Connect with us

Știri

Primăria Municipiului Călărași le vorbește tinerilor despre consumul de droguri prin broșuri care spun că „etnobotanicele îți provoacă iluzii și deziluzii”. Cât de relevante sunt astfel de inițiative în 2024?

Published

on

sursă foto: freepik

Primăria Municipiului Călărași a găzduit o acțiune pe tema consumului de droguri, denumită oficial „Prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul minorilor”. Evenimentul a avut loc ieri, 22 mai 2024, și au participat mai mulți invitați, printre care și Asociația Europeană pentru Siguranță și Antidrog București. Tinerii prezenți în sală au auzit despre „pericolul și consecințele consumului de droguri, cât și despre degradarea fizică și psihică a consumatorilor și tulburările grave mentale și de comportament care pot apărea”, potrivit unei postări postate pe pagina primăriei. Un expert antidrog spune însă că un „Nu vă mai drogați” rostit de autorități nu are niciun efect asupra problemei. 

Ieri, la Primăria Municipiului Călărași, a avut loc un eveniment de conștientizare în rândul tinerilor referitor la consumul de droguri și eventualele consecințe. Au fost prezenți General profesor universitar doctor Pavel Abraham, general profesor universitar emerit Tudor Amza, dar și Asociația Europeană pentru Siguranță și Antidrog București, alături de primar. 

Sursă imagine: Primăria Municipiului Călărași

„Combaterea și prevenirea consumului, precum și reducerea delicvenței legate de droguri sunt principalele misiuni ale celor implicați în această acțiune”, mai scrie primăria în postare. 

De asemenea, tinerii prezenți au avut oportunitatea de a completa la finalul discuției și un chestionar „pentru a putea identifica punctual problemele și provocările acestui flagel cu care se confruntă tinerii pe plan local”. 

Întrebările chestionarului arată așa: „Ce părere aveți despre: consumul de alcool, consumul de tutun, consumul de energizante, consumul de etnobotanice, consumul de droguri”. Mai mult decât atât, au fost împărțite flyere care menționează că „Etnobotanicele îți provoacă iluzii și deziluzii. Devastează umanitatea din tine” sau „Drumul către cancerul de plămâni este pavat cu cele mai fine țigări. Prima țigară în viață înseamnă drumul către un sfârșit cunoscut”. 

Sursă imagine: Primăria Municipiului Călărași

Sunt astfel de inițiative de ajuns? 

Cătălin Țone, expert antidrog, a spus la Radio România Actualități, citat de Edupedu, că „informarea și educarea tinerilor nu trebuie făcută cu degetul ridicat, spunând Nu vă mai drogați, pentru că nu are efect” și menționează că părinții ar trebui să aibă un rol mult mai activ în viața copiilor pentru a preveni un astfel de comportament. 

În aceeași emisiune a luat cuvântul și Ministrul Familiei, Natalia Intotero, care a precizat că e necesară o campanie diferită de prevenție, menționând că broșurile nu mai sunt relevante având în vedere că marea majoritate a tinerilor se informează de pe internet: „Lumea s-a schimbat, nu mai există același interes pentru a lectura un material de prevenție în formatul unei broșuri, de exemplu. (…) Este important să se adapteze și această parte a prevenției prin tutoriale de 20-30 de secunde realizate de studenți”. 

Ce spune legea?

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat la sfârșitul lunii martie legea „2 Mai”, care prevede că persoanele condamnate pentru trafic de droguri de mare risc merg obligatoriu la închisoare, fără a mai putea primi pedepse cu suspendare. Legea e numită după numele localității în care s-a produs accidentul comis de Vlad Pascu, un tânăr care a ucis doi tineri din cauză că era drogat la volan, scrie HotNews

Aceeași sursă citează inițiatorii proiectului (PNL), care spun că acesta ar fi „răspunsul pentru creșterea numărului de cauze penale care au ca obiect infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri”. 

Cu toate astea, mai multe organizații și experți în domeniul politicilor publice pe tema consumului de droguri cred că legile ce sunt menite în primul rând să pedepsească, în loc să ofere sprijin unei persoane care suferă de adicție, nu ar fi un răspuns viabil care ar reprezenta în vreun fel o soluție a problemei de bază. De exemplu, Legea „2 Mai” nu delimitează consumatorul de traficant, iar indiferent de cantitate „oamenii ăștia intră la pușcărie”, scrie PressOne

PressOne mai menționează, într-un alt articol în care vorbește despre cum „România luptă împotriva drogurilor cu strategii de acum un secol”, trei lecții primite de la alte țări din Europa care au avut mai mult succes în gestionarea problemei: reducerea daunelor asociate consumului de droguri, în loc de amenințări, dezincriminarea cantităților mici de droguri și concentrarea forțelor de ordine doar asupra marelui trafic de droguri, fără implicarea consumatorilor. 

Advertisement

Numere și procente 

Raportul pe anul 2023 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) citat de Panorama arată că Uniunea Europeană a capturat 303 tone de cocaină în țările membre, o cifră record din anul 2021. 

În 2023, la nivelul Uniunii Europene, același raport arată că, în medie, 15% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani au consumat canabis, 2,3% au consumat cocaină și 1,3% amfetamine. În România însă, 6% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani au declarat că au consumat canabis în ultimul an. 

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate