Connect with us

Știri

Cronica unor morți colective | O clinică păstrată la secret

Published

on

8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei. Vineri, 3 aprilie, a fost descoperită, în cartierul Giulești, o femeie de 70 de ani care a murit singură în casă, infectată cu COVID-19. „Mama făcea dializă la clinica Diaverum din Sema Park”, a spus fata ei, din Germania, pentru Libertatea. Familia a aflat că e pozitivă, abia vineri, după moarte, căci atunci rețeaua Diaverum a anunțat-o pe menajera care a găsit-o pe femeie neînsuflețită în apartament! Este al optulea pacient mort al acestei clinici private.        (Sâmbătă, 04 aprilie 2020, 09:55)

Un subiect despre care s-a discutat foarte puțin, rețeaua de clinici private Diaverum, are 8 decese, mai multe decât focarul de la Țăndărei, unde au pierit cinci oameni. Afacerea de sănătate Diaverum a fost lansată în România în 2011, prin cumpărarea centrelor de dializă Polisano. La lansare a participat și doctorul Streinu-Cercel, managerul Institutului Balș.

Multinaționala Diaverum, cu peste 400 de clinici în 22 de țări, este, potrivit propriilor declarații, cea mai mare rețea privată de dializă din Europa. Filiala din România nu a comunicat public câți oameni au fost infectați cu COVID, iar DSP i-a protejat numele, până când presa i l-a dezvăluit. Luni, 16 martie, un bărbat de 74 de ani se internează, cu tuse seacă și febră 38,3 la Spitalul Universitar de Urgență București. El fusese refuzat la tratament chiar la clinica la care făcea dializa.  În ciuda insistențelor medicului curant nefrolog de la Unversitar, bărbatul nu este testat pentru COVID-19 decât vineri, când se simțea foarte rău. Rezultatul este pozitiv. Omul moare duminică 22 martie. Este a doua victimă COVID-19 a României. Din acel moment, un lung șir de încă 7 oameni dispăruți îl urmează, toți 8 având același numitor comun: făceau dializă la clinica privată Diaverum, una dintre cele mai mari rețele de dializă din România, deținută de multinaționala cu același nume, cea mai mare din Europa.

O clinică păstrată la secret

Abia miercuri, 25 martie, printr-un comunicat al Ministerului Sănătății, autoritățile anunță că DSP București a început o anchetă epidemiologică la un centru de dializă privat din București. Clinica nu este numită. Cu o zi în urmă, în după-amiaza de 24 martie, fuseseră confirmate 9 persoane pozitive la centrul de dializă. Numărul includea pacienți și angajați. În total, DSP București recoltase 40 de probe, dar analizase doar 20 până la momentul publicării comunicatului.

Autoritățile nu au menționat numele companiei în cauză, dar Libertatea a scris că e vorba de Diaverum Romania, unul dintre principalii jucători de pe piața serviciilor de dializă din România.  Diaverum a intrat pe piața din România la sfârșitul lui 2011, după achiziția centrelor de dializă ale grupului Polisano. La evenimentul de lansare, a participat și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș și cea mai virală figură din România în plină pandemie. Sursa foto: Pagina de Facebook a Diaverum Global Ca urmare a deficiențelor constatate de către DSP București, activitatea centrului a fost suspendată pentru câteva zile, iar compania a fost amendată cu 30.000 de lei.

Advertisement

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni   „Nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării cu COVID 19″, a reproșat DSP București centrului de dializă.  Nu a fost efectuată dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat.

Printre problemele enumerate: Când s-a știut de primul pacient confirmat? Informația aceasta este esențială. Pentru că, odată ce s-a știut că există un pacient confirmat pozitiv, centrul de dializă, dar și DSP București ar fi trebuit să ia măsuri urgente, pentru a evita ca alți pacienți, respectiv angajați, să se îmbolnăvească.

„Dacă un singur pacient dintr-un centru de dializă e compromis, puteți fi sigură că toți ceilalți vor fi compromiși. Primul îi va contamina pe toți.” (dr. Valentin Georgescu, medic primar ATI și director medical al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, pentru Libertatea: Cu toate astea, autoritățile nu au specificat când s-a aflat de primul pacient confirmat din cadrul clinicii.  Firma Diaverum a spus într-un comunicat publicat pe site-ul său că doi pacienți ai săi au fost confirmați pozitiv în data de 16 martie, respectiv 20 martie. Prin urmare, Diaverum știa de primul pacient pozitiv de pe 16 martie. Dar DSP București a confirmat primele 9 cazuri pozitive de la centru abia pe 24 martie. La distanță de 8 zile.

„Nu ne-a informat nimeni, măcar să ne luăm noi ca pacienți măsuri de siguranță, să ne protejăm noi cumva. Puteau să ne zică, stați acasă, să dezinfectăm clinica, am avut un caz de coronavirus,” a povestit un pacient care face acolo dializă de mulți ani. Când nu numești public un spital sau o clinică unde s-au descoperit cazuri pozitive de COVID-19 privezi pacienții de acolo de adevăr și alegi tu pentru ei, ca stat și ca afacere privată, ca oamenii să nu știe.

Al doilea pacient confirmat, decedat.

Și în cazul pacient confirmat pozitiv și ajuns la Spitalul Universitar DSP a găsi nereguli la Diaverum.   „Simptomele pacienților au fost detectate la triajul premergător intrării în clinică”, se menționează în comunicatul companiei. Însă un control ulterior al DSP București a arătat că, de fapt, „triajul pacienților se face în recepție/așteptare.”  În cazul bărbatului care a fost anunțat ca decesul nr. 2 din România din cauza coronavirusului, moartea acestuia nu a fost menționată în comunicatul Diaverum.

„În urma diagnosticului confirmat, Diaverum a implementat toate măsurile adecvate de retenție epidemiologică, așa cum au recomandat autoritățile, iar pacienții au fost trimiși la spitalele publice din București pentru a primi tratament”.

Advertisement

Un alt bărbat, în vârstă de 65 de ani, care făcea și el dializă și a stat în salon la Universitar cu „victima numărul 2” a murit pe pe 23 martie și a fost raportat ca decesul cu nr.7.  Alți pacienți dializați la Diaverum, decedați Pe 26 martie, a fost anunțat alt deces al unui pacient hemodializat, care fusese internat cu câteva zile în urmă la Spitalul de Urgență Floreasca. Bărbatul făcea dializă la Diaverum, unde s-a și infectat, a scris presa locală.  Omul avea  56 de ani și deținea un magazin într-un sat din Dâmbovița. A mai infectat cel puțin 14 persoane. A fost raportat ca decesul cu nr. 19. Miercuri, 1 aprilie, a fost anunțat decesul unei femei dializate de 63 de ani din București. Aceasta fusese „contact cu caz confirmat COVID-19 la centrul privat de dializă”, conform comunicatului oficial.  A fost înregistrată ca decesul cu nr. 85.

Alte două decese din „focarul clinicii private”

Joi, 2 aprilie, autoritățile au anunțat alte două decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum.

*Deces 100 „Bărbat, 56 ani, jud Dâmbovița. Acest caz face parte din focarul clinicii private unde se realizează proceduri de dializă, contact cu alt caz pozitiv.”

*Deces 105 „Bărbat, 59 ani, jud Ilfov. Face parte dintre pacienții dializați la clinica privată din București, care a fost contact cu alt caz pozitiv” Oficial, au fost înregistrate 7 decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum, conform datelor comunicate de către autorități postului PRO TV.

Vineri seara, Libertatea a scris despre moartea unui alt pacient al clinicii, ceea ce duce la opt decese. Când s-a început testarea pacienților de la Diaverum Sema Parc pentru a vedea cât de răspândită e, de fapt, infecția?  Nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică, nici Diaverum România nu au răspuns acestei întrebări adresate de Libertatea. „Nu se dau detalii. Tragem informații cu bucățica”, a spus pentru Libertatea Nicoleta Vasile, fiica unei paciente confirmate ca pozitivă.

Din discuții cu mai multi pacienți și rude ale acestora, am putut să tragem concluzia că DSP București a început să testeze personalul și pacienții abia de luni, 23 martie, după ora 17.  Să ne reamintim că pacientul transportat la Universitar, al doilea decedat al României, era confirmat ca pozitiv de pe 20 martie, iar clinica a știut de primul pacient pozitiv de pe 16 martie, conform comunicatului său.  La clinica Diaverum din Călărași, testarea a început mai devreme În Călărași, unde există un centru Diaverum, lucrurile s-au mișcat un pic mai repede. Pacienții de la clinica respectivă au fost testați vineri seara, pe 20 martie, după ședința lor de dializă. Practic, au fost testați cu trei zile înaintea celor din Sema Parc din București, unde era, de fapt, focarul de infecție. Cum s-a întâmplat asta?

Advertisement

Un medic care lucrează atât la centrul din Sema Parc, cât și la cel din Călărași, a anunțat vineri DSP Călărași că s-ar putea să fie infectat. Motivul era că un pacient cu care doctorul venise în contact fusese confirmat în aceeași zi ca fiind pozitiv. E vorba de pacientul de 74 de ani dus la Spitalul Universitar, „decesul numărul 2” al României.  Cei de la DSP Călărași au venit la centrul de dializă vineri seara și au testat pacienții și personalul, au confirmat pentru Libertatea surse oficiale din DSP Călărași.  Pacienții s-au întors acasă după 1 noaptea. Rezultatele testelor au ieșit negative, atât pentru pacienții de la centrul din Călărași, cât și pentru medicul aflat în izolare la domiciliu.

De ce DSP București a mai așteptat încă trei zile ca să testeze pacienții de la clinica din Sema Parc? Șoferul pe care nu l-a crezut nimeni că e bolnav, e acum la terapie intensivă Între timp, s-a îmbolnăvit și un șofer care transporta pacienți dializați între domiciliul acestora și centrul Diaverum. Acesta e angajat BGS, Divizia medicală, firmă cu care Diaverum colaborează pe partea de transport.  Șoferul a început să aibă simptome de pe 17, 18 martie, spune fiica lui, dar nu a fost luat în seamă inițial. Familia lui a sunat de două ori la Ambulanță, de mai multe ori la DSP și chiar la Poliție. Cei de la Ambulanță i-au spus prima dată că „e doar o răceală”. Au acceptat să-l testeze abia a doua oară, după ce a vomitat în Ambulanță. A ieșit pozitiv și a fost internat pe 23 martie.  Tata a muncit fără mănuși, fără mască. Nu a primit nici măcar substanțe de dezinfecție a mașinii. Și-a cumpărat spirt din banii proprii. A povestit pentru Libertatea fiica bărbatului: Acum bărbatul e internat la terapie intensivă, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. La același spital sunt internate și fiica și soția lui, pozitive și ele.

Oameni trimiși în carantină, aleatoriu

Testarea începută de DSP București luni seara la centrul Diaverum Sema Parc a continuat și marți, 24 martie.  Pacienții din turele de dimineață și de la prânz au fost lăsați acasă după testare, dar cei din ultima tură, în jur de 30, au fost trimiși în carantină, la un centru din Popești Leordeni, deși nu le sosiseră încă rezultatele.  Practic, au fost amestecați pozitivi cu negativi. Familiile lor nu au fost anunțate. Rezultă o decizie luată în grabă, fără să existe o strategie clară în spate.

Viceprimarul Bucureștiului Aurelian Bădulescu a spus pentru Libertatea că cei de la Diaverum l-au sunat marți pentru a-i spune că au pacienți și angajați pozitivi și a-i cere ajutorul. „În timp ce erau la dializă, au aflat că cadrele medicale erau pozitive”, explică Bădulescu.  Viceprimarul spune că s-a consultat cu directorul DSP București și a căutat un loc de carantină pentru pacienții respectivi. L-a sunat pe Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir. Zamfir a declarat că nu i s-a comunicat că e vorba de pacienți dializați, care au nevoie de asistență medicală specială.  „Am aflat că or să fie persoane cu dializă când au ajuns acolo. Noi nu puteam să nu îi primim. I-au adus seara. Ce să le fi spus? Întoarceți-vă și nu aveți unde.”

 „Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară”

„Ne-au pus doi în cameră. Dacă eu eram infectat, îl infectam și pe celălalt”, spune Mihai, unul dintre pacienții duși în carantină.  Eram toți șocați de secretomania asta, parcă eram copii de grădiniță. Nu aveai pe cine să întrebi. Bărbatul de 77 de ani, cu suferințe multiple, care a lucrat ca logoped cu copii surdo-muți: „Dacă sunt neputincios, nu înseamnă ca sunt și prost.” „Mă gândeam, ia uite, domnule. Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară. Dacă iau virusul, în doua zile m-am curățat.” Autoritățile s-au răzgândit apoi în privința carantinei Deși li s-a spus inițial că vor sta în carantină 14 zile, oamenii au fost lăsați până la urmă să meargă în autoizolare la domiciliu după patru zile. Dar asta s-a întâmplat după ce fiica lui Mihai, Maria-Cristina Pricop, a relatat pe Facebook ce a pățit tatăl ei și a atras astfel atenția mass-media.

Planul cu carantina s-a năruit la fel de brusc cum s-a născut. Bădulescu spune că nu știe ce s-a întâmplat, de ce oamenii au fost duși, apoi scoși din centrul de carantină.  Nu știu, eu nu mai știu cine este acum acolo. Nu am legătură cu centrul ăla din ziua respectivă. Familiile au rămas cu o mulțime de întrebări urgente, la care nu le-a răspuns nimeni zile întregi. Cât timp activitatea centrului a fost suspendată, pacienții nu și-au mai putut face ședințele de dializă. Nu i-a anunțat nimeni despre asta. Mulți povestesc că au așteptat ore în șir în fața blocului să fie duși la centru, dar nu a venit nimeni.

Advertisement

„A început așa, ca o vijelie”, povestește fiica unei paciente. 

„Am sunat la centru, nu mi-a răspuns nimeni, avea mama numărul unei asistente, nu mi-a răspuns nimeni. Am sunat la un alt centru Diaverum, la Morarilor, acolo mi-au dat niște informații. Informații e mult spus. Pentru că am început să plâng, eram disperată. Mama nu ar mai fi rezistat încă o zi fără dializă.” Câți pacienți și angajați au fost infectați la centrul din Sema Parc? Singurele date oficiale sunt cele provizorii, publicate de către Ministerul Sănătății pe 25 martie. 9 cazuri de persoane infectate din 20 de probe analizate. Dar la centrul respectiv erau 200 de pacienți în total.  O parte dintre cei infectați la centrul de dializă din Sema Parc au fost internați la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din București. Directorul medical al spitalului nu a dorit să ofere informații privind numărul de pacienți veniți de la Diaverum. A spus, însă, că „au fost foarte, foarte mulți.”

Pacienții și rudele lor au încercat să afle adevărul din frânturi de informații, scurse de la angajați ai centrului. Unii dintre ei au auzit că ar fi 17 pacienți infectați doar pe o singură tură.  Alții știu că ar fi peste 29 pacienți confirmați, plus mai multe cadre medicale.  În plus, la a doua testare, care a fost făcută săptămâna aceasta, au fost confirmați ca pozitivi alte 5 pacienți, care la primul test au ieșit negativi, a spus pentru Libertatea fiica unui pacient. Aceștia s-au infectat probabil ulterior, semn că boala continuă să se răspândească.  Sunată de reporterul Libertatea pentru a cere informații despre rezultatele testelor, managerul zonal Diaverum Romania Alina Harabagiu a spus, din senin, „dacă mă înregistrați, ca alții, vă dau în judecată!”. Apoi ne-a recomandat să vorbim cu persoana care se ocupă de relația cu presa. Persoana care a răspuns la numărul de pe site-ul companiei nu a vrut să ne facă legătura cu cea care se ocupă de relația cu presa și a spus să formulăm întrebările pe e-mail. Nu a mai răspuns nimeni. Nu au răspuns nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică.  Am încuiat-o pe mama în casă efectiv de o lună și mi-o expune exact sistemul sanitar. Povestește fiica unei paciente care face dializă: „Ei nu sunt numere. Sunt oameni, sunt familia mea.”

Nici angajații Diaverum nu sunt informați despre ce se întâmplă.

„Nouă nu ni se spune nimic din conducere. Efectiv nu ni se spune nimic. E un haos total. Suntem îngrijorați”, a spus un cadru medical de la Diaverum sub protecția anonimatului.  Acesta spune că cei mai expuși sunt șoferii de pe ambulanțe. „Ei săracii nu au nici un tip de protecție. Nu au decât masca aceea. Și majoritatea pacienților sunt oameni foarte în vârstă, unii surzi, alții mai căpoși, nu își poartă măștile.” Ce se va întâmpla cu pacienții care fac dializă? Ordinul de ministru privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 reglementează, printre altele, activitatea centrelor de dializă din țară: În București, centrul Diaverum, punctul de lucru din Sema Parc, devine centru de dializă pentru pacienții pozitivi. Toate celelalte centre de dializă trebuie să asigure o tură suplimentară și distinctă pentru pacienții pozitivi. Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” primește cazurile grave și severe de pacienți Covid-19 pozitivi. În plus, clinica nu luat până de curând măsuri de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, nu a efectuat dezinfecția după ce a aflat de primul pacient pozitiv, și nici nu a anunțat pacienții și familiile acestora în legătură cu posibilul focar. Aceste măsuri erau cu atât mai urgente, cu cât pacienții care fac dializă sunt imunodeprimați, aflându-se într-o grupă de risc foarte mare în caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Lipsa de măsuri de protecție poate să însemne condamnarea acestor pacienți la moarte.

„Au știut și nu au făcut nimic”, spune Marian Petrescu, a cărui mamă e acum internată în stare gravă la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș. Bilanțul de până acum: 8 decese și minim 4 persoane la terapie intensivă. Clinica refuză să comunice numărul total de persoane infectate. Măsurile luate ulterior de clinică, în colaborare cu autoritățile, au fost contradictorii, haotice și periculoase pentru pacienți. În jur de 30 de persoane au fost duse într-un centru de carantină de lângă București, fără să le fie anunțate familiile și fără să le fie asigurat suportul medical de care mulți pacienți aveau nevoie. După patru zile, oamenii au fost scoși de acolo și trimiși în izolare la domiciliu.  Printr-un Ordin al ministrului sănătății publicat pe 31 martie, centrul Diaverum Sema Parc a devenit centru de dializă destinat bolnavilor Covid-19.

După declanșarea crizei COVID-19

Deși se știa de mai multe zile de existența unor cazuri de pacienți pozitivi, clinica Diaverum Romania Sema Parc și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București au început cu întârziere testarea personalului și a pacienților, timp în care boala s-a răspândit printre aceștia.

Adrian Nicolae POPESCU, UZPR

Advertisement

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

DORNA AGRI S.A. din Roseți angajează tractorist

Published

on

SC DORNA AGRI S.A. din Roseți, punct de lucru Balta Roseți, angajează în condițiile legii:

Tractorist

Contact:

SC DORNA AGRI S.A.
Roseți, punct de lucru Balta Roseți
Tel: 0749.101.009

Advertisement
Continue Reading

Știri

Un ghid pas cu pas pentru a vă dezvolta încrederea financiară

Published

on

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea. Cu toate acestea, înțelegerea abilităților tale financiare, construirea unei baze financiare solide și crearea unui portofoliu de investiții cuprinzător reprezintă o modalitate sigură de a cumpăra liniște și bucurie. Pentru a realiza acest lucru, trebuie mai întâi să vă recunoașteți adevărata situație economică, să vă dezvoltați cunoștințele în materie de concepte economice și să știți de unde să vă adresați pentru îndrumare financiară. O sursă excelentă de informații financiare sunt blogurile găsite pe horacredit.ro, care te ajută să înțelegi cum să-ți gestionezi finanțele și să-ți crești investițiile. De asemenea, poți accesa împrumuturi flexibile și instantanee pentru a-ți dezvolta afacerea și a depăși provocările legate de bani.

Ce este încrederea financiară și cum ți-o construiești?

Încrederea financiară este un aspect important al bunăstării unei persoane, dar, în mod ironic, majoritatea oamenilor se găsesc nesiguri și anxioși în legătură cu învățarea modului de a-și gestiona banii. Experții din domeniu nu au ajuns încă la un acord asupra unei definiții unificate a încrederii financiare din cauza suprapunerii metodelor științifice de măsurare. Cu toate acestea, se convine că înțelegerea modului în care funcționează sistemul financiar generează încredere și încredere în indivizi și influențează puternic procesul de luare a deciziilor economice ale acestora. Iată câteva modalități prin care vă puteți spori încrederea financiară.

1. Creșteți-vă cunoștințele despre industria financiară și de investiții

Una dintre cheile abilitării financiare este căutarea constantă a cunoștințelor din domeniu. Petreceți ceva timp pentru a vă educa în ceea ce privește elementele de bază ale finanțelor personale, ale bugetului, ale investițiilor adecvate și ale gestionării datoriilor; există numeroase resurse digitale, inclusiv bloguri, cărți, cursuri și forumuri de discuții care oferă informații valoroase despre educația financiară. De asemenea, puteți participa la webinarii financiare sau la evenimente în persoană pentru a afla mai multe despre gestionarea banilor și investiții. Cu cât vă dezvoltați mai mult înțelegerea finanțelor, cu atât veți căpăta mai multă încredere pentru a lua decizii în cunoștință de cauză care implică banii dumneavoastră. Experții financiari spun că persoanele care înțeleg conceptele financiare au mai multe șanse să își atingă obiectivele financiare.

Advertisement

2. Trăiți în limita mijloacelor dvs.

Viața frugală nu înseamnă să vă refuzați toate plăcerile vieții. Aceasta implică gestionarea finanțelor dvs. într-un mod care creează sustenabilitate pe termen lung. Cu toate acestea, acest lucru se poate dovedi destul de dificil pentru cheltuitorii ambițioși care preferă să trăiască zgomotos și luxos pe moment, fără să țină cont de viitor. Cu toate acestea, pentru a-ți asigura viitorul, trebuie să fii mai precaut și mai conștient de valurile economice în schimbare și de modul în care acestea îți afectează finanțele. Trăind în limita posibilităților dumneavoastră, puteți să vă îndepliniți obligațiile financiare și să economisiți totuși ceva bani pentru viitor. Cheia pentru aceasta este bugetarea și automatizarea economiilor pentru a evita cheltuirea banilor destinați constituirii unei rezerve de numerar pentru viitor.

3. Concentrați-vă asupra viitorului

În multe elemente ale vieții unui om, există principii generale și obiceiuri necesare pentru a atinge anumite obiective. De exemplu, exercițiile fizice și consumul de mese sănătoase sunt obiceiuri care ajută la atingerea unui obiectiv de greutate, în timp ce studierea și atingerea obiectivelor educaționale. Planificarea pentru viitor pare o sarcină copleșitoare, iar aceasta este o mentalitate alimentată de teama de necunoscut, mai ales că oamenii sunt înclinați să prefere satisfacția imediată. Cu toate acestea, prin învățarea metodelor adecvate de investiții, puteți începe călătoria de creare a bogăției cu obiective pe termen lung în minte și puteți investi sume mici în mod constant pe termen lung.

4. Construiește-ți rezervele de numerar

Mulți oameni se simt în siguranță atunci când au un cont de economii solid pe care îl pot accesa cu ușurință atunci când se confruntă cu o urgență. Deși este important și recomandabil să aveți un fond de urgență, asigurați-vă că acel cont acumulează dobânzi pentru a vă proteja banii de factori economici precum inflația. Puteți face acest lucru economisind banii de urgență într-un cont cu randament ridicat. Fondul de urgență ar trebui să vă acopere suficient de bine cheltuielile pentru aproximativ șase luni.

Advertisement

5. Căutați consiliere financiară profesională

Consilierii financiari sunt o resursă importantă în călătoria dvs. de investiții și de responsabilizare financiară. Ei vă ajută să înțelegeți jargonul financiar complex și intimidant și vă oferă îndrumări valoroase. Consilierii financiari oferă, de asemenea, consiliere personalizată care vă ajută să înțelegeți strategiile de investiții care vi se potrivesc cel mai bine și creează planuri personalizate pentru a vă ajuta să accesați câștiguri maxime pe piața investițiilor.

6. Diversificați-vă canalele de venit

Pentru a vă construi încrederea financiară, aveți nevoie de mai multe fluxuri de venit. Acest lucru vă pune la adăpost de stresul mental, emoțional și financiar asociat cu pierderea veniturilor. Faptul de a avea mai multe puncte de venit vă crește, de asemenea, rezistența financiară, ceea ce vă permite, la rândul său, să explorați mai multe opțiuni de investiții, indiferent de factorul de risc. Puteți explora diverse canale de venit care includ freelancing, activități secundare sau crearea de fluxuri de venit pasive.

7. Aveți un portofoliu de investiții echilibrat

Atunci când creați un portofoliu de investiții, aveți nevoie de un echilibru sănătos de investiții cu risc ridicat, cu risc mediu și cu risc scăzut. Cel mai bine ar fi dacă ați avea și investiții pe diferite termene, deoarece acestea oferă beneficii diferite. Investițiile cu risc ridicat oferă randamente de mare valoare, în timp ce investițiile cu risc scăzut oferă randamente mai mici. Pentru a evita să vă pierdeți banii, aveți un portofoliu diversificat care să aibă performanțe la diferite niveluri și termene. În plus, a avea un mix de soluții financiare de creștere și de protecție este esențial pentru a vă consolida încrederea financiară. Un consilier financiar vă poate ajuta să identificați o asigurare care să vă despăgubească investițiile cu risc ridicat și economiile pe termen lung.

Advertisement

8. Monitorizați și sărbătoriți progresul dvs. financiar

Urmăriți-vă în mod regulat progresul și recunoașteți-vă realizările prin utilizarea instrumentelor de urmărire financiară pentru a vă vizualiza cheltuielile și pentru a vă crește economiile și performanța investițiilor. Sărbătoriți întotdeauna reperele și realizările dumneavoastră, deoarece acestea vă motivează să continuați să luați decizii financiare pozitive.

Concluzie

Construirea încrederii financiare nu este o chestiune de perfecțiune; este vorba despre angajament, educație, progres și o mentalitate pozitivă față de gestionarea banilor. Odată ce vă stabiliți obiectivele financiare, creați un buget realist și vă dezvoltați continuu cunoștințele de management financiar, sunteți pe drumul cel bun către managementul financiar. Pe măsură ce aplicați sfaturile de aici, veți observa că luați decizii financiare mai bune și căpătați din ce în ce mai multă încredere.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Cum să faceți turul Europei cu puțini bani?

Published

on

Odată cu începutul fiecărui an nou promiți că anul acesta vei merge în Italia, Spania, Germania și în fiecare an promisiunea rămâne la stadiul de promisiune.

Da, în primele zile chiar începi să te uiți la vacanțe și excursii, îți faci planuri, dar la final renunți pur și simplu pentru că nu poți strânge suficienți bani pentru a face excursia de vis.

Ei bine, dacă faptul că nu găsești bani rapid este singurul lucru care te îngrijorează, dacă este singurul lucru care te face să dai un pas înapoi și să-ți amâni călătoria în fiecare an, iată cum poți călători prin Europa cu bani puțini.

Planificați-vă călătoria

Desigur, dacă contactați o agenție de turism nu va trebui să vă ocupați de organizarea călătoriei. Din păcate, călătoria prin agenție va fi mai scumpă, iar scopul acestui articol este să vă arate cum să călătoriți prin Europa cu cât mai puțini bani.

Prin urmare, stabiliți bugetul de care veți avea nevoie pentru a călători. Alegeți o destinație, timpul pe care vrei să îl petreci acolo și faceți un exemplu de plan de călătorie.

Advertisement

Dacă nu puteți cheltui destui bani, luați în considerare împrumuturi rapide online.

Ați spune că solicitarea unui împrumut de vacanță nu este o opțiune?

Bine, întrebați-vă când veți avea suficient timp și bani pentru a vă permite să călătoriți? Întotdeauna va fi ceva mai important, vor exista întotdeauna costuri surprinzătoare, iar călătoria ta va fi mereu în spate.

În momentul de față, împrumuturile rapide fără garanții, precum cele oferite de companiile de credit, au condiții foarte favorabile, astfel încât nu trebuie să vă amânați din nou călătoria prin Europa.

(Dacă doriți ca împrumutul să fie și mai profitabil, puteți căuta un împrumut rapid fără dobândă și economisiți și mai mult pe cheltuieli.)

Caută transport ieftin

Există două opțiuni aici – să călătorești cu mașina sau să cauți bilete de avion ieftine. Transportul propriu este o opțiune bună dacă călătoriți într-o țară vecină sau sunteți cu prieteni cu care puteți împărți cheltuielile de transport. Cu toate acestea, când vine vorba de destinații mai îndepărtate, avionul este soluția mai bună (dar și mult mai scumpă).

Economisiți banii de cazare

Veți spune că nu există nicio modalitate de a salva bani de cazare, pentru că mai trebuie să și dormi undeva? Da, dar în loc să stai în hoteluri de 3 sau 4 stele din centrul orașului, poți găsi un hostel sau un mic hotel la marginea orașului sau într-un oraș învecinat, unde vei plăti de câteva ori mai puțin pe noapte.

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate