Sală de sport și teren de fotbal în comuna Roseți
Una dintre celei mai apreciate comunei pe care le are Călărașiul se află la aproximativ 10 km de reședința de județ și este condusă de același om de 6 mandate, fără întrerupere. Nicolae Rîjnoveanu spune că face totul din suflet, iar munca îi este răsplătită de oamenii care îi strâng mâna cu fiecare ocazie, atunci când iese pe străzile din comună pentru a lua pulsul comunității.
Proiectele administrației locale din Roseți merg mai departe și în anul 2022. Două mari proiecte sunt demarate în localitatea condusă de primarul care a muncește în primărie de peste 30 de ani.
“Avem două lucrări începute, unul dintre ele este terenul de antrenament, de sport. Se lucrează în plin, la vestiare, se lucrează și pe teren. Eu cred că în maxim o lună, două, după ritmul în care se desfășoară activitatea, putem să finalizăm lucrarea.”– spune primarul Nicolae Rîjnoveanu din Roseți.
Sala de sport din incinta Școlii Gimnaziale “Iancu Rosetti” a fost începută, însă primarul Rîjnoveanu spune că cel care execută lucrarea se mișcă destul și consideră că nu este tocmai bun ritmul pe care îl are constructorul.
“Problema mai mare o întâmpinăm cu sala de sport. Se pare că ori constructorul are prea multe lucrări și este împrăștiat cu forța de muncă în mai multe părți, ori nu știu care este situația. Nu stăpânim și nu cunoaștem situația contractului cu respectiva firmă. Noi am fi interesați ca măcar până la finalul anului să finalizăm sala de sport. Vrem într-adevăr să facem ce trebuie. Fosta sala de sport, care nu este o sală, este o sală de clasă de fapt, să-i dăm un alt obiectiv de activitate. Acolo am dori să facem și avem tot ce trebuie, am făcut rost de mese, scaune și acea sală s-o folosim ca sală de mese, în condițiile în care intrăm cu o masă caldă, prin acel program de masă caldă, să putem să ne desfășurăm activitatea acolo.” – a punctat Nicolae Rîjnoveanu
“Lucrarea privind modernizarea școlilor a fost definitivată. Am recepționat-o săptămâna trecută. Vom recepționa în viitorul apropriat și lucrarea de canalizare și modernizare apă. Tot ceea ce ne-am propus pe acest mandat aproape s-a executat. Ba din contră, nu ne propusesem ca acest teren de sport să fie gata, pentru că nu știam când va fi gata. Am considerat că vom reuși în acest mandat să facem și aceste două obiective – sala de sport și terenul de fotbal. Sala de sport se execută pe CNI, iar terenul de sport din contribuția noastră și pe GAL.”
Grădinița din Roseți va fi modernizată. Primarul Rîjnoveanu vrea program after-school
Primarul Nicolae Rîjnoveanu din Roseți a înaintat documentația pentru două proiecte importante ce vor fi realizate prin Compania Națională de Investiții. O grădiniță modernă și un dispensar uman. Primul proiect se arată a fi o construcție impunătoare. Va fi ridicată pe locația vechii construcții, unde clădirea se află la limita de normalitate.
Edilul comunei spune că au fost făcute toate eforturile pentru consolidarea clădirii, însă timpul și-a spus cuvântul și și-a lăsat amprenta peste construcție.
Proiectul urmărește să ofere preșcolarilor învățământ after-school, o adevărată necesitate pentru familiile unde ambii părinți sunt la lucru și nu pot supraveghea copilul. Cu o capacitate de 70 de copii împărțiți în 7 grupe, nouă grădiniță a fost gândită să ofere toate condițiile necesare, la nivel european.
“Pe CNI avem două proiecte lansate, suntem pe lista sinteză cu dispensarul uman și cu grădinița. Grădinița nu arată prost, dar nici bine. Noi avem pretenții la mai mult și la mai bine. E o unitate de învățământ și trebuie să asigurăm condiții. Dacă vrem într-adevăr ca societatea locală să avanseze din toate punctele de vedere neapărat numai educația impune acest lucru. Dacă avem educația bine pusă la punct rezolvăm totul. Grădinița arată într-o stare bună în acest moment…” – spune primarul din Roseți, Nicolae Rîjnoveanu.
“Este, dar dacă intrați o să vedeți că nu arată. Nu s-a putut face absolut nimic, doar grupul sanitar. Trebuie rezolvat, trebuie făcut așa cum trebuie, mai ales că interesul nostru e de a face un after-school acolo. Avem foarte multe familii unde lucrează ambii părinți și duc copiii la fel de fel de cămine în Călărași. De ce s-ar duce în Călărași, și nu aici? Copiii socializează și deja se urmărește ca fiecare grupă de copii să formeze o clasă. E foarte bine așa.” – a mai precizat primarul Rîjnoveanu.
Plan arhitectural / Grădinița din Roseți
“Dacă mă gândesc la activitatea școlară, pot să spun că anul ăsta sunt mai mulțumit, față de alți ani. La capacitate aproape 66% au luat, deci e bine în comparație cu anul trecut, când au promovat aproape puțin peste 40%. Sunt cadre care-și fac datoria, dar sunt și copii din familii unde părinții nu-și dau interesul.” – apreciază primarul din Roseți.
COMUNA ROSEȚI VA AVEA CANALIZARE ȘI APĂ CURENTĂ
Comuna Roseți intră în rândul localităților care vor finaliza rețeaua de canalizare. Primarul din Roseți, Nicolae Rîjnoveanu, spune că rețeaua de canalizare va fi completată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, o investiție de 6 miliarde ce va rezolva problema racordării instituțiilor la rețeaua de canalizare și apă curentă. Edilul social-democrat spune că are în atenție și situația locuitorilor care încă nu au apă curentă sau canalizare, problema fiind rezolvată de acest proiect POIM.
https://youtu.be/NeMSXCaAv34
“Îl avem pe acesta care a fost pe POIM, e vorba de vreo 400 de miliarde și e vorba de canalizare, o altă etapă foarte mică, de vreo 6 miliarde, unde trebuie neapărat să branșăm școala din sector, grădinița, dispensarul și toată partea dreapta a DN3B. În felul ăsta am rezolva problema a 80% din suprafața de intravilan, dar ca să continuăm și, ținând cont de câte familii trebuie branșate, ne mai trebuie un modul la stația de epurare. Următoarea etapa după asta impune neapărat execuția unui modul la stația de epurare care să mai preia cel puțin 600 de familii, de gospodării. La această oră, modulul de acolo abia face față situației actuale numărului de locuitori care sunt branșați. Trebuie neapărat încă un modul.” – a declarat Nicolae Rîjnoveanu- primarul din Roseți.