Programul de testare a hepatitelor virale LIVE(RO)2-SUD va fi lansat în luna martie în Călărași și Gorj. Prin proiectul lansat în ultimele 19 luni în 10 județe din sudul țării, la care sunt afiliați peste 350 de medici, aproape 3000 de pacienți dintre cele peste 137.000 de persoane testate au fost depistați cu virusul hepatitic B sau C, potrivit unui comunicat al coordonatorilor campaniei, remis de AGERPRES.
Medicii de familie din județul Călărași au avut posibilitatea să se înscrie pentru a fi parte a celei mai ample campanii de testare a hepatitelor virale B și C până ieri, 27 februarie 2023. Înscrierile au început cu data de 16 ianuarie 2023, iar procedura de afiliere a fost adresată cabinetelor de medicină de familie aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
La începutul lunii februarie, peste 40 de medici, o mare parte din județul Gorj, s-au înscris în program pentru a lua parte la campania de testare care va începe luna în martie 2023. Medicii de familie vor avea posibilitatea de a ajuta la testarea precoce a hepatitelor virale, inclusiv în rândul persoanelor neasigurate sau care altfel nu ar putea avea acces la investigații specifice după ce au fost depistate, anunță Institutul Clinic Fundeni.
Persoanele care vor beneficia de aceste servicii medicale vor fi cei care:
- Au vârsta peste 18 ani;
- Au domiciliul/reședința într-unul dintre județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Teleorman, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea sau Gorj;
- Nu fac parte din categoria persoanelor gravide și/sau persoane lipsite de libertate.
Serviciile medicale incluse în program prevăd consultația preventivă, consultație efectuare procedură testare (testarea pacientului pentru hepatitele B și C prin teste rapide) și consultație post efectuare procedură testare în cadrul căruia se consiliază pacientul în funcție de rezultatele testelor și se completează rezultatul în Registrul de Hepatite.
Mai mult, dintre persoanele depistate având infecția, până în prezent aproximativ 2.200 de pacienți au beneficiat de investigații medicale specifice și analize medicale într-unul dintre centrele de prevenție înființate – Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București sau Spitalul Județean de Urgență Craiova, conform AGERPRES.
Proiectul “LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti SIDA – ARAS şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Sursa foto: AGERPRES