadei anularea accesoriilor – respectiv a penalităților și dobânzilor. Credem că este o soluție care ar genera atât determinarea firmelor de a-și plăti datoriile restante, ceea ce ar aduce bani la bugetul de stat, dar ar și ajuta toate aceste firme care s-au aflat în dificultate, între care și 230 de la noi din Călărași, să-și continue activitatea și să-și impună, intern, o mai mare disciplină financiară”, a concluzionat doamna senator Pațurcă.
Printre măsurile de restructurare a obligațiilor bugetare care pot fi propuse alături de înlesniri la plată se mai află:
- conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare,
- stingerea obligațiilor bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorului,
- anularea unor obligații bugetare principale în proporție de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora și care nu poate avea ca obiect obligații bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.
Măsura reprezintă o veritabilă gură de oxigen pentru companiile românești, de stat ori private, care astfel pot să-și continue activitatea și care vor contribui din plin în continuare la bugetul de stat.