Connect with us
Vremea în Călărași: 🌡️ 36°C | Anul X Nr. 520

Știri

Primăriile, obligate să pună recipiente cu dezinfectant la blocuri. La Călărași, când?

Published

on

Ordonanța militară numărul 4 obligă primăriile ca începând cu data de 31 martie să pună la toate intrările blocurilor de locuințe dispozitive cu soluții dezinfectante. Potrivit datelor noastre, în Călărași sunt câteva sute de scări de bloc, iar un dispenser manual costă între 50 și 150 de lei, iar 1 l de dezinfectant costă în medie 60 de lei.
A trecut o săptămână de când s-a dat Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Printre cele 14 Articole cuprinse în această ordonanță, la Articolul 6 regăsim următorul text:
„Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”
 Ordonanța militara nr.4 din 29.03.2020
Conform declarațiilor publice ale Grupului de Comunicare Strategică înțelegem faptul că această măsură de montare a dispensere cu dezinfectanți la fiecare scară de bloc este urgentă și trebuie aplicată cât mai rapid. Ordonanța a fost făcută publică în data de 29 martie, a intrat în vigoare pe data de 30 martie, iar acum, la 6 zile de când s-a impus această măsură… administrația municipală din Călărași…întârzie! Scopul acestor dispozitive montate la fiecare scară de bloc este acela de limita infectarea membrilor familiei de catre persoana care vine din exterior. Persoana care vine din mediul exterior ar putea pune în pericol restru membrilor familiei cu virusul care a făcute câteva mii de victime  la nivel național. Măsura nu a fost dată de florile mărului, iar într-o astfel de situație de urgență, aplicarea acesteia ar fi trebuie să reprezinte o prioritate. Primăria Călărași șcrie pe Facebook prin postări propagandiste…
“#Continuăm și #respectăm planul de măsuri privind limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.”
fragment dintr-o postare a PMC din 2 aprilie la 12:31
La Călărași, așa cum probabil mulți s-au obișnuit, situația este una destul de atipică. Oare cine s-ar putea face vinovat pentru nerespectarea la timp a acestor măsuri impuse de ordonanțele militare?
Sperăm ca responsabilii departamentului de comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Călărași să ne explice această situație. Ar putea fi vorba de incapacitatea de a înțelege două texte cu valoare de lege (Starea de Urgență Decretată în data de 16.03.2020 de către președinte României Klaus Iohannis și Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020) ?

SITUAȚIE OPUSĂ LA OLTENIȚA: SCĂRILE DE BLOC SUNT PREVĂZUTE CU DISPOZITIVE ȘI DEZINFECTANT

Municipiul Oltenița este cel de-al doilea oraș din județul Călărași. Aici regăsim o situație total diferită.  Scările de bloc au fost dotate conform Ordonanței Militare! Începând cu dimineața zilei de 3 aprilie, toate scările de bloc din municipiul Oltenița au fost prevăzute cu dispozitive și alimentate cu dezinfectat. 

Călărășenii sunt obligați să folosească mijloace de protecție! Acoperiți-vă fața și nasul!

Totodată, Consiliul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași Hotărăște ca începând cu data de 6 aprilei, în spațiile publice din municipiul Călărași se instituie obligativitatea purtării unor mijloace de protecție a gurii și nasului. Prin spațiile publice se înțeleg căi de comunicații, spații comerciale, piețe, instituții publice etc.

*Propunerea votată de CLSU Călărași are la bază recomandările specialiștilor și subliniază importanța reducerii riscului de transmitere a bolii Covid-19 de către persoane asimptomatice.

Se pot folosi măști medicinale, măști din materiale textile, eșarfe sau oricare alt tip de protecție a nasului și gurii.* – se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Călărași

DIGI24.RO: Orban, despre legile cu privire la purtarea măştilor: Nu poţi să impui obligativitate cât timp nu sunt accesibile pentru cetăţeni

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată achiziţiona măştile la preţuri rezonabile.

Advertisement

“Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti… Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate”, a declarat Orban, într-un interviu la Digi 24.

Premierul a mai spus că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată produce măşti.

“Sunt deja producători români care fabrică astfel de măşti chirurgicale, de asemenea am discutat cu companii care se implică în mod voluntar. (…) Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă şi putem impune astfel de obligaţii atunci când avem o cantitate suficientă accesibilă pentru cetăţeni, nu în perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc, se găsesc la preţuri foarte mari. Sigur că este bine să se poarte măşti, nu poţi să impui o astfel de obligaţie până când nu ai o ofertă similară. Ei (autorităţile din mai multe judeţe – n.r.) au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”, a afirmat Orban.;

PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI ANUNȚĂ DEZINFECTAREA SCĂRILOR ÎNCEPÂND CU 7 APRILIE- DAR NU SPUNE NIMIC DE MONTAREA DISPOZITRIVELOR DE DEZINFECTIE

Iată textul publicat pe pagina de Facebook de Primăria Călărași în data de 6 aprilie

Începând de marţi, 7 aprilie 2020, Primăria Municipiului Călăraşi demarează acțiunea de dezinfecție la scările de bloc din municipiul Călăraşi, în conformitate cu p

Advertisement

revederile art. 6, alin. 1 din Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020. La nivelul municipiului există 1200 scări de bloc.

Dezinfecția se va face pe casa scărilor, în lifturi și în alte spații comune, în intervalul orar 8.00-17.00 cu substanţă activă Pentapotassium Bis, soluție avizată de Ministerul Sănătăţii.

Facem apel la locatari să ofere sprijin lucrătorilor ce vor efectua această dezinfecţie pentru a avea acces în scările de bloc.

La fiecare intrare, prestatorul va posta un afiș cu data și ora la care s-a realizat dezinfecția și cu recomandări referitoare la aerisirea spațiilor și obligațiile locatarilor.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, primarul Daniel Drăgulin explică situați și spune că procedura de achiziție a dispozitivelor ce urmează să fie montate în scările de bloc se află în desfășurare. Cele peste 1100 scări de bloc să fie dotate cu astfel de dispensere încărcate cu dezinfectat.

Advertisement

“NU putem grăbi acest proces pentru că trebuiesc respectați toți pașii legali. S-a început achiziția, nimeni nu a avut mai mult de 100 de bucăți în stoc. Noi căutăm să achiziționăm 1.000 de bucăți de dispensere. Am fost sunați să întrebe daca sunt de ajuns 50 sau 100 de bucăți. Nu poti să faci achiziție astfel, sau să reiei de fiecare dată achiziția. Primăria Călărași a demarat încă din a doua zi procedura de achiziție. Caiet de sarici, referat de necesitate și alte documente justificative pentru a realizate corect achiziția acestor dispozitive. Am așteptat să găsim un stoc mai mare pentru a lua o singură achiziție.  Prețul unui astfel de dispozitiv este de 36,00 lei fără TVA, adică 50,00 lei cu TVA înclus. Dacă ținem cont și de prețul soluției (dezinfectantului) ce va fi  folosită pentru încărca dispozitivele aplicate la intrările în bloc, prețul ajunge la 40,00 lei, total vreo 100,00 lei pentru fiercare aparat montat. Avem la dispozție o lună de zile pentru a realiza această achiziție. Nu trec peste litera legii. Doar costul acestor dispozitive se ridică la 60.000 lei, iar 40.000 lei ne costa dezinfectantul din dispozitive.” – declară pentru Călărași PRESS, Daniel Ștefan Drăgulin, primar al municipiului Călărași

PRIMARUL PETRE ȚONE DIN OLTENIȚA NE EXPLICĂ CUM A PROCEDAT

L-am contactat telefonic și pe primaul celui de-al doilea municipiu al județului Călărași, Petre Țone, edilul Olteniței pentru a-l întreba cum a reușit această performanță de a respecta prevederile Ordonanței Militare. Ne-a acordat câteva minute, timp în care a declarat pentru Călărași PRESS:

“Am avut totul în atenție din 30 martie, la o zi după publicare Ordonanței Militare nr.4. Am comandat totul, nu am stat pe gânduri. Am comandat dozatoare de dezifectant cât și soluție dezinfectantă. Avem 330 scări de bloc în Municipiul Oltenița. Deocamdată, aceste dozatoare vor fi încărcate după 2 zile, noi ( n.r. Primăria Oltenița) atât am estimat. Am făcut din nou comandă de dezinfectant. Vedeți dumnevoastră, această ordonanță nu spune că Primăria Oltenița trebuie să le reîncarce tot timpul. Asta nu mi se pare prea corect. O scară de bloc care are minim 16 apartament să stea Primăria să alimenteze dozatoarele. Ar însemna aproximativ 2-3 lei de apartament. Prețul unui astfel de dispozitiv (dispenser) se ridică la 110 lei, iar soluția pentru fiecare costă în jur de 40 de lei/ încărcare. Nu s-ar pune problema banilor, cât a personalului. Noi încecăm să le mai încărcăm o dată. Am dezinfectat toate scările de bloc din Oltenița, abia astăzi (n.r. 6 aprilie 2020) după amiază vor termina de montat toate aceste dispozitive pe toate scările de bloc. Lucrăm cu oamenii din primărie, nu cu firme.  Ducem o muncă de lămurire cu oamenii să le explicăm această situație. Dacă Primăria Oltenița ar scoate oamenii pentru așa ceva, multe alte lucruri ar fi neglijate. Orașul nu înseamnă numai Coronavirus” Prezentăm pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Oltenița activitatea desfășurată în această perioadă” – a declarat Țone Petre, edilul municipiului Oltenița 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Advertisement

Știri

Scandal cu pumni, picioare și pietre într-o comună din Călărași: patru femei au fost reținute de polițiști

Published

on

politie

Patru femei din comuna Tămădău Mare, județul Călărași, au ajuns în arest preventiv după ce au fost implicate într-un scandal violent, care a degenerat în lovituri și violare de domiciliu. Incidentul a avut loc în seara zilei de 22 iulie și a fost sesizat la 112 de o tânără de 22 de ani, martoră la întreaga scenă.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, trei dintre femei, cu vârste între 18 și 45 de ani, au pătruns în curtea unei localnice de 38 de ani, pe fondul unui conflict spontan amplificat de consumul de alcool. Victima a fost lovită cu pumnii și picioarele în zona feței și a corpului, însă a ripostat, lovind una dintre agresore cu o piatră în cap.

Deși la fața locului a fost solicitat un echipaj medical, cele două femei rănite au refuzat transportul la spital. Polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, stabilind existența unui pericol iminent, însă părțile implicate au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Acestora li s-au înmânat cereri pentru obținerea unui ordin de protecție pe cale judecătorească.

După finalizarea cercetărilor și administrarea probatoriului, în data de 25 iulie, cele patru femei implicate în scandal au fost reținute pentru 24 de ore. Ele sunt cercetate pentru lovire sau alte violențe, violare de domiciliu și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Advertisement

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

Alertă meteo: Cod roșu și portocaliu de caniculă — Județul Călărași sub influența unui val intens de căldură

Published

on

Perioada de alertă: 26 iulie, ora 10 – 27 iulie, ora 10

Meteorologii au emis avertizări de cod roșu și cod portocaliu de caniculă pentru mai multe regiuni din România. În județul Călărași, ne aflăm în zona de cod portocaliu, ceea ce înseamnă un val de căldură intens, cu disconfort termic accentuat.

🔥 Ce înseamnă cod portocaliu la Călărași

  • Temperaturi maxime între 35 și 39 °C, cu un disconfort termic semnificativ. Indicele temperatură‑umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
  • Temperaturi minime pe timpul nopții între 18 și 22 °C, existând posibilitatea ca unele nopți locale să fie tropicale.
  • Această situație se manifestă în contextul în care Muntenia de sud, inclusiv Călărași, se află sub cod portocaliu, în timp ce sudul Dobrogei și Oltenia sunt sub cod roșu.

📍 Cât de afectate sunt celelalte zone

  • Sub cod roșu sunt: Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Dobrogei. Acolo se estimează temperaturi maxime de 39…43 °C, iar ITI va depăși 80. Nopțile tropicale vor fi frecvente, cu minime între 22 și 25 °C.
  • Sub cod portocaliu – pe lângă Călărași și Muntenia – se află Crișana, majoritatea Transilvaniei, nord‑estul și estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei (cu similare nivele de disconfort termic și ITU ridicat).

🧊 Zone cu impact mai redus (recul termic)

Zona de receptivitate mai scăzută la acest episod, fără avertizare activă, include:

Advertisement
  • Transilvania de vest (unele județe de vest)
  • Nord‑vestul Moldovei
  • Zonele montane înalte, unde valorile termice rămân mult mai scăzute, fără disconfort sever
  • Regiuni cum sunt Maramureșul și nordul Moldovei

Aici eterne variații locale de temperatură pot face ca, deși există caniculă în zonele adiacente, intensitatea să fie mult redusă.

Recomandări pentru populație

  • Evitați activitățile în aer liber între 11:00 – 17:00
  • Hidratați‑vă des, chiar și fără senzație de sete
  • Purtați îmbrăcăminte ușoară, deschisă la culoare și utilizați protecție solară
  • Stați la umbră sau în spații climatizate în special după‑amiaza
  • Nu lăsați copii ori persoane vulnerabile în mașini parcate

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță răspunde acuzațiilor legate de criza de la Ecoaqua: „Nu ne jucăm cu viitorul județului pentru răfuieli politice”

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, reacționează dur în urma declarațiilor lansate în spațiul public de Amelia Giurcan, președinta USR Călărași, și susține că adevărata cauză a blocajului financiar de la Ecoaqua nu are legătură cu „asumarea morală”, ci cu o complicitate politică gravă, care riscă să arunce în aer un proiect de peste 400 de milioane de euro.

„Această poziție nu este despre jocuri politice. Este despre responsabilitate. Despre adevăr și despre apărarea interesului public”, subliniază Iliuță într-un mesaj ferm adresat opiniei publice.

Potrivit liderului județean, principalul responsabil pentru criza actuală este senatorul Ciprian Pandea, liderul PNL Călărași, despre care afirmă că a blocat sistematic demiterea fostului director al Ecoaqua, Eduard Grama, deși acesta se afla într-o situație de incompatibilitate și avea interdicție legală de a ocupa funcții publice.

„Cu sprijinul direct al lui Pandea, Grama a mai rămas în funcție câteva luni – exact perioada în care a semnat fazarea contractului de finanțare. Semnătura sa, dată în condițiile unei interdicții, a declanșat blocajul actual și riscul pierderii fondurilor europene”, susține Iliuță, explicând că finanțatorul a respins cererile de plată tocmai din acest motiv: documentele au fost semnate ilegal.

Advertisement

Mai mult, președintele CJ vorbește despre o „complicitate penală” între Ciprian Pandea și Eduard Grama, susținând că acesta din urmă a rămas în funcție prin sprijin politic și „recompense” oferite unor apropiați ai PNL, cum ar fi angajări fictive sau măriri de salarii acordate rudelor consilierilor.

„Ceea ce s-a întâmplat nu mai poate fi numit simplă influență politică. Este o complicitate clară – cu elemente care pot fi analizate inclusiv din perspectivă penală”, punctează Iliuță.

În același timp, liderul CJ Călărași își asumă greșeala de a-l fi susținut pe Eduard Grama în trecut, dar spune că, în momentul în care s-a constatat că acesta nu mai îndeplinea condițiile legale, a cerut public demiterea sa.

„Nu am făcut compromisuri. Am aplicat legea”, afirmă președintele CJ, precizând că echipa sa lucrează acum pentru a corecta viciile de reprezentare juridică și a salva un proiect major pentru județ: modernizarea rețelelor de apă și canalizare în zeci de localități.

„Dacă abandonăm, pierd mii de oameni care au nevoie de apă potabilă, rețele moderne și condiții decente de trai. Nu ne permitem să pierdem aceste fonduri. Nu pentru că ne afectează politic. Ci pentru că afectează viitorul județului Călărași”, avertizează Vasile Iliuță.

Advertisement

În final, el critică vehement ipocrizia celor care „joacă rolul moraliștilor” în spațiul public, deși au contribuit la dezastru prin inacțiune sau sabotaj politic: „Ciprian Pandea e mereu în poză când e de bifat o reușită, dar dispare când apar problemele. Dacă Ecoaqua ajunge în colaps, este rezultatul unei complicități cinice, construite cu sânge rece”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading