Așa cum era preconizat, în ședința de Guvern de astăzi, a fost adoptat bugetul pe anul 2019, inclusiv bugetul asigurărilor sociale. Precizam anterior că, în ciuda criticilor primite pentru întârzierea adoptării acestuia, prefer un proiect gândit, în luna februarie, decât unul făcut în grabă, în decembrie.
Declarațiile domnului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, au adus elemente interesante, dezvăluind calculele care au dus la crearea bugetului pe 2019 – colectare mai eficientă a taxelor și impozitelor, investiții în creștere și o eficientizare a activității instituțiilor publice.
Practic, este vorba de intenția clară a Guvernului de a colecta mai eficient venituri la buget, ANAF urmând să colecteze o sumă la nivelul a 30% din PIB, de a urmări îndeaproape activitatea ministerului de resort în domeniul infrastructurii de transport feroviar și a companiei de drumuri și de a analiza metodele prin care activitatea instituțiilor publice poate fi eficientizată.
Pe scurt, bugetul pe anul 2019, în cifre prevede o creștere economică de 5,5%, un deficit bugetar de 2,55% și o datorie publică de 34,9%.
Pentru prima dată PIB-ul României depășește pragul de 1000 de miliarde de lei, ajungând la 1022,5 miliarde lei în acest an. Este o performanță economică ce permite anul acesta creșteri importante în câteva domenii esențiale:
– Sănătatea primește un buget cu 14% mai mare, adică plus 6 miliarde lei
– Educația va primi un plus de 9,8 miliarde lei
– Bugetul pentru investiții crește cu 15,4 miliarde lei, dintre care la Transporturi finanțarea suplimentară este de 6 miliarde lei.
Sunt voci care susțin că este un buget optimist, alte voci care susțin că este un buget realist. Cei care susțin că bugetul este optimist ar fi avut dreptate dacă am fi discutat pe aceleași cifre ca anul trecut. Dacă însă, așa cum a anunțat astăzi ministrul de Finanțe, se va crește colectarea la buget și se vor realiza investițiile publice conform preconizărilor pe acest an, realizăm că acest buget este unul cât se poate de realist.
În opinia mea, cheia succesului bugetului pe anul 2019 stă tocmai în faptul că acum, spre deosebire de alți ani, au fost alocate pentru investiţii 49,65 miliarde de lei, adică 4,86% din PIB, în creştere cu 45% faţă de 2018. Este o creștere semnificativă, care cu siguranță va contribui atât la derularea marilor proiecte de infrastructură, dar și la crearea unor locuri de muncă și la creșterea economică pe termen lung.
Un alt plus, de care vor beneficia municipiile, orașele și comunele din întreaga țară, inclusiv cele de la noi, din Călărași, este faptul că bugetele de funcționare ale acestora se calculează după principii noi – bugetul de funcționare al municipiilor nu va fi mai mic de 12 milioane lei/an (cu 5 milioane mai mult față de 2018), iar bugetul de funcționare al orașelor nu va fi mai mic de 6 milioane lei/an (cu 3 milioane mai mult față de 2018), ambele tipuri de localități reținând 60% din impozitul pe venit.
În ceea ce privește bugetele de funcționare ale primăriilor de comune, acestea cresc de la 750 lei/locuitor la 1000 lei/locuitor și nu vor fi mai mici de 2 milioane lei/an, dublu față de anul 2018.
Sunt vești bune de la Guvern, semne clare că anul acesta România va continua creșterea economică din anii trecuți.